Op advies van UU en HU na seksistische appjes

Veritasleden naar training

Foto DUB

Veritas besloot eerder de betrokken leden te schorsen vanwege de berichten waarin in grove bewoordingen over elkaar en over vrouwelijke verenigingsgenoten werd gesproken. Dat gebeurde nadat presentator Tim Hofman van YouTube-programma BOOS de appjes eind vorig jaar publiceerde. Sinds begin februari zijn de leden weer welkom op de societeit, maar ze mogen dit collegejaar geen activiteiten meer organiseren.

De UU en HU zagen daarna geen aanleiding meer om de vereniging nog sancties op te leggen. Wel kreeg Veritas het advies om de betrokken leden een zogenoemde active bystander training te laten volgen. Dergelijke workshops zijn bedoeld om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken.

“We vonden dat een goed advies”, laat Veritas-preses Sophie Pizzuto weten. Binnen de vereniging werd eerder dit jaar al een dergelijke training aangeboden voor verenigingsleden. De verenigingsleden die betrokken waren bij het incident zijn gevraagd bij een volgende gelegenheid mee te doen.

BOOS heeft naar aanleiding van de berichten over Veritas “tientallen mails en dm’s” ontvangen met tips en verhalen over de Utrechtse vereniging maar ook over andere studentenverenigingen. De redactie is deze nog aan het onderzoeken en kan nog niet zeggen of er een uitzending komt over ongewenst gedrag bij studentenverenigingen.

*In een eerdere versie van het bericht stond dat de leden 'verplicht' zouden om de training te volgen. Dat is volgens Veritas niet het geval.

Advertentie