Opleidingen opgelucht: ‘Gezien omstandigheden beste uitkomst’
Religiewetenschappen en Islam & Arabisch gaan samen nieuwe studie aanbieden
Dit najaar maakte Geesteswetenschappen bekend dat de twee opleidingen, net als vier andere studies, zouden verdwijnen. Er zijn te weinig hoofdvakstudenten voor deze studies, vond het faculteitsbestuur dat fors moet bezuinigen.
Kort voor de jaarwisseling werd duidelijk dat er een alternatief op tafel lag: één nieuwe opleiding waarin de expertise van beide opleidingen terugkomt. De gesprekken daarover hebben succes gehad.
Een nieuw programma
Het faculteitsbestuur trekt het voornemen in om afstand te doen van het croho-label Religiewetenschappen, zo is te lezen in een update over de bezuinigingen. Het croho-label van de opleiding Islam & Arabisch verdwijnt wel.
De komende tijd wordt een nieuw programma samengesteld. Op termijn zal er mogelijk ook een nieuwe naam komen. Studenten kunnen wellicht al per september 2026 aan de omgevormde opleiding beginnen.
“Wij zijn opgelucht”, zegt hoogleraar Religiewetenschappen Birgit Meyer. “Gelukkig hebben we het faculteitsbestuur kunnen overtuigen van onze argumenten.”
Meyer ageerde de afgelopen maanden onder meer op DUB tegen het besluit de opleiding Religiewetenschappen te schrappen. Een belangrijk argument daarbij was dat cursussen van de opleiding juist vaak veel studenten trekken van andere studies. “We voelden ons behoorlijk miskend.”
De hoogleraar weet dat het vakkenaanbod van de discipline Religiewetenschappen kleiner zal worden in de nieuwe opzet. “Maar dit is gezien de omstandigheden de beste uitkomst.”
“Natuurlijk zijn we nu blij met deze fusie”, mailt ook hoogleraar Arabisch & Islam Christian Lange. Tegelijkertijd vraagt de hoogleraar zich af of de universiteit over een paar jaar “nog steeds blij zal zijn” met de beslissing om de discipline een eigen opleiding te onthouden.
“Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat een opleiding wordt gesloten met gemiddeld veertig studenten instroom per cursus, een docententeam dat uitblinkt in onderzoek, en het enige echt niet-witte profiel aan de UU.”
Geen fusie
Volgens decaan Geesteswetenschappen Thomas Vaessens betekent de koerswijziging niet dat zijn faculteit afstapt van de gedachte dat alle opleidingen een minimuminstroom van 25 ‘eigen’ studenten moeten hebben. Ook de nieuwe opleiding zal hieraan moeten voldoen. “Maar we hebben er vertrouwen in dat Religiewetenschappen en Arabisch & Islam met een nieuw en aantrekkelijk profiel komen.”
Vaessens benadrukt overigens dat er geen sprake is van een “fusie” tussen beide opleidingen. “We zijn met de opleidingen die te weinig studenten trekken aan het kijken hoe hun inhoud bewaard kan blijven en voor een grotere groep studenten toegankelijk kan worden gemaakt. Bij Religiewetenschappen betekent dat dat de naam van de opleiding nu blijft bestaan, maar de inhoud verbreed wordt. Dat is een oplossing die past bij het doel van ons transitieplan”.
Aangepaste plannen in Leiden
Ook de opleidingen Engels en Keltisch zullen waarschijnlijk op korte termijn een nieuw gezamenlijk programma aankondigen, zo is binnen de faculteit te horen. Keltisch verliest zijn zelfstandige status vanwege de bezuinigingen van de faculteit.
Daarnaast studeert een projectgroep die een nieuw bacheloraanbod voor de faculteit opstelt nog op de mogelijkheden voor een nieuwe opleiding waarbinnen de met opheffing bedreigde talenopleidingen Frans, Duits en Italiaans een plek moeten krijgen.
De Leidse universiteit kwam deze week met een aangepast bezuinigingsplan voor haar geesteswetenschappers. Daarin staat onder meer dat de opleiding Frans en Duits in tegenstelling tot eerdere uitspraken toch hun zelfstandigheid behouden.