‘Te veel nadruk op scoren en competitie’

Universiteit Utrecht doet niet meer mee met THE-ranking

UU-klompjes, foto DUB
Foto DUB

Het is voor het eerst dat de UU niet voorkomt in deze ranking. Het is ook een van de weinige rankings waar je als universiteit zelf informatie moet aanleveren om een score te krijgen. Vorig jaar steeg de UU nog een paar plekken.

Al jaren worden scores in diverse rankings met dubbele gevoelens ontvangen door het universiteitsbestuur. Enerzijds zijn de bestuursleden blij met de hoge notering, maar anderzijds valt er nogal wat af te dingen op de methodes waarop rankings tot stand komen. Dat de UU niet meedoet aan Times Higher Education heeft drie redenen, laat de woordvoerder van de universiteit weten.

“Het is vrijwel onmogelijk om de kwaliteit van een gehele universiteit met alle verschillende opleidingen en vakgebieden in één getal te vangen. Ten tweede gebruiken de makers van de rankings gegevens en methoden waar veel op af te dingen valt, zo blijkt ook uit onderzoek. Bovendien staat de universiteit wetenschappelijke samenwerking en open science voor en dat past niet bij willen scoren en  competitie. Samenwerking en open science zijn twee van onze leidende beginselen.” De Universiteit Utrecht ondersteunt dan ook initiatieven als More Than Our Rank en Dora.

De ranking
Er staan dit jaar dus nog maar 12 Nederlandse universiteiten in Times Higher Education. Volgens de Britse World University Ranking 2024 horen elf Nederlandse universiteiten bij de beste tweehonderd van de wereld. Alleen Tilburg University valt er nog net buiten.

Opvallend is de sprong van de TU Delft op de ranglijst, van plaats 70 naar 48. Daarmee passeert ze de Universiteit van Amsterdam (61) en de Wageningen Universiteit (64), die de Nederlandse ranglijst vorig jaar nog aanvoerde. Ook de TU Eindhoven (168) en de Universiteit Twente (184) stijgen flink en horen nu bij de top-200.

De Universiteit Utrecht zou daar zeker ook tussen hebben gestaan. Vorig jaar was ze de nummer 3 van de Nederlandse universiteiten op plaats 66. De UU  is zeker niet de enige instelling die bedenkingen heeft bij dit soort internationale rankings. Een expertgroep van universiteitenvereniging UNL stelde deze zomer nog dat ze “ten onrechte pretenderen de prestaties van een universiteit in de meest ruime zin te kunnen samenvatten in één enkel getal”.

De ranglijsten zouden bovendien op gespannen voet staan met het streven naar ‘erkennen en waarderen’. Universiteiten willen hun medewerkers niet alleen meer afrekenen op publicaties in wetenschappelijke tijdschriften (die in de ranglijsten zwaar meewegen), maar bijvoorbeeld ook op onderwijs, leiderschap, team science of wetenschapscommunicatie.

“Het is belangrijk om onze positie in de wereldtop te kunnen bepalen”, zei toenmalig UNL-voorzitter Pieter Duisenberg, “maar op deze manier doet het geen recht aan de breedte van het werk dat er op universiteiten gebeurt.”

Hij hoopte op een cultuurverandering en was verheugd “dat de Universiteit Twente, de Universiteit Leiden, de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam hierin het voortouw willen nemen”. Maar voorlopig is het alleen Utrecht dat het woord bij de daad voegt.

Bovenin de ranking domineren nog altijd de Britse en Amerikaanse universiteiten. De University of Oxford is voor het achtste jaar op rij de nummer 1, dit keer gevolgd door het Amerikaanse Stanford University en Harvard op 4. De Zwitserse ETH Zürich staat op 11 en de hoogst geklasseerde Chinese instelling (Tsinghua University) rukt op naar plaats 12.

 

World University Ranking

2024

2023

TU Delft

48

70

Universiteit van Amsterdam

61

60

Wageningen Universiteit

=64

59

Universiteit Leiden

77

77

Rijksuniversiteit Groningen

79

75

Erasmus Universiteit Rotterdam

=99

80

Vrije Universiteit Amsterdam

125

121

Universiteit Maastricht

=138

145

Radboud Universiteit Nijmegen

=140

=139

TU Eindhoven

=168

201–250

Universiteit Twente

184

251–300

Tilburg University

201–250

251–300

 

© HOP. Bron: Times Higher Education World University Rankings 2023. = staat voor gedeeld

 

Advertentie