Martine Verbeek eerste adviseur College van Bestuur

Directeur Rebo wordt Universiteitssecretaris UU

Universiteitssecretaris Martine Verbeek, foto UU

Samen met de directeuren in de Universitaire Bestuursdienst is Verbeek verantwoordelijk voor het signaleren van relevante in- en externe ontwikkelingen die van invloed zijn op de strategie van de universiteit. Daarnaast is ze crisismanager van de universiteit en gaat ze leidinggeven aan het Bestuursbureau, onderdeel van de Universitaire Bestuursdienst.

In de rol van Universiteitssecretaris introduceert ze portfoliomanagement. Dit is een hulpmiddel om meer grip te krijgen op het grote aantal universitaire projecten en programma’s. Wat krijgt prioriteit en wat niet? En zijn er ook projecten of programma’s die wel even kunnen wachten?

Slagvaardiger
De komst van een Universiteitssecretaris had heel wat voeten in de aarde. Na de coronalockdowns kwam het College van Bestuur met een reorganisatieplan om de UU slagvaardiger te maken waardoor de strategische doelen behaald konden worden. Dit zou ook de werkdruk moeten verlichten. De collegeleden wilden een beter en meer direct contact met de faculteiten en de verschillende directies van de Universitaire Bestuursdienst (UBD).

Voor de UBD betekende dit dat de functie van algemeen directeur kwam te vervallen. De AD was tot januari het aanspreekpunt van het College van Bestuur, nu heeft elk collegelid direct contact met een aantal directies. De AD ‘runde’ de UBD en adviseerde het CvB over strategische keuzes. Nu is er dus de Universiteitssecretaris die zich meer kan richten op de strategie en, zoals collegevoorzitter Anton Pijpers zei tijdens vergaderingen met de medezeggenschap, de eerste adviseur van het College van Bestuur wordt.

Martine Verbeek is sinds 2016 faculteitsdirecteur van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie. Daarvoor was ze bestuurssecretaris en plaatsvervangend faculteitsdirecteur bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Ze heeft ruim 25 jaar ervaring in strategische beleidsadvisering en verschillende bestuursfuncties bij zowel de UvA als UU. Van september 2022 tot en met januari 2023 was zij tevens waarnemend directeur bij de directie Communicatie & Marketing.

Verbeek reageert in het persbericht dat de UU heeft verzonden:  “Ik heb veel zin om in deze functie te gaan beginnen. De brede scope van de functie en de mooie mix van doen en denken spreken me zeer aan. Ik ben vereerd dat ik ‘t mag gaan doen”.

Anton Pijpers zegt in het persbericht: “Martine heeft een grote staat van dienst binnen de Universiteit Utrecht en daarbuiten. Wij kennen haar als een collega die gericht is op samenwerking over grenzen heen en in staat is om veranderingen te implementeren. Mede daarom is zij zo geschikt om deze nieuwe functie in te vullen en vorm te geven.”

Advertentie