Geen nieuwe sancties USC na NRC-artikel

Cultuurverandering in corpshuizen blijft lastig

UIT-21 USC foto DUB
Foto DUB

Meer dan een half jaar doken journalisten van NRC  in de wereld van studentenvereniging USC. Aanleiding was een rechtszaak in april 2024 van een vrouwelijke tandarts die een huis had gekocht voor haar zoon en andere USC-leden. Zij kreeg daar spijt van en wilde de studenten tevergeefs het huis uitzetten. In november schreef NRC over een brief gericht aan reünisten en huidige leden van de vereniging. 

In de brief klaagt het oud UVSV-lid over de vastgoedstrategie van het USC die een verstikkende cultuur van corpshuizen in standhoudt. Ze had op advies van een oude vriend en reünist een huis gekocht voor haar zoon die ook lid werd bij het USC. Alleen bleek de cultuur voor de jongen verschrikkelijk, maar toen bleek ze vast te zitten aan de regels van de vereniging en had ze geen zeggenschap meer over wie in het huis mocht wonen. De goede vriend was René Kuijten, de voorzitter van de Raad van Advies van het USC.

NRC tracht in een pagina lang verhaal de cultuur in de huizen te doorgronden. Als jongerejaars ben je domweg de lul. Je bent een soort bediende van de ouderejaars, je moet allerlei (seksuele) vernederingen ondergaan en je verdient pas een deur in je kamer wanneer je voor iedereen zichtbaar seks hebt gehad met een vrouw. Die verhalen zijn niet nieuw, maar daarom ook niet minder beklemmend.

De seksistische bangalijsten, met daarop lijsten van vrouwen en hun telefoonnummers, kwamen ook voort uit een verenigingshuis. Vorig jaar leidde de verspreiding van die lijst tot een landelijke affaire. 

Naar aanleiding daarvan besloten de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht de contacten met de vereniging tijdelijk te verbreken. Nadat het USC een verbeterplan had opgesteld, werden de banden afgelopen januari weer hersteld. Ook komt USC weer in aanmerking voor bestuursbeurzen en subsidies.

Verbeterplannen
Voor de Universiteit Utrecht verandert er niet veel door het verhaal van NRC. Er zijn geen nieuwe feiten, wordt geconstateerd. De universiteit zegt dat er afspraken zijn met de vereniging over verbeterplannen en hoe die worden gemonitord. Daar houdt de UU voorlopig aan vast. 

Het bestuur van USC zegt dat het artikel in NRC een eenzijdig beeld geeft. “Incidenten zullen altijd plaatsvinden”, zegt rector Roeland Beelen van USC. “Het is onze verantwoordelijkheid om hierop te handelen door te straffen, te melden en preventief maatregelen te nemen.” Hij benadrukt dat 98 procent van de leden hun tijd bij USC als positief ervaart.

Anton Pijpers
In het artikel van NRC wordt ook vermeld dat collegevoorzitter Anton Pijpers een betaalde functie heeft in een Adviesraad van het bedrijf EQT, waar ook René Kuijten werkt. De krant suggereert dat er mogelijk een informele connectie bestaat tussen Pijpers en Kuijten als voorzitter van de Raad van Advies van USC. Dat wordt door de universiteit ten stelligste ontkend. De relatie met Kuijten is puur zakelijk en Pijpers heeft zich niet met de sancties voor USC bemoeit. Dat zat in het takenpakket van de toenmalige rector en die adviezen zijn door het bestuur overgenomen.     

Advertentie