Nieuwe studentenpartij mengt zich in verkiezingen
Rups wil met pragmatisme alledaagse studentenproblemen oplossen

De nieuwe studentenpartij Rechtvaardige Utrechtse Partij voor Studenten (Rups) wil een brede studentenpartij zijn die aan de slag gaat met problemen waar veel UU-studenten tegenaanlopen.
De studentenpartij wil onder meer een goedkoper en beter alternatief voor de Spar op het Utrecht Science Park (USP) en af van de strenge regel die sommige opleidingen hanteren, waarbij studenten op alle cursusonderdelen minimaal een 5,5 moeten halen om te slagen. Ze wil dat er op centraal niveau regels komen over het compenseren van een onvoldoende in een cursus.
Daarnaast wil Rups een niet-bindend referendum invoeren zodat studenten kunnen meedenken met het universiteitsbeleid. De nieuwe studentenpartij gaat meedoen aan de verkiezingen voor de Universiteitsraad en voor de faculteitsraad Recht, Economie, Bestuur & Organisatie (Rebo).
Ideologische tegenstellingen
Oprichters Daniël van Driel, derdejaars Sociologie, en Lucas Meijer Galan, vierdejaars Bestuurs- & Organisatiewetenschap, kennen elkaar al sinds de eersteklas van de middelbare school, maar pas in de laatste twee schooljaren werden ze echt vrienden.
Beiden vonden het destijds al leuk om de politiek te volgen. “Maar meer omdat we het grappig vonden. De politiek is altijd zo kansloos”, zegt Daniël. “We hadden nooit gedacht om ons zelf ergens verkiesbaar te stellen.”
De reden voor de oprichting van Rups is dat ze vinden dat de huidige studentenpartijen de concrete problemen van Utrechtse studenten niet adresseren. Daniël: “Studentenpartijen zijn vooral bezig met ideologische tegenstellingen. De VSP heeft het over ‘identiteitspolitiek’ en ‘cancelcultuur’, wat niet echt over het dagelijks leven van de student gaat en waarvan het behoorlijk onduidelijk is wat zij er eigenlijk mee bedoelt.
“Vuur heeft het in haar visie veelal over zaken zoals ‘sociale rechtvaardigheid’ en ‘democratische waarden’. Wij willen pragmatischer zijn en dingen voor elkaar krijgen zonder daar een vage ideologie aan te hangen.”

Lucas en Daniël (rechts). Foto: DUB
Supermarkt in De Uithof
Daniël en Lucas hebben – en met hen vele studenten - een hekel aan de Spar. Daniël: “De supermarkt is duur en heeft een karig assortiment. Vanwege de geringe faciliteiten dreigt het USP een probleemwijk te worden.”
“De UU heeft afgelopen jaren al vaker beloofd de campus leefbaarder te maken. Iedereen wil een andere optie voor de Spar. Ook de gemeente Utrecht. "Studenten krijgen de indruk dat de UU dit tegenhoudt, omdat die onvoldoende actie onderneemt om dit probleem op te lossen. Wij gaan ons er hard voor maken dat die er wel komt.”
Weinig studenten stemmen
De oprichters van Rups denken dat een praktische aanpak helpt om meer studenten naar de stembus te trekken. Lucas: “Het aantal studenten dat gaat stemmen is al jarenlang heel laag. In de afgelopen drie jaar hebben we het over percentages tussen de 11 en 18 procent.”
Ze denken daarom dat er weer een studentenpartij nodig is, die doet waarvoor een studentenpartij is: het leven van studenten verbeteren. “We hopen dat studenten hierdoor ook merken dat studentleden van de Universiteitsraad en faculteitsraden ook echt wat voor hen kunnen betekenen.”
De studentenpartij is voor de introductie van een niet-bindend referendum, die eigenlijk meer een peiling is. Lucas: “We willen dat studenten maandelijks hun mening geven over een onderwerp waar de U-raad op dat moment mee bezig is. Hierdoor krijgen studenten inzicht in wat er in de Universiteitsraad speelt en worden ze betrokken bij de besluitvorming. De studentgeleding weet zo wat studenten willen en kan haar keuzes beter verdedigingen naar het universiteitsbestuur.”
Hoewel Rups wil wegblijven van een ideologie, zal zij zich in de raden ook moeten bezighouden met andere onderwerpen dan de alledaagse problemen van de Utrechtse student. “We zijn in principe links-progressief”, zegt Daniël. “We zijn pro-Palestina en voor duurzaamheid. Als dat soort onderwerpen op tafel komen, zullen wij een links-progressieve toon aanslaan, maar dat is niet waarvoor wij in de raad willen.”
Rebo
De studentenpartij gaat ook kandidaten leveren aan het departement Bestuur & Organisatie (Usbo) van de faculteitsraad Rebo. In die raad moeten alle drie de departementen vertegenwoordigd zijn. In totaal zijn drie van de tien zetels voor de studentleden voor Usbo te vergeven.
De rechts conservatieve Vrijmoedige Studentenpartij (VSP) krijgt daardoor een uitdager. Bij de afgelopen verkiezingen kreeg de VSP alle drie de Usbo-zetels in handen, omdat zij als enige kandidaten aandroeg. Lucas: “We bieden een alternatief voor de VSP. Daardoor kunnen we nu gelukkig spreken van verkiezingen in plaats van dat één studentenpartij automatisch alle zetels krijgt.”
Uiterlijk 10 april moeten de studentenpartijen hun kandidatenlijsten inleveren om mee te kunnen doen aan de medezeggenschapsverkiezingen. Nieuwe partijen moeten eerst nog goedgekeurd worden door de kiescommissie. De kandidatenlijsten worden op 22 april openbaar gemaakt. Dan wordt ook duidelijk welke nieuwe partijen meedoen aan de verkiezingen. Studenten kunnen van 12 tot en met 14 mei stemmen voor de Universiteitsraad en hun faculteitsraad. Ook voor de medewerkers zijn er dit jaar verkiezingen - zij mogen eens in de twee jaar stemmen.