Bij UU bijna een kwart minder

Veel minder studenten kiezen premaster aan universiteit

premaster cijfers
© HOP. Bron: Universiteiten van Nederland.

Volgens de nieuwste cijfers, die deze maand naar buiten kwamen, verwelkomden de universiteiten dit studiejaar (2022-2023) 60.000 nieuwe bachelorstudenten. Dat waren er 2.900 minder dan in 2021: een tamelijk forse daling. DUB schreef recent wat dit betekent voor de Utrechtse cijfers.

Maar in die cijfers van bachelorstudenten blijken de ‘schakelstudenten’ meegeteld: de studenten van de premasterprogramma’s. Die studeren op papier bij een bacheloropleiding, alleen duurt hun programma slechts zes maanden tot een jaar. Daarna mogen ze aan de master beginnen.

In 2020 waren er 7.500 premasterstudenten, het jaar erna 6.900 en dit studiejaar 5.400, meldt universiteitenvereniging UNL. Het aantal premasterstudenten daalde zelfs harder (1.500 minder) dan het aantal ‘echte’ bachelorstudenten (1.400 minder).

Het is pas sinds drie jaar mogelijk om het aantal premasters goed te tellen. Ze krijgen sinds 2020 een eigen vinkje in de administratie. Het was een beetje verwarrend, maar eerder werden ze op één hoop gegooid met de bachelors.

Tilburg University is de kampioen van de schakelstudenten. De universiteit heeft er veruit de meeste van allemaal. Daar is de terugval ook het grootst: van bijna 1.700 naar 1.100. Geen enkele universiteit trok dit studiejaar meer schakelstudenten dan vorig jaar.

© HOP. Bron: Universiteiten van Nederland.

 

Oorzaken
Waar komt het door? Een deel van de verklaring is dat er minder hbo’ers zijn afgestudeerd, zegt koepelvereniging UNL. Het scheelt al zo’n zeven procent.

Tilburg University wijst daarnaast op de sterk aangetrokken arbeidsmarkt. “Ze hebben al een hbo-diploma”, zegt een woordvoerder, “dus ze kunnen ook gaan werken.”

Een derde mogelijkheid is dat afgestudeerde hbo’ers op de terugkeer van de basisbeurs wachten voordat ze weer de collegebanken ingaan. Soms hebben ze immers nog recht op studiefinanciering, en voor de master kunnen ze dan weer een basisbeurs krijgen.

Contractonderwijs
Overigens zijn nog steeds niet alle schakelstudenten geteld. Sommige staan namelijk ingeschreven als ‘contractstudent’ in plaats van bachelor, en dan duiken ze niet in deze cijfers op.

Advertentie