UU’ers stellen boekenkast samen

JanIsdeMan vrolijkt De Uithof op met muurschildering

Muurschildering USP van JanIsDeMan Foto: DUB
Muurschildering USP van JanIsDeMan Foto's: DUB

Voorbijgangers op de Heidelberglaan en Padualaan konden de afgelopen twee weken de Utrechtse kunstenaar JanIsDeMan ijverig zien werken aan zijn muurschildering op het Utrecht Science Park (USP). Op de hoek van het Sjoerd Groenmangebouw van de faculteit Sociale Wetenschappen schilderde hij drie lege, roze vakken, die de binnenkant van de boekenkast vormden. 

Hij schetste eerst de contouren van de boeken en vulde deze daarna met kleur, waardoor de boektitels en omslagen zichtbaar werden. Het eindresultaat is een boekenkast met een bonte verzameling werken die een relatie hebben met de universiteit.   

Mensen worden er blij van merkt Jan Heinsbroek, de echte naam van JanIsDeMan, op. Hij kreeg veel positieve reacties op zijn muurschildering. “Ze vertellen dat De Uithof wel wat kleur kon gebruiken”, zegt de kunstenaar. “Het brengt een beetje charme in een wijk. Met een muurschildering kan je een verhaal vertellen en het is allemaal handgemaakt. Van een straat maak je een soort museum.” 

Muurschildering USP van JanIsDeMan Foto: DUB

Inspiratie
Het kunstwerk is een initiatief van studentenpartij Vuur van de Universiteitsraad van het vorige academische jaar. De Universiteit Utrecht (UU) vroeg de studentgeleding een project te bedenken waaraan NPO-geld kon worden besteed. Dat kregen onderwijsinstellingen van de overheid na de coronacrisis om het studentenwelzijn te verbeteren. 

Toenmalig studentlid van Vuur Matias Edelstein kwam met het idee voor een muurschildering. Hij werd geïnspireerd door zijn woonplaats Philadelphia in de Verenigde Staten, die met zijn ruim vierduizend muurschilderingen ook wel de ‘Stad van de Muurschilderingen’ wordt genoemd. 

UU-gemeenschap
De studentleden wilden dat de muurschildering iets van de Universiteit Utrecht werd. De boektitels op de tekening moesten daarom een afspiegeling van haar universitaire gemeenschap worden.

Vuur vroeg studenten welke boeken in de kast moesten komen. Ook studentassessoren, studieverenigingen, de Universiteitsbibliotheek en het universiteitsbestuur dachten mee. Studentlid van de huidige raad Lieke Fokker: “We wilden boeken van verschillende studies en faculteiten op de muurschildering een plek geven en een aantal boeken die de stad Utrecht representeren.”

Muurschildering USP van JanIsDeMan Foto: DUB

Romans
Het leverde uiteindelijk een lijst met zo’n dertig boeken op, die vlak voordat JanIsDeMan aan zijn tekening begon, nog werd aangepast. Zo werd de DSM-5, het handboek voor de classificatie en diagnose van psychische stoornissen, ingeruild voor het boek Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, dat UU’ers vorig jaar lazen tijdens One Book One Campus.

De boekenverzameling in de kast is nu een mix van romans, wetenschappelijke werken en boeken over de UU en de stad Utrecht. Op de muurschildering zijn een aantal (klassieke) literaire werken te vinden. De faculteit Geesteswetenschappen droeg Pride and Prejudice van Jane Austen aan. Ook The Safekeep van UU-alumnus Yael van der Wouden, die als eerste Nederlandse schrijver genomineerd werd voor de shortlist van de prestigieuze Booker Prize, staat in de kast. 

Muurschildering USP van JanIsDeMan Foto: DUB

Naslagwerk
Alle faculteiten leverden boeken aan die voor hen van betekenis zijn. Studenten van de faculteit Sociale Wetenschappen kozen onder meer Sapiens van Yuval Noah Harari over de geschiedenis van de mensheid. De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (Rebo) wilde dat het 18e -eeuwse werk The Wealth of Nations van Adam Smith, de ‘vader van de moderne economie’ een plek zou krijgen op de muurschildering. De faculteit Bètawetenschappen leverde onder meer het introductieboek voor eerstejaars Biologiestudenten Biology: A Global Approach aan. 

De geowetenschappers kozen voor Earth, Portrait of a Planet van Stephen Marshak. De Sobotta Atlas of Anatomy, het handboek over de anatomie van het menselijk lichaam, mocht volgens Geneeskundestudenten niet ontbreken en Diergeneeskunde plaatste de Veterinary Anatomy of Domestic Animals op de muurschildering.

De UU stelde bij het samenstellen van de lijst de voorwaarde dat er geen politieke en religieuze boeken op de muurschildering mochten komen om controverse te voorkomen. Studenten uit de Pro-Palestinahoek stelden bijvoorbeeld Towers of Ivory and Steel van Maya Wind voor over de rol van Israëlische universiteiten in de onderdrukking van de Palestijnse bevolking, maar deze titel is niet te vinden in de kast. Lieke: “Ikzelf had het mooi gevonden om het boek van Wind ter­ug te zien in de boekenkast, maar de universiteit heeft heel duidelijk gezegd dat zij geen politiek in de muurschildering wil.”  

Advertentie