Met bouw onderwijs- & onderzoekspand en ontwerper voor faculteitsgebouw
Nieuwe huisvesting Diergeneeskunde in stroomversnelling

Ineens lijkt het heel snel te gaan. Maandag is begonnen met het bouwrijp maken van de grond nabij onderwijsboerderij De Tolakker van Diergeneeskunde. Op deze plek wordt later dit kwartaal nog gestart met de bouw van de nieuwe onderwijs & onderzoeksfaciliteit. De verwachting is dat dit pand volgend jaar zomer wordt opgeleverd. Dit is de eerste grote stap in het verduurzamingsplan van de huisvesting van de faculteit.
In 2019 maakte de faculteit samen met de directie Campus & Facilities een plan bekend voor het verduurzamen en het concentreren van de huisvesting. Diergeneeskunde wilde én opschuiven richting de Tolakker en af van het onhandige Martinus de Bruingebouw en de energie slurpende en verouderde gebouwen het Androclus en Nieuw Gildestein.
Bedacht werd om het nieuwe faculteitsgebouw te bouwen op de plek van het De Bruingebouw. Voordat dit pand echter afgebroken kan worden, moest er een nieuwe onderwijs & onderzoeksfaciliteit gebouwd worden voor de dieren en de medewerkers van Landbouwhuisdieren in het De Bruingebouw.
Als het nieuwe faculteitsgebouw er staat, kunnen het Androclus en Nieuw Gildestein worden afgestoten.

Impressie O&O Tolakker door BCT Architecten, ingenieurs en adviseurs, in samenwerking met the ArchiTech Company
Onderwijs & onderzoekspand
In een eerder plan zou het nieuwe faculteitsgebouw klaar zijn halverwege 2026. Het plan heeft echter door verschillende oorzaken vertraging opgelopen. Zo duurde het enige tijd voor er een aannemer werd gevonden voor de nieuwe onderwijs & onderzoeksfaciliteit. Maar nu die is gevonden, gaat het snel.
De verwachting is dat over anderhalf jaar de faciliteit in gebruik genomen kan worden door het departement Landbouwhuisdieren. In de nieuwe faciliteit wordt samen met onderwijsboerderij de Tolakker, onderwijs gegeven en onderzoek gedaan naar de effecten van duurzame landbouw op de gezondheid en het welzijn van dieren, zegt decaan van de faculteit Diergeneeskunde Debbie Jaarsma in een internetbericht. Onder meer zal hier onderzoek naar het houden van kippen worden gedaan.
Aannemer Medicom Zes gaat de faciliteit bouwen. De aannemer is geen onbekende als het gaat over het bouwen voor de medische wetenschap. Zo heeft het bedrijf het Prinses Máxima Centrum gebouwd en operatiekamers in het UMC Utrecht.
Het hoofdgebouw van de nieuwe onderwijs & onderzoeksfacilteit krijgt een oppervlakte van zo’n 4.100 vierkante meter. Er komen ook twee bijgebouwen, een voor techniek en een als stal.

Impressie van een onderwijslokaal in het nieuwe faculteitsgebouw Diergeneeskunde door DP6 in samenwerking met Vakwerk architecten.
Nieuw faculteitsgebouw
Zodra de O&O-faciliteit volgend jaar is opgeleverd en Landbouwhuisdieren is verhuisd, kan het Martinus de Bruingebouw worden ontmanteld. Op die plek en op een deel van de naastgelegen parkeerplaats komt het nieuwe faculteitsgebouw voor onderwijs, onderzoek en de staf. En ook daarin heeft de faculteit een stap gezet.
Vorige week (28 januari) is het contract getekend met architectenbureaus DP6 architectuurstudio en Vakwerk Architecten die samen het nieuwe faculteitsgebouw van 28.000 vierkante meter gaan ontwerpen. In dit gebouw komen naast kantoren ook laboratoria, collegezalen, werkgroepruimtes en studieplekken. In het ontwerp, zo is het idee, staat een groot atrium centraal dat de werktitel Levenskabinet heeft gekregen. Het atrium moet een etalage zijn voor het onderwijs en onderzoek, zo staat op de website van DP6.
“Het wordt een gebouw dat Diergeneeskunde ademt,” zegt Debbie Jaarsma, decaan van de faculteit Diergeneeskunde op intranet. “We bieden onze onderzoekers en studenten state of the art faciliteiten om te werken aan gezondheid van dier, mens en omgeving; en – geheel in lijn met onze waarden – verkleinen we onze footprint zoveel mogelijk.”
De ontwerpers zullen het nieuwe pand bouwen op de huidige kelder van het De Bruingebouw en zoveel mogelijk materialen die vrijkomen bij de sloop van het De Bruingebouw hergebruiken in het nieuwe pand. Eind dit jaar moet een aannemer zijn gevonden die gaat meedenken over het ontwerp. De verwachting is dat de bouw eind 2028 kan beginnen en dat het pand medio 2031 in gebruik genomen gaat worden.
DP6 architectuurstudio is geen onbekende van de UU. Ze heeft ook het ontwerp gemaakt voor het Anna Maria van Schurmangebouw, in de binnenstad waarvoor het oude Pnyx-gebouw wordt afgebroken. Vakwerk Architecten heeft al veel ervaring met het bouwen van onderwijs- en ziekenhuispanden.

Toekomstige plattegrond van het terrein van de faculteit Diergeneeskunde, foto en illustratie UU