Universiteitsraad is akkoord met Strategisch Plan

Zijn ambities van Strategisch Plan nog haalbaar als we moeten bezuinigen?

universiteitsraad juni25 foto DUB
Universiteitsraad in vergadering. Foto DUB

In het Strategisch Plan 2030 staat welke richting de universiteit de komende jaren op wil. Uitgangspunt is een nauwere relatie met de maatschappij, zowel in het onderwijs als het onderzoek. Op die manier moet de universiteit bijdragen aan een betere wereld. En onder het motto practice what you preach moet de universiteit het voortouw nemen in het zelf duurzaam opereren. 

De universiteitsraad stemde maandag 30 juni in met het plan. “Het is een mooi plan met concrete, realistische en breed gedragen doelstellingen”,  zei studentraadslid Leonie Gerth namens de raad. “Daarnaast hebben we waardering voor de manier waarop wij in het proces zijn meegenomen en hebben mogen meepraten.”

De bedenkingen van de universiteitsraad zitten dus niet zo zeer in de geformuleerde ambities, maar meer in de vraag of deze de komende jaren wel gerealiseerd kunnen worden. “Het is een mooi plan, maar ik maak me zorgen hoe haalbaar het is. Vorige week zijn bezuinigingen bekend gemaakt, onder meer voor het Sustainable Office. Wat gaat dat betekenen voor de uitvoering van het plan?”, vroeg personeelsraadslid Gerhard Blab.

Collegevoorzitter Anton Pijpers zei dat de doelstellingen blijven staan, ook al zijn er nieuwe ontwikkelingen zoals het voornemen te bezuinigen op de Universitaire Bestuursdienst. “In coronatijd hebben we ons Strategisch Plan ook niet aangepast. Het onderwijs en onderzoek moest van een goed niveau blijven. We moesten alleen de implementatie van plannen aanpassen aan de realiteit. Dat zal nu ook gebeuren. En we zullen met de raad bespreken hoe we de doelen kunnen bereiken. Daarbij zullen e rekening moeten houden met de bezuinigingsplannen.”

Eind juni had de universiteitsraad ook al vragen over de haalbaarheid van de ambities op het gebied van de duurzame bedrijfsvoering. Met name de doelstelling in het Strategisch Plan om in 2030 als universiteit CO2-neutraal te zijn. “Hoe is het mogelijk om dat te beweren als de universiteit elders aangeeft niet voor 2035 van het gas af te zullen zijn?”, vroeg studentraadslid Lieke Fokker. 

Vicevoorzitter Margot van der Starre zei dat het inderdaad niet lukt om voor 2030 van het gas af te gaan, maar dat de universiteit dat wil compenseren met extra duurzame maatregelen en compensatie van gasgebruik door aankoop van zogenaamde carbon credits. Zij denkt dat de ambitie om CO2-neutraal te zijn in 2030 haalbaar blijft. “Zo hebben we zonnevelden waar een groot deel van onze energie vandaan komt. Daarnaast gebruiken we duurzame materialen waardoor we sowieso minder gas nodig hebben.”

De raad merkte in dit verband ook op dat in het Strategisch Plan niet gesproken wordt over de opkomst van Artificial Intelligence. Die zal zorgen voor extra energiegebruik en daar zal de universiteit beleid op moeten voeren. Het College van Bestuur stemde ermee in dat aandachtspunt aan het Strategisch Plan toe te voegen.   

Advertentie