Selectie Eli Brouwer grote verrassing

Twee Triton-roeiers op weg naar Olympische Spelen

Eli Brouwer
Roeitalent Eli Brouwer mag mee naar Parijs. Foto: DUB / Tara van den Broek

Dat de Utrechtse masterstudent Bioinformatics & Biocomplexity Eli Brouwer een plek heeft weten te veroveren in de beoogde Nederlandse afvaardiging is een kleine sensatie. Brouwer won met Triton vorig jaar de Varsity, maar maakt pas sinds dit najaar deel uit van de bondsselectie. 

Brouwer hoorde anderhalve week geleden in een gesprek met de bondscoach het goede nieuws. Voorlopig is hij eerste keuze voor een plek in de 'Vier zonder stuurman'. “De verrassing was inderdaad best groot. Ik zit nog niet zo lang bij de roeibond en moest het dus in de selectie opnemen tegen meer ervaren roeiers.” 

Voor Jacob van de Kerkhof kwam de plaatsing niet onverwacht. De promovendus van de Utrechtse rechtenfaculteit is al jarenlang een bekend gezicht tussen de Nederlandse roeitoppers. 

Van de Kerkhof doet binnen de universiteit onderzoek naar de vrijheid van meningsuiting op social media, maar richt zijn blik de komende maanden vooral op sportief succes. Hij is ingedeeld in de Holland Acht. De Nederlandse mannenacht werd in september al tweede op het WK in Belgrado en is een van de kanshebbers op de Olympische titel. 

De voormalig student van het University College Roosevelt en de Utrechtse rechtenfaculteit bezorgde Triton in 2019 voor het eerst in 52 jaar weer winst in de Varsity – de belangrijkste wedstrijd in het studentenroeien. In 2021 was Van de Kerkhof reserve tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. 

Een derde Tritonlid die deel uitmaakt van de bondsselectie, de Utrechtse rechtenstudent Pieter van Veen, is voorlopig reserve voor een van de Olympische boten.

Er zijn dit keer geen Utrechtse vrouwen geselecteerd. Een waardig opvolger van Inge Janssen, de Olympisch medaillewinnaar van de Utrechtse studentenroeivereniging Orca, laat op zich wachten. In 2008 ging er voor het laatst geen Utrechtse roeister naar de Olympische Spelen.

Advertentie