Voor alle vragen over kunstmatige intelligentie
Utrechtse onderzoekers beginnen AI-helpdesk
De helpdesk gaat officieel van start tijdens een conferentie in de Jaarbeurs. Daar wordt de website ikhebeenvraagoverai.nl gelanceerd.
Via de nieuwe website kan iedereen die iets wil weten over het gebruik en de impact van de nieuwe technologische mogelijkheden jonge Utrechtse onderzoekers raadplegen.
Er zijn overigens al enkele vragen beantwoord. Voorbeelden zijn: 'Zal AI artsen gaan vervangen’?’ en ‘hoe kunnen we onderscheid maken tussen echte en door AI gegenereerde data?’
'Wat is de klimaatimpact van ChatGPT?', is ook een vraag die via het platform is gesteld. Een universitair docent van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling komt met een uitgebreide reactie. “Een instructie geven aan ChatGPT, bijvoorbeeld voor een essay over klimaatverandering, kost net zoveel energie als een magnetron die 12 seconden lang gebruikt wordt op een stand van 900W”, legt hij onder meer uit.
Met de AI Helpdesk hoopt de Utrecht Young Academy (UYA) de wetenschappelijke kennis over kunstmatige intelligentie toegankelijk te maken, zo staat in een persbericht. De onderzoekers die meewerken zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende disciplines.
De aanpak is niet nieuw. Zo’n vier jaar geleden begonnen leden van de UYA ook al de Klimaat Helpdesk. Inmiddels helpen wetenschappers uit het hele land mee om online vragen over klimaatverandering en duurzaamheid te beantwoorden.