Met boek over groene geschiedenis

UU'er Geert Buelens wint prestigieuze literaire prijs in België

Geert Buelens screenshot VRT
Geert Buelens wordt geïnterviewd door de VRT

“Ik kan het niet geloven”, was de reactie van Buelens toen de jury  in het Belgische Gent bekend maakte dat hij voor zijn non-fictieboek Wat we toen al wisten. De vergeten groene geschiedenis van 1972 de grootste Belgische literatuurprijs gewonnen had. Op de shortlist stond voornamelijk fictie, van onder meer Tom Lanoye, Emy Koopman en Nina Weijers. “En dan is het bijzonder dat de jury gekozen heeft voor het enige non-fictieboek op de lijst.

“Het boek is een diepgravend, onconventioneel, zeer goed geschreven, relevant non-fictieboek”, schrijft de jury. “Buelens schrijft een cultuurgeschiedenis waarin hij het persoonlijke aan het wetenschappelijke koppelt, het politiek en sociale debat aan literatuur en andere kunst en het haar vergeten klimaatbewustzijn in 1972 aan onze huidige tijd.”

Het rapport The Limits to Growth van de Club van Rome dat verscheen in 1972, neemt Buelens als uitgangspunt. Toen al was het besef  dat de groei in bevolking en industrie grote gevolgen zou hebben voor het milieu. Buelens beschrijft dit aan de hand van persoonlijke herinneringen zoals een actie van Esso. Hier kreeg je bij elke 20 liter benzine een gratis dierenfoto, bedoeld om geld in te zamelen voor een dierenpark in Sumatra. Of het weergeven van nieuwe filosofische stromingen op het gebied van milieubewustzijn. DUB schreef eerder een recensie over het boek.  

“Ik denk dat het bij de jury heeft meegespeeld dat dit onderwerp nog altijd zo actueel is”, zegt de hoogleraar in een interview met de Belgische zender VRT.  Het geldbedrag zal hij gebruiken om ‘tijd te kopen’ om naast zijn baan als hoogleraar boeken te kunnen schrijven. Eerder schreef Buelens al een cultuurgeschiedenis van de jaren 60.

Opvallend is dat twee van de kandidaten van de shortlist een lezing houden op de publieksdag Neerlandistiek in Utrecht op 15 april.  Buelens zal het, in de lijn  van zijn bekroonde boek,  hebben over de alomtegenwoordigheid van Shell en  Emy Koopman geeft tips voor het schrijven van een bestseller.

 

Advertentie