Kritisch opiniestuk zorgt voor verhitte discussie over WoinActie

Protest tijdens de opening van het academisch jaar door Rood en hoogleraren met rode vierkantjes. Foto: DUB

Trots opende collegevoorzitter Geert ten Dam van de Universiteit van Amsterdam maandag de actieweek bij haar instelling. Op haar jasje draagt ze het inmiddels bekende vierkantje van rode stof, het symbool voor het protest tegen de bezuinigingen op het wetenschappelijk onderwijs.

Knuppel in het hoenderhok
Op elf universiteiten wordt actiegevoerd. Docenten geven er college in de open lucht en dus zaten de UvA-studenten gisteren met hun laptop op schoot op houten bankjes in de herfstzon, naast spandoeken met leuzen als Stop budget cuts now, save education. In Utrecht hielden studenten een schreeuwend protest in de Universiteitsbibliotheek. Ook was er een debat over de financiering van het universitair stelsel en het personeelsbeleid van universiteiten.  

Maar niet alle wetenschappers steunen de actie. Afgelopen weekend gooide socioloog Willem Schinkel de knuppel in het hoenderhok met een opinieartikel in weekblad De Groene Amsterdammer. Onder de kop “Waarom ik niet actievoer voor de universiteit” stelt de wetenschapper van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat het probleem niet het budget is, maar de universiteit zelf.

'Hoe durven jullie geld te vragen?'
Bureaucratische rompslomp en hoge werkdruk zijn volgens hem een direct gevolg van de manier waarop macht en middelen binnen de universiteit verdeeld zijn. De academische gemeenschap heeft dat dus aan zichzelf te danken: “Wij hebben een fallische fascinatie met academische hiërarchie die zich niet door zo’n rood schaamlapje laat verbergen”, schrijft Schinkel. “Hoe durven jullie simpelweg geld te vragen, alsof er verder niets mis is met de institutie waarvoor jullie geld vragen?” En: “Jullie knippen vilten vierkantjes uit die je aan je toga hangt, maar het probleem is de toga, en waar die voor staat. Als we die collectief gaan opknippen, doe ik mee.”

Het leidde onmiddellijk tot felle reacties op Twitter. “The problem with Schinkel is that he presents himself as the first to voice this kind of critique while all of the points he makes have actually been raised by various people within @WOinactie. Bit of a d*ck move of him”, schrijft Tashina Blom van de UvA.

'Welk nut heeft het om naar de overheid te kijken?'
Ook WOinActie-initiatiefnemer Rens Bod vindt Schinkels kritiek oud nieuws. “Als hij ooit bij een vergadering van WOinActie was geweest, dan had hij geweten dat wij het hartgrondig met zijn kritiek eens zijn,” zegt Bod. “We verzetten ons tegen de bezuinigingen, maar de punten die Schinkel noemt, daar verzetten wij ons net zo hard tegen. Hij is van harte welkom om mee te doen.”

In zijn artikel had Schinkel dat weerwoord al voorzien. “Misschien zeggen jullie: ‘Wij zijn ook voor een andere universiteit, wij zijn ook tegen competitie!’ Maar dan vraag ik me simpelweg af waarom jullie geld vragen voor deze universiteit. En ik vraag me af waarom we die competitie zelf zo georganiseerd hebben, en welk nut het heeft om naar de overheid te kijken. Er is namelijk geen minister geweest die gevraagd heeft om cv’s met ellenlange lijsten met Engelstalige artikelen, of om oneindige toenames van internationale studenten.”

Ook UU'er Krijn de Jonge besloot geen rood vierkantje te dragen tijdens de opening van het academisch jaar. Hij vindt dat de plannen van docenten zelf ten grondslag liggen aan de problemen. 

Tags: woinactie

Advertentie