Tweede UU-shorttracker naar Olympische Spelen

Bram Steenaart poseert voor een interview van DUB drie jaar geleden. Foto DUB

Bram Steenaart kreeg maandag te horen dat hij als reserve naar China gaat. Hoewel hij buiten het Olympische dorp moet verblijven en waarschijnlijk geen wedstrijden mag rijden, is de Utrechtse rechtenstudent toch verheugd over zijn uitverkiezing, zo laat hij aan DUB weten.

In augustus brak Steenaart (21) zijn enkel. Daardoor dacht hij dat alle Olympische aspiraties overboord konden. Maar dankzij een sterk Nederlands kampioenschap eerder deze maand waarbij hij de titel op de 1000 meter won, mag hij nu toch mee met de Olympische ploeg. 

"Ik was natuurlijk liever een van de vijf echte Nederlandse deelnemers geweest, maar heb nu toch wel een goed gevoel. Het wordt vast een gave ervaring. Ik mag in ieder geval meetrainen met het team en hopelijk ook kijken bij hun races. En misschien mag ik ook wel naar de openingsceremonie."

Medaillekansen
Dat student Liberal Arts & Sciences Selma Poutsma (22) haar Olympische debuut mag maken, was al eerder bekend. Poutsma werd deze maand voor het eerst Nederlands kampioen shorttrack en was in december een van DUBs Veelbelovende Vijftien. Zij zal in China de 500 meter, de 1000 meter en de twee estafettes (vrouwen en gemengd) rijden. De medaillekansen zijn vooral bij de vrouwenestafette groot.

Eerdere UU-deelnemers
Alleen in 2002 en 2006 kwamen er sporters met een UU-connectie in actie tijdens een Winterspelen. De bekendste is schaatser Carl Verheijen. De geneeskundestudent won in 2006 brons op de 10 kilometer in Turijn. Bij de komende Winterspelen is hij chef de mission van de Nederlandse sporters.

Bobsleeër en student Diergeneeskunde Jeannette Pennings was net als Verheijen zowel in Salt Lake City als in Turijn van de partij. Tijdens het laatste toernooi crashte haar bob.

Verder maakten in Turijn ook de schaatsers Paulien van Deutekom en Beorn Nijenhuis onderdeel uit van de Nederlandse afvaardiging. Van Deutekom deed in Utrecht een studie Pedagogische Wetenschappen en werd later NOS-analist. In 2019 overleed ze aan de gevolgen van longkanker. Nijenhuis studeerde na zijn schaatsloopbaan aan University College Utrecht en deed een UU-master Neurowetenschappen.

De Olympische Spelen in Beijing beginnen op 4 februari en duren tot 20 februari.

Lees ook: Drie jaar geleden ging DUB op bezoek bij Poutsma en Steenaart in het Utrechtse shorttrack centrum. De Olympische Spelen waren toen nog ver weg.

Advertentie