Vijf maanden van afwijzingen, oplichters en verwarring

Dagboek van een emotionele zoektocht naar een kamer

Irem, housing diary Foto: Tara van den Broek
Foto's: Tara van den Broek

April 2023

Toegelaten tot Universiteit Utrecht
Ik heb veel zin om aan de Universiteit Utrecht te gaan studeren! Nederland staat bekend om de kwaliteit van het onderwijs en het is niet al te ver weg van Turkije. Mijn ouders hebben een visum, dus ze kunnen gelijk langskomen als er iets misgaat. Ik heb ook familie in Nederland wonen, die me kunnen helpen met praktische zaken. Het enige nadeel is de woningcrisis. Iedereen raadt aan om zo vroeg mogelijk te beginnen met zoeken, dus dat ga ik doen. Wish me luck!

Een plek zoeken met mijn partner
Mijn partner gaat aan de TU Delft studeren, en mijn familieleden hebben me verteld dat reizen per trein goed te doen is. We besluiten daarom een appartement te delen in een stad waarvandaan we allebei goed naar onze universiteit kunnen reizen. We overwegen Gouda en Rotterdam. Ons budget is 1500 euro, en we gebruiken de websites Funda, Kamernet, Pararius, Rentola, Huurstunt en Huurwoningen. Het zou ideaal zijn om een gemeubileerd appartement te vinden met twee slaapkamers, vlak bij een treinstation.

Verwarrende termen
Het is moeilijk om appartementen te vinden die aan onze criteria voldoen. Ik besteed zo’n twee uur per dag aan deze zoektocht, maar veel tijd gaat verloren aan het uitvogelen van logistiek en terminologie. Wat bedoelen ze bijvoorbeeld als ze zeggen dat het ‘inclusief’ is? Wat is een makelaar? Wat zou vervoer ons kosten en zijn er manieren om korting te krijgen?

Een interessant verschil in de terminologie betreft het aantal kamers. Als je in Turkije zegt dat een appartement twee kamers heeft, dan bedoel je een woonkamer en twee slaapkamers. In Nederland telt de woonkamer ook als kamer.

Gemeubileerd of ongemeubileerd?
Het lijkt erop dat ons budget te laag is om een plek te vinden die aan al onze criteria voldoet, dus we breiden onze zoektocht uit naar ongemeubileerde flats. We wilden dat eerst niet doen, omdat meubels in Turkije heel duur zijn. Dankzij vrienden ben ik erachter gekomen dat er een levendige tweedehandssector is in Nederland, dankzij platforms als Marktplaats en Facebook Marketplace.

 

housing diary internationals

Mei 2023   

Geen antwoorden
Ik heb een tekst voorbereid over mijzelf en mijn partner, dus ik hoef alleen maar te kopiëren en plakken als ik een geschikte advertentie vind op Kamernet en alle andere websites. Tot nu toe blijven de meeste berichtjes onbeantwoord.

Registratie
Het valt me op dat veel advertenties zeggen dat ze niet willen dat je je bij de gemeente inschrijft als bewoner van dat adres. Dus zelfs als deze appartementen wel aan onze criteria voldoen, moeten we ze aan ons voorbij laten gaan, want buitenlanders moeten binnen vijf dagen na aankomst hun adres registreren bij de gemeente.

housing diary internationals

Facebook en zijn oplichters
Ik was al gewaarschuwd dat er veel oplichters actief zijn op Marktplaats, maar dacht dat het geen kwaad zou kunnen om het te proberen. Dus sloten we ons aan bij verschillende groepen. In twee weken tijd ontvingen we 50 berichten, allemaal van oplichters.

Na een tijdje herken je hun tactieken. Meestal zijn hun aanbiedingen te mooi om waar te zijn, en willen ze geld van je voordat je überhaupt een sleutel krijgt. Ze sturen je foto’s en video’s van een appartement, en zeggen dan dat ze je geen virtuele tour kunnen geven omdat ze momenteel niet in Nederland zijn. Dan proberen ze je te overtuigen hen te vertrouwen, en sturen ze bijvoorbeeld een foto van hun paspoort of een schermafbeeldingen van documenten die eigenaarschap aantonen. Maar: beide dingen kunnen makkelijk nagemaakt worden in Photoshop.

 

housing diary internationals
housing diary internationals
housing diary internationals

Hierboven: screenshots van de oplichters

Ik vond ook een Facebookgroep die een lijst met oplichters bijhoudt. Elke keer als ik met iemand ga praten, check ik of hun naam op die lijst staat. Tot nu toe is dat nooit zo geweest, maar het is dan ook erg makkelijk om een nieuwe account te beginnen. Dat is trouwens een goede tip: check altijd hun profiel. Als ie erg nieuw is, is dat een slecht teken. Kijk ook naar hoeveel vrienden ze hebben, en of de algemene informatie op hun profiel matcht met wat ze je vertellen.

Google Street View is ook een goede tool om oplichters te ontmaskeren. Zoek het gebouw op waar het appartement volgens hen is, en vergelijk het met de foto’s en video’s die ze je stuurden. Kloppen de ramen, balkons en uitzichten?

Als je een appartement ziet dat zich boven een winkel bevindt, kun je ook die winkel bellen om te vragen of de woning inderdaad wordt verhuurd. Zo hebben we ook een oplichter ontmaskerd.

Een andere goede tip is om de website van het Kadaster te gebruiken, de organisatie die van al het vastgoed in Nederland registreert wie welke rechten heeft. Voor een klein bedrag kun je checken wie de eigenaar van een gebouw is. Ik gebruik Google Translate om door hun website te bladeren.

Ondanks al deze moeite om geen tijd te verspillen aan oplichters, hebben we toch veel te lang met een oplichter gepraat. De woning die hij aanbood was zo geweldig, dat we echt hoopten dat het een echte advertentie was.

Juni 2023

Misgelopen kans
We vonden een appartement in Rotterdam dat te mooi leek om waar te zijn, maar het was wel waar. Twintig minuten lopen vanaf het station, twee slaapkamers, en de huur was 1000 euro per maand inclusief. Er was een makelaar bij betrokken.

We stuurden alle documenten maar helaas waren onze visa voor Nederland nog niet klaar, dus konden we het appartement niet in persoon bezichtigen. Mijn familieleden deden de bezichtiging namens ons, en ze zeiden dat de flat prima was. We hadden ook een videogesprek met de hospita, maar uiteindelijk besloot ze niet aan ons te verhuren omdat ze ons nooit in het echt had gezien. We waren verslagen, zo dicht bij een deal.

Juli 2023

Allebei onze eigen weg
Na deze tegenvaller besluiten mijn partner en ik los van elkaar te gaan wonen. Het was geen makkelijke beslissing, maar we zien geen andere optie. We dachten dat samenwonen veel goedkoper zou zijn, omdat we alle kosten zouden delen, maar we hebben niks en het is al juli. Misschien hebben we meer geluk als we naar kamers zoeken in de steden waar we gaan studeren. Mijn budget is 700 euro.

Hij vindt een kamer, ik niet
Misschien is de woningnood niet zo ernstig in Delft als in Utrecht is. Mijn partner vond een fijne kamer in een hotel genaamd Student Hub.

Dat betekent dat ik nu alleen verder moet zoeken. Het is fijn om te weten dat ik terug kan vallen op familie, die me heus niet op straat zullen laten leven, maar ik woon liever op mezelf, omdat ik hen niet tot last wil zijn.

Ik besteed nu zo’n zes uur per dag aan mijn zoektocht, en ik stuur vijf à zes berichten per dag. Ik kijk niet alleen in Utrecht, maar ook plaatsen in de buurt zoals Zeist, Nieuwegein, De Bilt. Ik kijk zelfs verder weg, zoals in Amsterdam. Hoewel ik besef dat ik dan flink wat tijd kwijt ben aan reizen, heb ik gewoon heel hard een dak boven mijn hoofd nodig. Ik laat de tabbladen constant open, en ververs de websites elke vijf minuten, want het is uiterst belangrijk om er als één van de eersten bij te zijn. Ik reageer op vrijwel elke advertentie die ik zie, zelfs als ik niet aan de eisen voldoe. Zo wanhopig ben ik.

Psychologische impact
Ik ontdek dat je de eisen in de advertentietekst serieus moet nemen. In Turkije zijn verhuurders flexibeler: als de advertentie stelt dat de woning alleen voor werkende studenten is, en jij hebt geen baan, kun je het alsnog proberen. Je kunt zeggen dat je nog niet werkt, maar op zoek bent naar een baan, en vast wel binnen drie maanden werk hebt. Dat werkt soms. Maar in Nederland zijn verhuurders heel star. Ik zou je dus niet aanraden om deze tactiek te proberen; ik werd zo vaak afgewezen dat het mijn psychische gezondheid begon aan te tasten. Ik zit vast in een negatieve stemming.

Verhuizing naar Nederland
Het is bijna augustus. We hebben besloten naar Nederland te gaan, ook al heb ik nog geen woning gevonden. Anders zouden de vliegtickets te duur zijn. Hostels zijn druk, en je moet de kamer delen met veel andere mensen, waar ik niet van houd. Hotels zijn duur. Ik kies voor kortetermijnhuur via Kamernet. Ik heb een tijdelijk appartement weten te vinden in Overvecht, waar ik tien dagen kan blijven, tot 6 augustus. We hebben geen contract, omdat het maar om een korte periode gaat. Ik heb de borg en huur in cash betaald omdat ik geen toegang heb tot mijn Turkse bankrekening, en ik heb een BSN nodig om een Nederlandse rekening te openen.

Irem, housing diary Foto: Tara van den Broek

Augustus 2023

Langer blijven
Ik ben heel bang dat ik niks zal vinden in die tien dagen dat ik in Overvecht zit, dus bel ik de verhuurster om te vragen of het mogelijk is om wat langer te blijven. Ze zegt dat ik tot het einde van de maand kan blijven, als dat nodig is. Pfieuw!

Mijn eerste bezichtiging
Ik ga een kamer in Nieuwegein bezichtigen. Het zag er niet echt mooi uit op de foto’s en Nieuwegein is best ver weg van Utrecht, dus ik geef toe dat ik een beetje twijfel. Maar dit is mijn enige optie. Ik stuurde het berichtje om 11 uur ’s avonds en kreeg gelijk een reactie van de verhuurder, met de vraag of ik de volgende dag zou kunnen bezichtigen.

Een nieuw huis
Ik ben blij verrast door de kamer. Nieuwegein is niet zo ver weg als ik dacht, het is zelfs te fietsen. En de kamer ziet er veel beter uit dan op de foto’s! Ik grapte zelfs tegen de verhuurder dat ie betere foto’s moet leren maken. Dus hier is een tip: doe geen aannames! Het is een huis met drie verdiepingen, met één kamer per verdieping. Ik ga het delen met twee andere meiden; eentje die ook aan de UU studeert (ze is zelfs een mentor tijdens de Welcome Week!) en een ander die werkt. De huur is 750 euro per maand, iets boven budget dus, maar ik mag niet klagen.

Irem, housing diary Foto: Tara van den Broek

Mijn borg kwijt
Toen mijn huidige verhuurster terugkwam van haar reis, vertelde ik haar dat ik een woning heb gevonden, en dus niet langer hoef te blijven. Ze reageert dat ik al had gezegd dat ik zou blijven, en dus had ze niet gezocht naar een andere huurder. En daarom houdt ze mijn borg.

Ik vroeg om advies bij het Juridisch Adviesteam van de TU Delft, maar ze kunnen niets voor me doen, omdat ik geen contract had met de verhuurster, en het gesprek telefonisch was. Ik heb wel mijn lesje geleerd: ieder mogelijk detail over mijn kamer in Nieuwegein komt op het huurcontract. Gelukkig accepteert mijn nieuwe verhuurder wel alle verzoeken van mijn kant.

Een nog betere kamer
Toen ik het huis in Nieuwegein voor het eerst bezocht, werd de kamer op de eerste verdieping tijdelijk bewoond door de schoonmoeder van de verhuurder. Zij gaat bijna weg, en dus vroeg ik of ik die kamer zou mogen in plaats van de kamer op de begane grond. Het kostte wat moeite, maar het mocht uiteindelijk wel. Nog beter is dat er al wat meubilair in die kamer aanwezig was, zoals een kast en een matras. Wat een mazzel!

Anderen helpen
Ik denk eraan een boekje te schrijven voor mijn vrienden die in de toekomst naar Nederland komen. Ik denk dat het heel veel kan helpen om te praten met mensen die dit proces al eens meegemaakt hebben, want anders raak je snel in de war, en in de knoop in je hoofd.

Advertentie