Universiteitsbestuur UU ondertekent petitie #WOinactie niet

Foto: Maarten Hartman

De petitie waarin het hoger onderwijs opgeroepen wordt om in actie te komen tegen de onderwijsplannen van het nieuwe kabinet is nu al bijna drieduizend keer ondertekend. Rens Bod, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, kwam vorige week met de petitie 'Er moet meer geld naar wetenschappelijk onderwijs'. Hij vindt dat door het regeerakkoord de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek ernstig in het geding is en stelde dat wetenschappers hun stem moeten laten horen.

Niet alleen individuen lieten hun steun blijken, ook de universiteitsbesturen van de Universiteit van Amsterdam, VU, RUG en Maastricht University ondertekenden de petitie. "De hele academische gemeenschap moet zich verzetten", beargumenteerde Sibrand Poppema (voorzitter van de RUG).

Wel Utrechtse ondertekenaars, maar niet van het bestuur
Aan de oproep van RethinkUU aan medewerkers om hun naam onder de petitie te zetten, is door zeker honderd medewerkers en studenten van de UU gehoor gegeven. Dit aantal kan hoger liggen, omdat veel mensen de petitie anoniem ondertekenen. Onder de Utrechtse ondertekenaars die dat wel in openbaarheid deden, zijn bekende namen zoals de universiteitsraadsvoorzitter Fred Toppen, de beste docent van het jaar Marc van Mil en opvallend veel hoogleraren van de faculteit Geesteswetewnschappen zoals Ingrid Robeyns, Geert Buelens, Christian Lange, Els Stronks en Markus Duwell.

Vanuit de kant van het College van Bestuur van de UU bleef het echter stil. Tot ongenoegen van enkele Utrechtse actievoerders.

Besturen UvA, VU en RUG steunen @woinactie:https://t.co/tD09QxiJK7
Van CvB @UniUtrecht geen geluid vernomen... @dubnieuws @rethinkUU

— Remco Raben (@RemcoRaben) October 20, 2017

In 2015 stelde @rector_UU al dat 'de bodem bereikt' was. Waar blijft steun van CvB van @UniUtrecht voor @WOinactie?https://t.co/6qr6k41Wk9 https://t.co/tQXhhNGMHW

— Jan Overwijk (@OverwijkJan) October 20, 2017

zucht.. Waar blijft de UU Kom op @UniUtrecht steun #woinactie https://t.co/IfyeekUMnI

— FNV UU (@FNV_UU) October 21, 2017

Bestuur deelt onvrede, maar steunt petitie niet
Volgens Maarten Post, woordvoerder van het universiteitsbestuur, zullen de leden van het College van Bestuur hun naam niet onder de petite zetten. Hoewel het bestuur de onvrede die achter de petitie schuilgaat "volledig" deelt, is het college ook van mening dat "het nu geen tijd is voor actie. Dat had eerder gemoeten." De leraren in het basisonderwijs deden dit tijdens de kabinetsformatie. "Nu is het zaak met het kabinet te gaan praten." Daarmee sluit het College van Bestuur van de UU aan bij het pleidooi van de VSNU. Pieter Duisenberg, de voorzitter van de vereniging van universiteiten, stelde vorige week dat hij ook meer geld wilde, maar dat een actie daar niet de juiste weg voor was. 

Rector Bert van der Zwaan schreef vandaag wel een blog voor DUB waarin hij schrijft 'pissig' te zijn over de inhoud van het regeerakkoord. Hij is er vooral tegen dat de technische universiteiten meer geld krijgen dan de algemene universiteiten.

Advertentie