Verenigingsdebat tijdens de UIT
Kennismakingstijd verenigingen is niet per se gezellig
Het verenigingsdebat wordt ieder jaar tijdens de Utrechtse Introductietijd (UIT) georganiseerd. Deze keer waren presessen Sytze Hoekstra (Biton), Jette van Dam (SSR-Nu), Rik Tinga (USC), Sanneke Crezee (Unitas), Esmee Streefkerk (UMTC), Marielotte Riedstra (UVSV) en Daan Paquay (Veritas) aanwezig.
Als opwarmertje begon het debat met de vraag aan de presessen om hun studentenvereniging aan de hand van drie woorden te omschrijven. Van Dam van de christelijke studentenvereniging SSR-Nu vertelt dat ze een “kleinschalige vereniging zijn, waar iedereen elkaar kent.” SSR-Nu-leden zijn ook “kritisch”. “We hebben christelijke en niet-christelijke leden.” Door die combinatie kunnen leden “intensieve, maar interessante gesprekken” met elkaar voeren. SSR-Nu-leden zijn volgens Van Dam “natuurlijk ook allemaal goede borrelaars.”
Sociale veiligheid
De preses van het Utrechtse studentencorps (USC) kwam met een andere omschrijving. “Ambitieus, vriendschappelijk en open,” karakteriseert Tinga de vereniging en legt dat zo uit: “Bij het USC loop je na vijf jaar weg met heel veel vrienden en heb jezelf ook ontplooid op andere gebieden.”
Het traditionele, ongemengde USC zal in het algemeen eerder worden gezien als een gesloten gemeenschap. Vanwege een aantal misstanden afgelopen jaren, nam de druk op het studentencorps wel toe om een cultuurverandering te bewerkstelligen.
Preses Tinga heeft een tumultueus bestuursjaar achter de rug. Het USC kwam vanwege de bangalijst met UVSV-leden eerder dit jaar in opspraak. De Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) zetten als straf hun subsidie stop. Het studentencorps moest daarnaast met een verbeterplan komen met stappen voor een cultuurverandering. Tijdens het halfuur durende debat werd de bangalijst van het USC niet besproken.
Hiërarchie
Wel werd er gesproken over de hiërarchie binnen studentenverenigingen. De stelling luidde: Een hiërarchische structuur speelt een grote rol binnen de vereniging. Bij de meeste gezelligheidsverenigingen wordt er bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen eerstejaars en ouderejaars. Ook zijn er soms jaarclubs, disputen of commissies die meer aanzien hebben binnen een vereniging.
Volgens Crezee is Unitas “een traditionele vereniging. We hebben een kennismakingstijd, die eerstejaars moeten doorlopen om lid te kunnen worden. Bij Unitas krijgen eerstejaars een aantal extra taken om ze te betrekken bij de vereniging. Commissiewerk vraagt enige ervaring, waardoor ouderejaars hiervoor gevraagd worden, maar in principe zijn eerstejaars na hun inauguratie volwaardig lid.”
Riedstra van UVSV sluit zich hierbij aan. Volgens haar is het vooral “heel erg leuk om te leren” van leden die al langer bij de vereniging zitten. “Je zou dat hiërarchisch kunnen noemen, maar dat heeft een wat negatieve connotatie. Het is juist heel mooi om de lessen en ervaringen van voorgangsters mee te kunnen nemen.”
Biton is een non-hiërarchische studentenvereniging en is daarmee een uitzondering op de andere gezelligheidsverenigingen. “We hebben geen jaarlagen en jaarclubs”, zegt Hoekstra. “Bij ons is iedereen gelijkwaardig op het moment dat die binnenkomt. Er zijn gelijke kansen om andere mensen te leren kennen. Eerstejaarsleden kunnen gewoon bij een commissie. Daarnaast heeft onze kennismakingstijd geen ontgroenend karakter. Biton is vrijblijvend. Je bent bijvoorbeeld niet verplicht om naar de borrel te komen.”
Kennismakingstijd
De gezelligheidsverenigingen gingen ook met elkaar in gesprek over hun kennismakingstijd. De stelling die daarbij hoorde, was: Onze kennismakingstijd is de gezelligste. Van Dam zou de kennismakingstijd van SSR-Nu “niet meteen typeren als een periode die ‘gezellig’ is.”
De preses vertelt dat de leden tijdens de kennismakingstijd in een grote groep optrekken. “Daarna heb je een heel hechte band met de groep en dat is een goede basis om een gezellige studententijd tegemoet te gaan.”
Volgens Hoekstra is de kennismakingstijd bij Biton wel heel gezellig. “Gezelligheid is absoluut de goede manier om onze kennismakingstijd te typeren. We doen namelijk twee weken lang leuke activiteiten met elkaar.”
De kennismakingstijd van Biton heeft geen ontgroenend karakter. “Iedereen is bij elkaar om gezellig een biertje te drinken.” Ook vertelt dat de preses dat Biton “de grootste sterkedrankcollectie van heel studerend Nederland” heeft. Hoekstra: “Daar borrelen we ook vaak mee.”
UMTC heeft een korter introductiekamp vergeleken met de andere gezelligheidsverenigingen. Preses Streefkerk zegt: “We hebben een intensief programma. Wat andere gezelligheidsverenigingen misschien in tien dagen doen, doen wij in vier.” Volgens Streefkerk kent hun kennismakingstijd leuke, maar ook minder leuke momenten. UMTC heeft “niet de gezelligste, maar ook zeker niet de ongezelligste kennismakingstijd”.