De Veelbelovende Vijftien van 2020

Fotos: Mila Bertens

‘Geloof dat je als jongere ook in de grotemensenwereld een gigantisch belangrijke inbreng hebt’

Namens de partij Student & Starter zette Eva Oosters (24) zich in de gemeentepolitiek in voor jonge Utrechters. Ze vervulde een jaar lang de rol van fractievoorzitter. Afgelopen september was het tijd om het stokje over te dragen.

Tijdens haar raadsperiode deed ze ook nog eens twee bachelors (Geschiedenis en Rechten) die ze vorig jaar afrondde. Nu heeft ze een tussenjaar, maar zit ze niet stil. Ze loopt stage bij advocatenkantoor Pels Rijcken en bij de verkiezingspodcast van De Kiesmannen.

Welke master ze in september wil gaan doen, is nog de vraag. “Ik wil meer nadenken over actuele, maatschappelijke vraagstukken. De combinatie van rechten en geschiedenis wil ik er dus inhouden. De master Staats- en bestuursrecht staat hoog op mijn lijstje, maar Rechtsfilosofie en International Relations lijken me ook heel vet.”

Als het uiteindelijk helemaal niet lukt om te kiezen, kan ze altijd nog terug naar haar ‘jeugdliefde’: acteren. Je kunt haar onder andere zien in de korte film ‘Daniel’ uit 2012 en de jeugdserie VRijland. “Ik heb altijd met het idee geflirt om het acteren weer op te pakken.” (EdK)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Ik denk shampoo. Dat is voor mij wel echt een essential om goed aan de dag te beginnen.”

Waar heb je het laatst hard om moeten lachen?
“Ik heb rond de verkiezingen heel veel memes gezien over Trump en Biden. Daarnet heb ik nog heel hard gelachen om een video van Trump die danst op ‘Vrouwkes’ van de Snollebollekes.”

Wie mag van jou een Nobelprijs krijgen?
“De Nederlandse astronoom Marc Klein Wolt. De podcast De Man en de Maan gaat over hem. Kort gezegd moet hij naar de achterkant van de maan om een apparaatje te plaatsen om geluidsgolven op te vangen van de oerknal. Maar de podcast gaat ook over de politieke verhoudingen tussen Europa en China. Meteen een goede podcasttip!”

Wat is een eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Mijn enthousiasme. Voor heel veel dingen kan ik een passie ontwikkelen en dat helpt me met alles.”


‘Als je onderzoeksresultaten meezitten, kom je in een flow’

Behalve een 9,4 als eindcijfer, sleepte Errikos Kounalis (23) dit jaar de scriptieprijs van zijn graduate school binnen. Ook werd de scheikundestudent genomineerd voor de UU-scriptieprijs. “Ik deed gewoon mijn ding”, zegt hij nuchter. “Het onderzoek liep lekker en ik had een goede band met mijn begeleider.”

Het lukte de scheikundestudent om met een nieuw molecuul twee verschillende soorten van chemische reacties te laten samenwerken. Een vinding die uitzicht biedt op nieuwe methoden om medicijnen te maken, maar ook op een efficiëntere benutting van biomassa. "Als eerste op de planeet dat molecuul maken, dat is kicken."

Errikos groeide op in Griekenland; zijn vader is Grieks, zijn moeder Nederlands. Op zijn achttiende koos hij bewust voor Utrecht. “Ik moest en zou scheikunde doen en het liefst zo goed mogelijk.”

Inmiddels werkt hij als promovendus onder de begeleiding van UU-chemicus Danny Broere met andere jonge onderzoekers verder op basis van ‘zijn’ molecuul. “Ik vind het leuk om de limieten van de wetenschap te pushen. Het hoeft van niemand, maar het is wel mijn drijfveer.”

Uiteindelijk hoopt hij op een eigen onderzoeksgroep. Zijn eerste wetenschappelijke artikelen heeft hij al gepubliceerd, maar de lat ligt hoog. “Een artikel in Science of Nature is natuurlijk de ultieme mijlpaal.” (XB)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“De beste ligstoel die er te krijgen is.”

Waar heb je het laatst hard om gelachen?
“Om de grappen tijdens een online spelletjesavond met mijn onderzoeksgroep. Zet een aantal scheikundigen bij elkaar met wat bier en het wordt leuk.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“Veel wetenschappers verdienen hem maar ik denk dat binnenkort John Hartwig en Steven Buchwald hem gaan krijgen. Zij vonden als eerste een manier om efficiënt koolstof en stikstof te binden.”

Wat is een eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Ik ga er altijd 110 procent voor. Dat is tegelijkertijd mijn valkuil, want daardoor bots ik ook wel eens op mijn grenzen en schiet ik in de stress.”


'Ik zie de meerwaarde van elkaars sterke punten benutten'

Wie hedendaagse problemen wil oplossen, kan het beste eerst eens kijken welke strategieën planten en dieren in de natuur gebruiken. Masterstudent Bio Inspired Innovation Florence Hunnekens (23) is gegrepen door dat concept van ‘biomimicry’. “Je hoeft niet per se zelf het wiel uit te vinden.”

In haar bacheloronderzoek beschreef ze manieren om het energieslurpende Van Unnikgebouw in De Uithof een nieuw leven te geven. Nu kijkt ze in een vervolgonderzoek of het isolerende effect van een dierenvacht kan worden nagebootst met graslagen op een gebouw. In de Botanische Yuinen staat een proefopstelling.

Met vier andere biologiestudenten zette Florence Bottlebricks op, een project waarmee de studenten onderkomens van vluchtelingen op de Griekse eilanden willen voorzien van een isolerende laag van lege waterflessen. “Ik wil wetenschappelijke kennis omzetten in iets functioneels, in iets met waarde voor de maatschappij.”

Ze droomt soms van een innovatiebureau waarin ze multidisciplinair samenwerkt aan biomimicry-concepten. Dat “mensen bij elkaar brengen” zag ze ook als haar opdracht toen ze voorzitter was van de lustrumcommissie van biologenvereniging UBV. “Dat vind ik leuk, lekker ondernemend bezig zijn.” (XB)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“De flora van Heukels. Daarmee kan ik planten determineren. Als ik die planten ken, kan ik misschien wel overleven.”

Wanneer heb je het laatst hard gelachen?
“De laatste keer dat ik met vrienden heb afgesproken. Dat vind ik in deze tijd zo belangrijk.”

Wie mag van jou de Nobelprijs winnen?
“David Attenborough. Ik ben een groot fan van zijn documentaires. Die hebben heel veel bijgedragen aan de bewustwording over het klimaatprobleem.”

Met welke eigenschap van jezelf ben je blij?
“Ik ben geneigd om groot te denken en daarbij lukt het me vaak mensen mee te nemen in mijn verhaal en aan te steken met mijn enthousiasme. Dat vind ik erg fijn. Hierdoor heb ik het idee dat er echt dingen in beweging komen.”


‘Een tegengeluid laten horen, is altijd goed’

Job van den Broek (23) voltooide vorig jaar een master History of Politics and Society en studeert nu militaire geschiedenis in Amsterdam. Hij zat in het bestuur van de landelijke CDA-jongeren en is dit voorjaar in de regio Utrecht verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen. Job omschrijft zichzelf als “conservatief”. “Dat is een beetje een geuzennaam, maar voor mij geldt wel dat verandering lang niet altijd een verbetering is en te vaak zelfs het tegenovergestelde.”

Als universiteitsraadslid en als auteur van opinieartikelen op DUB viel hij op door het - naar zijn idee - doorgeslagen internationaliserings- en diversiteitsbeleid te hekelen. Hij werd daarom geregeld als ‘provocateur’ of zelfs ‘racist’ bestempeld. “Ik laat van me horen omdat er een grote groep studenten is die dat niet meer durft. Ik vind het zeker binnen een universiteit kwalijk dat kritisch denken verdacht is.” Maar hij denkt succesjes te boeken. “Het gaat mij erom dat er een debat is, en dat was er in de U-raad en op DUB meer dan voorheen.”

Of een politieke loopbaan roept, weet hij nog niet. “Maar het wordt iets in de publieke sector. Geld binnenharken voor een bedrijf, vind ik niet zo interessant." (XB)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Een goed boek, roman of non-fictie maakt dan niet uit. Op dit moment lees ik bijvoorbeeld de biografie van Jeruzalem van Simon Montefiore.”

Waar heb je het laatst hard om gelachen?
“Toen het in een appgroep met vrienden ging over het toppunt van ‘wokeness’. De voorbeelden waren hilarisch.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“Angela Merkel. Als je ziet hoe zij de Oekrainecrisis heeft aangepakt … en zelfs haar ‘wir schaffen das’ getuigde van moed en medemenselijkheid, wat je verder ook vindt van dat vluchtelingenbeleid.

Met welke kwaliteit of eigenschap ben je blij?
“Mijn dwarsdenken. Ik kijk altijd kritisch naar de heersende opinie, maar ook naar opinies waar ik het mee eens en naar die van mezelf. Elke bubbel heeft advocaten van de duivel nodig.”


‘Utrecht is leuk, maar ik woon liever in de polder. In de middle of nowhere’

Foto: Julia Hummel

Boerendochter Hannah Geerse (23) kwam voor de bachelor Milieu-natuurwetenschappen naar Utrecht. Ze wilde enkele jaren ontsnappen aan de “boerenbubbel” en in een bredere context bezig te zijn met landbouw.

Nu is ze bezig met haar masterscriptie voor de specialisatie Crop Science aan de universiteit in Wageningen. Dat doet ze naast haar werk op de biologische boerderij van haar broer en op een melkveehouderij. Daarnaast is ze voorzitter van het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt (FAJK) dat zich inzet voor agrarische jongeren in de provincie. Haar voorzitterschap leverde haar een plekje op in de Food 100.

Het hogere doel van haar bezigheden is een houdbaar landbouwsysteem te bedenken. Dat moet jonge boeren een toekomst bieden in een tijd dat boerenbedrijven het moeilijk hebben, onder meer door de aangescherpte regels rondom dierenwelzijn en milieu. “Ik ben actief geworden bij het FAJK omdat ik me wilde inzetten voor jonge boeren in Flevoland. Als voorzitter praat ik zowel met boeren als met beleidsmakers en probeer zo invloed uit te oefenen op het beleid.”

Wat ze na haar studie wil gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk maar dat het gaat om een combinatie van landbouwbeleid en boerenpraktijk is haast wel zeker. (GK)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Mijn vriend en mijn kitesurf-spullen.”

Waar heb je het laatst hard om moeten lachen?
“Ik lach altijd snel en veel. Zo moet ik altijd lachen om mijn neefje en nichtje van 4 en 2.”

Wie mag van jou een Nobelprijs krijgen?
Cornelis Lely. Hij stond begin 1900 naar de zee te kijken en dacht ‘daar ga ik land van maken’. Ik vind het fascinerend dat iemand met zo’n megalomaan plan dat ook ten uitvoer brengt. Voor de Flevopolder zijn boeren geselecteerd die er hun bedrijf mochten beginnen. Dat zou nu echt niet meer kunnen.”

Met welke kwaliteit of eigenschap ben je blij?
“Ik ben gedisciplineerd. Als ik iets wil dan doe ik wat ik moet doen om dat doel te bereiken.”


‘Ik wil Nederlandse oorlogen zichtbaar maken’

Hoe ervaren in Nederland wonende Syriërs het wanneer ze weten dat ons land ook bommen heeft gegooid in het land waar ze vandaan komen? Dat is de nieuwsgierige, maar ook pijnlijke vraag die Marrit Woudwijk (25) stelde in haar masterscriptie. Zij ging daarvoor op bezoek bij Syrische vluchtelingen uit het gebied van de Islamitische Staat (IS). Nederland was vanaf 2014 namelijk actief in dat land tijdens de oorlog tegen Islamitische Staat.

De scriptie leverde Marrit de masterscriptieprijs op. De jury was onder de indruk van relevantie van het onderwerp, maar ook de manier waarop ze het heeft aangepakt. “De scriptie was voor de master Conflictstudies. Mijn aanpak was antropologisch: de focus lag op de ervaringen van de Syriërs en hoe zij aankeken tegen de luchtoorlog tegen IS. Ik wil de consequenties van de oorlog zichtbaar maken en de ervaringen van slachtoffers een plek geven in het debat.” Ze heeft haar scriptie samen met een journalist omgezet in een uitgebreid verhaal voor de Correspondent.

Marrit doet nu een vervolgonderzoek als promovenda bij de Universiteit voor Humanistiek. In dit onderzoek kijkt naar ze mogelijkheden om schadevergoeding te claimen als burgers slachtoffers zijn van Nederlands optreden in het buitenland. “Als academica wil ik dit uitzoeken. Maar ik wil ook de vertaalslag maken naar een breder publiek en eraan bijdragen dat de politiek verantwoordelijkheid neemt voor wat deze mensen is overkomen.” (RA)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Ik zou een zakmes meenemen. Dat kan je voor veel zaken gebruiken.”

Wanneer heb je voor het laatst hard gelachen?
“Ik was met mijn zus en ouders in een wat te chique hotel. Ik weet niet eens wat de aanleiding was, maar we moesten enorm lachen.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“Mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld, omdat ze opkomt voor burgerslachtoffers in internationale conflicten.”

Wat is een eigenschap waar je blij mee bent?
“Ik kan goed koken en dat vind ik ook leuk om te doen.”


‘Laat je niet frustreren of ontmoedigen door de dingen die je moet doen’

Sander Bos (22) begon al met ondernemen in groep 7, toen hij met een jongen uit zijn straat in de buurt ging sneeuwschuiven. “Dat liep zo goed, dat we op den duur abonnementen verkochten om bij mensen hun stoepje schoon te vegen.”

Samen met UU’ers Friso Pietersen en Seline Rudolph ontwikkelde hij in coronatijd Studenten Helpen Scholieren. Het is een platform dat scholieren aan studenten koppelt voor bijles. Het project kreeg een financiële bijdrage van het ministerie van OCW, kwam op het achtuurjournaal en werd genomineerd voor de Young Impact Awards.

Bovendien hing Sander ineens aan de lijn met koning Willem-Alexander. “Hij vond Studenten Helpen Scholieren een mooi initiatief. We hebben een beetje gekletst over zijn kinderen, en ik heb gevraagd of die toevallig ook nog bijles nodig hadden.”

Sander studeert Liberal Arts and Sciences en zit nu in zijn tweede jaar, maar is al vier jaar student. Dat komt door bestuursfuncties bij studentenvereniging Enactus, Dutch Students for Entrepreneurship en UtrechtInc Students. Binnen LAS richt hij zich op artificial intelligence. Zijn grote droom is om dat te gebruiken bij onderwijsvernieuwing. (EdK)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Heel flauw, maar dan ga ik voor een satelliettelefoon. Kijken of ik mensen kan overtuigen om mij te komen bezoeken op het eiland.”

Waar heb je het laatst hard om moeten lachen?
“Om mijn vrienden bij Veritas die ook in de coronatijd nog regelmatig met goede verhalen op de proppen komen.”

Wie mag van jou een Nobelprijs krijgen?
“Degene die het lukt om in het Nederlandse onderwijs op grote schaal een vernieuwingsslag te maken, waarin er meer nadruk ligt op intrinsieke motivatie en vaardigheden zoals samenwerken, creativiteit en zelfregulering.” 

Wat is een

 eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Dat ik heel erg kan genieten van het leven. Ook in perioden waarin ik veel stress heb ervaren, lukte het om plezier te hebben. Die positieve instelling helpt me weer goede dingen doen voor anderen. Dat is overigens allemaal voor een groot deel te danken aan mijn dagelijkse meditatie, denk ik.”


‘Ik wil graag een plek bereiken waarin ik terug kan geven’

Nandika Mogha (19) is iemand die omschreven kan worden als een zonnestraaltje. De tweedejaarsstudent UCU is altijd aan het glimlachen, en zegt dat ze zich ‘geprivilegieerd en dankbaar’ voelt voor haar ervaring in Utrecht tot nu toe.

Zelfs het grauwe weer kan haar stemming niet verpesten. “Ik kom uit India, waar er een heel heet klimaat is, dus ik associeer kou met geluk. Het Nederlandse weer heeft iets romantisch.” Ze hoopt een major te voltooien in politieke wetenschappen en internationale betrekkingen, en is een van de eerste internationale studenten die in de U-Raad zit.

Nederlands moeten leren voor deze positie is een ‘leuke uitdaging’ die ze enthousiast aangaat. Sterker nog, ze zegt dat het leren van de taal een van haar ‘beste beslissingen’ tot nu toe is geweest. En wat als dingen ‘lost in translation’ raken? “Dat hoort er allemaal bij,” zegt ze lachend terwijl ze haar schouders ophaalt.

Ze heeft een passie voor duurzaamheid (het idee van een cafétafel die gemaakt is met geüpcycled plastic geeft haar "kippenvel"). Mogha zou graag voor de VN willen werken, en wil ooit een boek schrijven en publiceren. “Je werkt niet zomaar voor een raad. Het is een heel proces, om je naar een plek te brengen waar je terug kunt geven.” (MvE)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Ik zou m’n camera en mijn dagboek meenemen.”

Waar heb je het laatst hard om gelachen?
“De trailer voor Borat 2.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“De inheemse volkeren die dit jaar genomineerd waren, maar niet wonnen. Ze zijn echt geweldig bezig met het beschermen van het regenwoud. Ze zijn waarschijnlijk de laatste mensen op aarde die een echte band hebben met het milieu, en ze verdienen meer erkenning.”

Wat is een eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Ik vind het tof dat ik een one-man-show ben. Ik ben graag onafhankelijk. Dat betekent niet dat ik nooit om hulp vraag; het is gewoon dat ik het fijn vind om dingen zelf uit te vogelen.”


‘We moeten meer letten op de jeugd, want die gaat later het land besturen’

Een bezige bij die de ambitie heeft om Tweede Kamervoorzitter, Kamerlid, staatssecretaris of minister te worden. En dat namens GroenLinks. Op weg naar een Haagse positie zit Tom Buster (20) niet stil.

De student Pedagogische Wetenschappen zit in de Universiteitsraad en heeft twee tot drie baantjes. Na zijn entree in de universiteit raakte hij geïnteresseerd in besturen en politiek. Studievereniging PAP had daar een groot aandeel in. “Toen ik als zeventienjarige ging studeren, was ik echt het jongste broertje van de opleiding. Ik werd door PAP goed opgevangen en voelde me snel thuis in Utrecht.”

Na een jaar werd hij gekozen tot voorzitter. In die rol kwam hij in contact met studentenbelangenbehartiger Vidius en zag hij hoe de universiteit wordt bestuurd. Dat leidde weer tot zijn interesse in de landelijke politiek. Hij sloot zich aan bij jongerenorganisatie Dwars en werd actief bij Vidius.

Als hij voor GroenLinks een blauwe zetel verovert, wil hij zich inzetten voor het klimaat, voor welzijn (“het moet net zo gewoon zijn om naar een psycholoog te gaan als naar een huisarts”) én voor goed onderwijs plus een fijne jeugd voor alle kinderen. “Zij gaan het land besturen en de economie draaiende houden als wij oud zijn.” (GK)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Als ik er ooit nog af mag, neem ik mijn familie en vrienden mee. Mag ik er niet af dan een boot.”

Waar heb je het laatst hard om moeten lachen?
“Mijn jongste zus is zwanger van haar eerste kind en dat vind ik erg leuk.”

Wie mag van jou een Nobelprijs krijgen?
“Ik geef hem nog een keer aan Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi. Hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en hun inzet voor het recht op onderwijs voor alle kinderen is nog een Nobelprijs waard.”

Wat is een eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Dat ik goed kan samenwerken en luisteren. Als je samen dingen doet, kan je leren van elkaar en bereik je vaak een mooier resultaat.”


‘Dat competitieve in me, komt steeds weer terug’

Masterstudent Drug Innovation Kyra Fortuin (23) bereidt zich met de Nederlandse dameshockeyselectie al twee jaar voor op de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio. Het kan het eerste grote toernooi worden voor de dertienvoudig international.

“Olympische goud halen is mijn grote ambitie, en ik zal er alles aan doen om mee te mogen”, zegt de snelle aanvaller van topclub SCHC uit Bilthoven.

Ook in haar studie wil de import-Limburgse slagen. Ze koos voor de zwaardere bachelorvariant, het College voor Pharmaceutical Sciences. Daarbinnen volgde ze ook het honorsprogramma. Een cum laude zat er net niet in. “Als ik iets echt leuk vind, dan ga ik er vol voor.”

Ondanks het tophockey, ligt de tweedejaars masterstudent aardig op schema. “Een kwestie van plannen, denk ik. Maar ik heb ook ongelooflijk veel geluk gehad met mijn behulpzame studievrienden. En met mijn docenten, die gelukkig flexibel waren.”

Een PhD lonkt wellicht voor de hockeyinternational die recent het SSH-topsportershuis in het Johanna-complex in De Uithof verruilde voor een vriendinnenhuis in Tuinwijk. “Maar voorlopig staat het hockey nog even op nummer 1.” (XB)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Mag het ook ‘wie’ zijn? Ik kan echt niet zonder de gezelligheid van mijn familie en vrienden.”

Waar heb je het laatst hard om gelachen?
“Dat was tijdens een spelletjesavond met studievrienden. Bij één spel moesten we pluche speelgoedburrito’s door de kamer gooien.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“De wetenschapper die het klimaatprobleem oplost. Daar maak ik me best zorgen over en ik probeer zelf ook een beetje bewust te leven.”

Wat vind je een goede eigenschap van jezelf?
“Mijn passie en gedrevenheid. Of het nu om het hockey gaat, of mijn studie of mijn vrienden. Als ik het belangrijk vind, stop ik er energie en tijd in.”


‘De toekomst van de journalistiek staat op het spel’

UCU-student Noes Petiet (20) wil ooit nieuwslezer worden, dus het is geen verrassing dat zij de bedenker is van NOS in English, een Facebookpagina waarop NOS-nieuwsartikelen over het coronavirus staan, maar dan vertaald naar het Engels.

Toen de pandemie begon, zag Petiet dat het haar internationale klasgenoten ontbrak aan een betrouwbare, gefaktcheckte nieuwsbron waarop ze de berichtgeving konden volgen. Zeven Nederlandse studenten voegden zich bij haar voor dit project, dat in een klap heel groot werd. Op het moment wordt NOS in English gevolgd door meer dan 35.000 mensen. Tien studenten werken in shifts om de artikelen te vertalen.

“Het ging ons nooit om het trekken van een groot publiek,” zegt ze. “Het was even schrikken om te zien hoeveel mensen hier behoefte aan hadden.” Met ‘hier’ bedoelt ze niet alleen het nieuws. De pagina is een plek geworden waar internationale studenten en expats elkaar ontmoeten. “Ze vinden het vaak moeilijk om sociale connecties te maken in Nederland. Uit de comments begrijp ik dat ze zich eenzaam voelen”, zegt Petiet.

Wat betreft de toekomst: ze maakt zich zorgen over haar droomberoep en stelt dat er veel ‘op het spel staat’ met alle politici die mensen aanmoedigen om het nieuws te wantrouwen. (MvE)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Om praktische redenen zou ik een enorme hoeveelheid Unoxsoep meenemen. Voor entertainment: mijn e-reader.”

Waar heb je het laatst hard om gelachen?
“Memes over de Amerikaanse presidentverkiezingen.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“Greta Thunberg.”

Wat vind je een goede eigenschap van jezelf?  
“Ik word steeds beter in zien dat iedereen een verhaal heeft, en kwaliteiten. Niemand zou gecanceld moeten worden om een stomme opmerking, of een stomme eigenschap.”


'Het doel is te vermaken, maar het is nog mooier om anderen iets te leren'

Dat de meeste colleges nu online zijn komt Spangas-acteur Maurits van Brakel (17) best goed uit. Om zijn rol als Noah in de bekende jeugdserie te kunnen combineren met zijn studie Communicatie- en informatiewetenschappen zit hij soms zelfs op de set colleges te volgen. “Af en toe is het best handig dat ik al wat ervaring heb in de media. Sommige begrippen uit de lesstof zijn niet meer nieuw voor mij.”

Twee à drie dagen in de week kruipt Maurits in de rol van Noah, een ietwat onhandige jongen die tot het uiterste gaat om erbij te horen. “De rol ligt best ver van mij af, maar zijn naïviteit herken ik soms wel in mezelf.”

“Een van de vetste dingen die ik heb gedaan was een Youtube-serie over de Tweede Wereldoorlog. Als je naast het vermaken, mensen ook nog iets bij kan brengen is dat wel heel bijzonder.” Het liefste zou Maurits dit de rest van zijn leven blijven doen. “Acteren zit in mij, het is echt mijn uitlaatklep. Maar ik vond het toch ook wel fijn om te gaan studeren, als vangnet.” (MB)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Als het eiland groot genoeg is, zou ik een fiets meenemen denk ik. Als ik ergens goed over wil nadenken, ga ik fietsen. Oh en schrijfwaar. Als ik dan toch op een onbewoond eiland zit, wil ik die ervaring later ook kunnen teruglezen."

Waar heb je het laatst hard om moeten lachen?
“Situaties op de set leveren regelmatig grappige momenten op. Toen ik tijdens een heel serieuze scène ietwat komisch op moest komen, lag de hele cast en crew een kwartier lang in een deuk.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“Greta Thunberg. Ik ben zelf helemaal geen klimaatactivist, maar ik vind het tof dat iemand die zo jong is al zo’n sterke mening heeft en al zo veel heeft bereikt.”

Wat is een eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Ik kan mensen best makkelijk laten lachen en dat doe ik graag. Het ijs is dan snel gebroken en je maakt sneller een connectie.”


‘Het menselijk lichaam is het meest bijzondere dat er bestaat’

Geneeskundestudent Doris van der Heijden (26) (rechts op de foto) startte met haar studiegenoten Tessa Dinger (25) en Tiara Ringers (27) de populaire KoffieCo podcast. Ze zijn met de podcast begonnen omdat ze het gevoel hadden dat de vragen die ze wilden stellen aan medisch specialisten, altijd ongelegen kwamen. “Het is een hiërarchisch wereldje en artsen zijn ontzettend druk. De enige manier om ze dus op een informele manier te kunnen bevragen, was om ze uit het ziekenhuis te trekken.”

Met de podcast willen de studenten artsen “als echte mensen” in beeld brengen. “Het is een competitief veld waarin er niet veel zijn die over hun fouten durven praten, en dat willen we veranderen.” De podcast werd met open armen ontvangen. “We zijn gigantisch gegroeid. De eerste maand hadden we 500 luisteraars, nu zijn we meer dan 200.000 keer beluisterd.” Ook loopt er op dit moment een samenwerking met het bekende vakblad Medisch Contact.

Naast de podcast is Doris bezig met de coschappen van haar master. Waarin ze zich wil gaan specialiseren, weet ze nog niet. “Het liefst wil ik er creatieve projecten, zoals deze podcast, naast blijven doen.” (EdK)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Een goeie geluidsinstallatie, want ik kan echt geen dag zonder muziek.”

Waar heb je het laatst hard om moeten lachen?
“We nemen dingen soms wat zwaar op als er iets mis gaat bij KoffieCo. Maar dan maken Tess of Ti vaak een leuke grap zodat we het wat luchtiger gaan zien en liggen we weer helemaal dubbel.”

Wie mag van jou een Nobelprijs krijgen?
“Mag ik een nieuwe categorie aandragen? Want dan zou Eva Jinek van mij de Nobelprijs voor  interviewen mogen krijgen. Misschien is dit ook wel iets dat de feminist in mij graag wil. Jinek benadert mensen op een heel vrouwelijke en tegelijk scherpe manier. En ze is altijd heel goed voorbereid maar durft ook naïeve vragen te stellen.”

Wat is een eigenschap van jezelf waar je blij mee bent?
“Dat ik oprecht enthousiast kan worden over van alles. Dat brengt me elke dag veel geluk. Ik heb niet zo snel een oordeel klaar en die onbevangenheid zorgt ervoor dat ik zo enthousiast kan zijn.”


‘Kloof tussen jongeren en politiek is gigantisch’

Net voor de coronacrisis losbarstte, schoof de rechtenstudent Mert Kumru (23) in New York aan bij een vergadering van de Verenigde Naties. Hij mocht als VN-jongerenvertegenwoordiger voor de mensenrechten de stem van de jeugd laten horen in een commissie met 193 VN-diplomaten.

“Het ging onder meer over economisch dakloos zijn. Ik heb naar voren gebracht dat jongeren tegenwoordig nauwelijks nog woonruimte kunnen vinden.” Hij had die klacht gehoord in de vele ontmoetingen met Nederlandse jongeren. “Maar dit is geen typisch westers probleem, zo bleek bij de vergadering. Het speelt overal in de wereld.”

Contact houden met jongeren, dat vindt Mert belangrijk. Als jongerenvertegenwoordiger zoekt hij de jongeren op. Eerder heeft hij als peer educator al gastlessen gegeven op mbo’s en middelbare scholen. “De kloof tussen de jongeren en de politiek is gigantisch. Ieder zit in zijn eigen subgroepje. In mijn huidige rol wil ik helpen die kloof te verkleinen door te weten wat er speelt en de zorgen van de jeugd neer te leggen bij de politiek.”

Zijn studie rechten helpt hem daarbij. “Ik ben rechten gaan studeren om te weten hoe het systeem werkt.” In zijn vierde bachelorjaar heeft hij gekozen voor de togarichting. “Mijn speciale belangstelling gaat uit naar lucht- en ruimterecht. Het is superspannend om te kijken hoe de ruimte in de toekomst verdeeld gaat worden.” (RA)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Ik zou een kaart van de sterren meenemen. Dat is mijn passie, bovendien kan je op basis van die kaart navigeren.”

Wanneer heb je voor het laatst hard gelachen?
“Ik heb heel erg moeten lachen om de tweets van Donald Trump nadat duidelijk werd dat hij de verkiezingen verloren had.”

Wie moet er een Nobelprijs krijgen?
 “Ik vind dat de Nobelprijs voor de vrede dit jaar naar jongeren wereldwijd zou moeten gaan. Je ziet dat veel jonge mensen overal in de wereld zich hebben ingezet voor een betere wereld. Of het nu ging om gigantische antiracisme-demo’s en of klimaatprotesten. Jongeren staan aan het front en dat mag best beloond worden.

Wat is een eigenschap waar je blij mee bent?
“Strijdvaardig het goede zien in alles en blijven streven naar rechtvaardigheid.”


‘Ik hou van studeren en van muziek maken en luisteren’

De Frans-Duitse studente Florence Mazetti (20) is net terug van Columbia College in Chicago, waar ze op uitwisseling ging om te leren over geluidsproductie en -manipulatie. Ze studeert Liberal Arts and Sciences aan University College Roosevelt in Middelburg, met een major in natuurkunde en wiskunde, en een minor in muziekwetenschappen. Haar doel is om een master in akoestiek te doen en zo een expert te worden. “Ik hou heel veel van muziek, dus ik wil in de akoestiek van architectuur duiken, vooral die van muziekzalen. Ik wil de akoestiek in zulke ruimtes begrijpen.”

Florence bestudeerde al jong klassieke muziektheorie, leerde de fluit te spelen, maar tegenwoordig maakt ze muziek in meerdere genres. Of het nu een klassieke uitvoering is met het universiteitskoor of Under Pressure van Queen zingen met haar band Terms and Conditions, Florence zorgt ervoor dat ze geniet en zichzelf uitdaagt bij optreden.

De multigetalenteerde studente heeft ook nog eens tijd gevonden om surfinstructeur te worden. Na jaren zelf te hebben gewindsurfd, verkreeg ze afgelopen zomer haar docentenlicentie. “Het is echt heel bevredgend om te zien hoe de studenten verbeteren.” (EP)

Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
“Ik zou een instrument meenemen, of een surfplank. Nee, eigenlijk zou ik gewoon iemand anders meenemen, want alleen zijn is saai.”

Waar heb je het laatst hard om gelachen?
“Het laatste waar ik om heb moeten lachen is een dansje dat ik deed tijdens het studeren. Het was echt heel slecht. Ik vond het grappig dat niemand reageerde.”

Wie mag van jou de Nobelprijs krijgen?
“Dat weet ik niet. Ik weet niet wat de criteria voor Nobelprijzen zijn en ze lijken me een beetje overrated.”

Wat vind je een goede eigenschap van jezelf?  
“Ik denk dat ik best optimistisch ben. Dat is een goede eigenschap, toch?


 

Advertentie