Nominaties campuscolumnisten DUB

Opleidingskloof is terugkerend thema van inzendingen campuscolumns

Campuscolumnist genomineerden 2025 Foto's: eigen foto's. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf
Campuscolumnist genomineerden 2025 Foto's: eigen foto's. Illustratie DUB; foto 's Shutterstock, 123rf

Persoonlijke ervaringen waren voor veel deelnemers aan de wedstrijd voor DUB’s campuscolumnisten de voornaamste inspiratiebron. Zo schrijft een student hoe confronterend de Wrapped Playlist van Spotify voor haar was. Die lijst geeft aan welke nummers een abonnee  het afgelopen jaar op Spotify het meest beluisterd heeft. Een andere student schrijft dat zij nadat zij door de wekker is heengeslapen, een half opgegeten appel als ontbijt neemt en  op het station schrikt van de enorme prijzen die ze voor een kopje cappuccino vragen. Deze deelnemer was niet de enige die schreef over de NS. Een student leek het zo’n goed idee: met je OV Studentenkaart reizen door het land. Maar na een paar maanden viel dat door de drukte tegen. “Hoe kun je met zoveel klanten nog steeds verlies maken? Stelletje amateurs.”

Voor de jury werd de column interessanter wanneer de persoonlijke ervaring ook een diepere laag kreeg, wanneer iets aan de orde werd gesteld dat het persoonlijke overstijgt. Zo hadden verschillende columnisten het over de opleidingskloof. Een student vertelt hoe het is om te gaan studeren als dat niet gewoon is in je familie en als je pas laatbloeier via de mavo, het mbo en het volwassenenonderwijs de weg naar de universiteit hebt gevonden. 

Een andere student ontdekt dat de kapster waar ze heen gaat een oud klasgenoot is van de basisschool. Ze voelt zich ongemakkelijk als de kapster zegt dat zij met haar universitaire studie  ‘echt van een hoger niveau is’. Blijkbaar voelen mensen met een vmbo of mbo-opleiding zich minderwaardig. “We moeten leren kijken naar de mens voor het diploma, in plaats van naar het diploma achter de mens.” 

Bij de Engelstalige inzendingen ligt de focus iets meer op het geprivilegieerd zijn. Een Mexicaanse student beschrijft hoe ze in een geprivilegieerde omgeving is opgegroeid wat haar helpt om in Nederland obstakels te overwinnen. Een medewerker beschrijft hoe privileges bij de entree van een opleiding zorgen voor de weg naar succes. 

Hete, actuele hangijzers kwamen dit jaar minder aan bod. Slechts één column ging over het conflict in Palestina. “Nu ik zie dat studenten gepassioneerd opkomen voor Palestina, vraag ik me af: wat betekent deze verandering op de campus?” De dreigende bezuinigingen op het onderwijs kwamen in de columns dit jaar niet voor. 

Vandaag publiceert DUB van elke genomineerde de beste van de twee ingezonden columns. Het aantal inzendingen was dit jaar lager dan vorig jaar. Er waren negen Nederlandstalige en zeven Engelstalige deelnemers. Het merendeel was student, drie medewerkers zonden columns in. 

De winnaars zullen woensdag 22 januari bekendgemaakt worden tijdens de nieuwjaarsreceptie van DUB. De twee winnaars ontvangen beiden het Erik Hardeman-stipendium van 1000 euro en publiceren in het jaar 2025 elke maand een column op DUB.


De drie Nederlandstalige genomineerden

De drie genomineerden voor de Nederlandstalige pagina van DUB zijn Lisa Schlüsser, Merlijn van Leerzem en Bastiaen Huijnen.

Campuscolumnist genomineerden 2025: Lisa Schussler. Foto: eigen foto. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf

Lisa Schlüssler (20) is tweedejaars student van University College Utrecht en richt zich met name op media, sociale geografie en politiek. In haar genomineerde column De wereld aan je voeten constateert zij een interessante controverse tussen het beeld dat je als student moet genieten van je vrijheid, maar tegelijkertijd geconfronteerd wordt met stevige levensvragen. “Het is juist die overvloed aan mogelijkheden die soms behoorlijk verstikkend aanvoelt.”

Campuscolumnist genomineerden 2025: Merlijn van Leerzen. Foto: eigen foto. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf

Merlijn van Leerzem (19) is eerstejaars Geschiedenis en schreef al verschillende opiniestukken voor diverse media. De jury was gecharmeerd van zijn column  over ChatGPT waarin hij een link legt met Galileo. Zijn stelling: je kunt ChatGPT wel gebruiken, maar uiteindelijk is lef en creativiteit iets dat uit de student zelf komt. 

Campuscolumnist genomineerden 2025: Bastiaen Huijnen. Foto: eigen foto. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf

Bastiaen Huijnen (23) is masterstudent Legal Research met een focus op het strafrecht. Hij loopt momenteel  stage bij weekblad De Groene Amsterdammer.  Zijn column De geromantiseerde sigaret viel op bij de jury. Hierin reflecteert hij op de sigaret als cultuuricoon. Hij stelt zich de vraag hoe het toch komt dat de sigaret ook onder studenten zo’n aantrekkingskracht heeft.


De drie Engelstalige nominaties

De drie genomineerden voor de Engelstalige pagina van DUB zijn Tara Neary, Matthew Tan en Hubert Matuszewski.

Campuscolumnist genomineerden 2025: Tara Neary. Foto: eigen foto. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf

Tara Neary (24) is masterstudent bij de Graduate School of Life Sciences met als richting Milieubiologie. Ze komt uit Ierland en woont al vanaf 2019 in Utrecht. Haar genomineerde column heet Say a little prayer: saint, Slavic gods, and a successful fieldwork season. Zij kijkt terug op een veldwerkperiode in Tsjechië waar ze moest werken met drones en te kampen kreeg met  slechte weeromstandigheden. Het is te danken aan de goden dat het toch nog allemaal goed afliep daar, verzucht ze.

Campuscolumnist genomineerden 2025: Matthew Tan. Foto: eigen foto. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf

Matthew Tan (29) kwam in 2015 naar Utrecht om Liberal Arts & Sciences te studeren en specialiseerde zich daarna met een master Geneeskundig onderzoek. Op dit moment is hij junior docent Anatomie bij de faculteit Geneeskunde. Zijn column Bring friends home instead of laundry on the weekends gaat over hoe het contact tussen internationale en Nederlandse studenten verbeterd kan worden. Hij roept met name de Nederlandse studenten op om in het weekend vaker in Utrecht te blijven en open te staan voor contact buiten de eigen verenigingsbubbel. En als je dan naar je ouders gaat, neem dan eens een internationale student mee. 

Campuscolumnist genomineerden 2025: Hubert Matuszewski. Foto: eigen foto. Illustratie DUB foto 's Shutterstock, 123rf

Hubert Matuszewski (23) is masterstudent Climate Physics in Utrecht. Eerder deed hij in Groningen al de opleiding Liberal Arts & Sciences en de master Voice Technology. Hij is geboren in Polen en opgegroeid in Ierland. Zijn Engelstalige column heeft een Nederlandse titel Op de fiets in de winter. De Nederlandse winter is koud, maar nooit zo koud om ‘cool’ te zijn. Hij beschrijft hoe het is om in die weersomstandigheden  op een fiets rond te rijden.


De jury
De jury bestond dit jaar uit Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Nieske Vergunst, communicatieadviseur bij de Bètafaculteit, Quintijn de Leng, masterstudent Urban & Economic Geography en de campuscolumnnist van 2023, Marjorie van Elven, internationaal redacteur van DUB en DUB hoofdredacteur Ries Agterberg. Alle deelnemers moesten twee columns inleveren. De jury kreeg de columns anoniem voorgelegd. In beide categorieën zijn de beste inzendingen gekozen. Deze worden vandaag gepubliceerd.

Advertentie