Bioloog was gedreven onderzoeker
Vlag halfstok voor overlijden hoogleraar Rens Voesenek
“Journalisten hebben maar minder dan een seconde per persbericht de tijd dus ze gaan diagonaal door al die berichten heen. Maar als je uitlegt waar het onderzoek over gaat, en waarom het belangrijk is, dan gaat er een wereld voor ze open. Zeker als je er bij vertelt dat je ook nog leuke foto’s hebt.” Dat vertelde Voesenek een aantal jaar geleden aan DUB. Het lukte hem om veel media-aandacht te krijgen voor zijn veel besproken onderzoek waarin hij bekeek hoe je gewassen beter bestand kunt maken tegen water, met name in tijden van overstroming. Zo kwam hij met zijn verhaal onder meer terecht in De Wereld Draait Door.
Het typeerde Voesenek dat studenten en collega’s aan zijn lip hingen. Hij kon heel enthousiast over zijn onderzoek vertellen. “Hij was een scherpe, gedreven en gemotiveerde onderzoeker die voor zijn collega’s door het vuur ging”, schrijft decaan Isabel Arends in een in memoriam op de site van de UU. Rens Voesenek was in zijn Utrechtse periode begeleider van 35 promovendi. Daarnaast was hij onder meer actief als hoofd van het departement Biologie en vice-decaan Onderwijs bij de Bèta-faculteit.
Future Food
Van 2014 tot 2019 was hij ook voorzitter van het project Future Food Utrecht dat onderdeel uitmaakt van strategische thema Pathways to Sustainability. Future Food Utrecht is een platform van Utrechtse wetenschappers en maatschappelijke partijen die samenwerken aan de transitie naar een duurzame voedselketen. Dan kan het bijvoorbeeld gaan over de manier waarop voedsel geproduceerd wordt, maar ook wordt gekeken naar gezondheid en naar consumentengedrag.
Zo was Voesenek in 2019 betrokken bij het Future Food Lab. In de kantine van het Educatorium kwam een speciaal voedseleiland waar alleen producten te krijgen waren die voldeden aan het duurzaamheidscriterium. Dat wil zeggen dat de broodjes en soep bijvoorbeeld alleen vegetarisch zijn en de ingrediënten afgenomen zijn van regionale aanbieders. “Binnen de universiteit wordt veel onderzoek gedaan naar biodiversiteit, duurzaam voedsel en de effecten daarvan op de samenleving. Het is dan logisch dat je ook kijkt hoe we dat als universiteit in de praktijk kunnen toepassen,” legde Voesenek toen uit.
Koninklijke onderscheiding
Rens Voesenek was al enige tijd ziek. Begin dit jaar werd hij in de serre van de Botanische Tuinen van de universiteit door de burgemeester van zijn woonplaats Oijen nog benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens de uitreiking werd nadruk gelegd op zijn betrokkenheid bij de samenleving en zijn vermogen om mensen te inspireren zich in te zetten voor een hoger doel. In een interview in het Brabants Dagblad zei hij na de erkenning: "Mijn vader was tuinman. Dat ben ik in feite ook. Alleen probeer ik door te dringen tot het fundament van al wat groeit en bloeit. De cellen waaruit al het leven is opgebouwd. Daar ligt de sleutel tot onze gezondheid en een schone, groene leefomgeving. Dat je daar al je tijd aan mag wijden is een voorrecht.”