Elf UU-masteropleidingen krijgen predikaat topopleiding van Keuzegids
Selectieve masteropleidingen scoren niet beter in de Keuzegids dan masters waar je zo aan mag beginnen. Kleinschaligheid is nog altijd een betere voorspeller van kwaliteit dan een selectief deurbeleid. Vorig jaar werd kleinschaligheid in Utrecht ook al hoog gewaardeerd door studenten.
Wageningen blijkt dit jaar opnieuw de universiteit met de meeste selectieve masterstudies. Ruim 70 procent van de ‘groene’ masters stelt bijvoorbeeld eisen aan het gemiddelde bachelorcijfer van kandidaten, laat hen een toelatingsgesprek voeren of een assessment doorlopen. Andere universiteiten, waaronder Twente, Eindhoven en Tilburg, zijn veel minder kieskeurig. Respectievelijk 6, 9 en 15 procent van hun masters selecteert aan de poort.
Tot lagere oordelen van studenten in de Nationale Studenten Enquête en van onderwijskeurmeester NVAO hoeft dat niet te leiden, blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Masters 2019. Masterstudies met minder dan twintig eerstejaars scoren over het algemeen bovengemiddeld goed, terwijl programma’s met meer dan tweehonderd eerstejaars minder lof krijgen, of ze nu wel of niet selectief zijn.
Utrechtse topopleidingen
Ook de tweejarige researchmasters doen het goed in de Keuzegids. Zij danken dit niet aan hun deurbeleid, vermoedt de redactie; het zijn gewoon goede opleidingen. Dat laatste geldt waarschijnlijk ook voor de Wageningen Universiteit, opnieuw de koploper van de reguliere universiteiten en koploper van de universiteiten die masters aanbieden in de techniek en de landbouw. De Universiteit Twente, die maar 6 procent van haar masterstudenten selecteert, doet weinig voor Wageningen onder.
Wie kijkt naar de lijst van algemene universiteiten ziet dat deze wordt aangevoerd door Maastricht en Groningen. De universiteit van Amsterdam is hekkensluiters in de lijst. Van de universiteiten in de Randstad doen Utrecht en de VU het het beste. Deze twee instellingen zijn ten opzichte van vorig jaar gestegen in de ranking. Utrecht staat nu op de vijfde plek.
Van de 77 masteropleidingen die in Utrecht zijn beoordeeld, hebben elf het predikaat topopleiding gekregen. Legal Research (rechten) en Methodology & Statistics (psychologie) sleepten het maximum van vijf sterren in de wacht en mogen zeggen dat het onderwijs uitstekend is. Negen opleidingen kregen vier sterren wat staat voor zeer goed. Bij elke faculteit zijn er zeer tevreden masterstudenten te vinden. Alleen de faculteit Diergeneeskunde is hier een uitzondering op. De masteropleiding van deze faculteit kreeg slechts één ster wat staat voor matig.
Vijf sterren:
Legal Research
Methodology and Statistics for the Behavioural, Biomedical and Social Sciences
Vier sterren:
Geneeskunde, klinisch onderzoeker (Summa)
Letterkunde
Mathematical Sciences
Migration, Ethnic relations and Multiculturalism
Neerlandistiek
Development and Socialisation
Educational Sciences: Learning in Interaction
Multidisciplinary Economics
Public International Law
Hoe scoren de hbo-masters?
Van de grootste aanbieders van masteropleidingen in het hbo scoort de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen het hoogst. Ook de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool van Amsterdam komen goed uit de test, terwijl hun bacheloropleidingen altijd veel kritiek krijgen.
Bij de Hanzehogeschool Groningen is het precies andersom: daar zijn de bachelorstudies goed, maar de masterstudenten opvallend ontevreden. Het allerhoogste cijfer van alle reguliere hogescholen en universiteiten is voor kunstenhogeschool Artez in Arnhem.