CvB: ‘Kijken wat efficiënter is’
Onderbouwing bezuinigingsmaatregelen UBD blijft uit
Voor het eerst werd in de medezeggenschapsraad van de Universitaire Bestuursdienst (UBD) in het openbaar gesproken over de komende reorganisatie waarbij zo’n tachtig tot honderd banen verloren zullen gaan. De leden van de Dienstraad zit een aantal dingen dwars. Zo zijn bepaalde bezuinigingen al in gang gezet, en lijken sommige beslissingen van het universiteitsbestuur al een voldongen feit te zijn, zonder dat deze met de raad zijn besproken. De Dienstraad vindt dat zij de kans moet krijgen om over de 42 bezuinigingsmaatregelen mee te praten. Ze willen graag weten waarom voor deze maatregelen is gekozen en op grond daarvan plannen eventueel bijsturen.
Maanden van overleg
De drie collegeleden die leiding geven aan de UBD zeggen niet over één nacht ijs te zijn gegaan. Toen bekend werd dat de UBD in 2025, 2026 en 2027 elk jaar zo’n 15 tot 16 miljoenen moet gaan bezuinigen, zijn meteen al maatregelen genomen en sinds januari hebben ze intensief overlegd met alle directeuren van de UBD en de faculteiten. Daar zijn deze keuzes uit gerold, zeggen de collegeleden waarvan een kleine dertig puur financiële maatregelen zijn en de rest gepaard gaan met het inkrimpen van het personeelsbestand.
Als het gaat om het besparen van kosten zoals het besluit om de financiële steun aan Sterrenwacht Sonneborgh in te trekken, is dat volgens vicevoorzitter Margot van der Starre niet iets waarover overlegd moet worden. “Dat is een feitelijke mededeling.” Anders is het als je afdelingen wilt samenvoegen. “Dat kan je niet in je eentje beslissen. Hier zijn veel mensen mee bezig geweest.” Maar waarom de Dienstraad hier niet bij betrokken werd, bleef onbeantwoord.
Dat een aantal maatregelen waar banen van mensen op het spel staat, al in kannen en kruiken lijkt te zijn, is volgens de collegeleden niet waar. “De maatregelen worden nu uitgewerkt”, zegt rector Wilco Hazeleger. Daarbij wordt gekeken, zegt Margot van der Starre, hoe ze zijn uit te voeren.
Wat kan decentraal en wat centraal
Specifiek werd gevraagd naar het Skills Lab, het Centre for Academic Teaching & Learning (CAT) en naar de medewerkers die zich bezig houden met internationalisering en onderzoek. “Is gekeken of die taken ingebed kunnen worden in de faculteiten”, vroeg Ditte van Dulmen Krumpelman die volgend jaar in de Dienstraad zitting neemt.
“Dat is precies het onderwerp van gesprek”, zegt Hazeleger. “In gesprekken met de faculteiten en het CAT kijken we wat er mogelijk is en met name kijken we wat de UBD moet blijven doen.” Pijpers vult aan: “Een derde van de maatregelen treft de relatie met faculteiten. We moeten kijken wat het meest efficiënt werkt. Soms is dat centraal, soms decentraal.”
Maar ook over deze punten is geen overleg geweest met de Dienstraad. De raadsleden missen de transparantie van het bestuur.
Verschillend tempo
De Dienstraad heeft ook vragen over de wijze waarop met UBD’ers te horen kregen van de reorganisatie. Of juist niets te horen kreeg. Zo heeft een groep van de directie Campus & Facilities nog niets van de eigen leidinggevende gehoord over de reorganisatie. Terwijl bij bijvoorbeeld de directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek tegen medewerkers werd gezegd dat hun team wordt opgeheven.
Dat teams nog niet door hun leidinggevende zijn toegesproken, is niet goed te praten, maar collegevoorzitter Anton Pijpers zegt dat er tussen de directies in verschillend tempo wordt gewerkt en dat de een al verder is met bezuinigingsmaatregelen dan andere. Zo vertelde hij dat bij de directie Communicatie al verschillende vacatures al niet zijn ingevuld wat betekent dat zij daarmee al een deel van de bezuiniging hebben gehaald. “Directeuren nemen hun eigen verantwoordelijkheid en dat betekent dat sommige plannen al meer duidelijk zijn. In september ligt er pas het sociaal beleidskader en het sociaal plan.”
Directeur Human Resources Aletta Huizenga vult aan: “De persoonlijke implicaties moeten landen in het reorganisatieplan. Daar moet je niet op vooruitlopen.” Volgens de planning zullen werknemers die ontslag bedreigd zijn dit begin september te horen krijgen waarna dit later besproken wordt in de Dienstraad. Dan moet duidelijk worden waarom voor bepaalde maatregelen is gekozen en hoeveel die opleveren.