Te weinig animo voor Rotterdamse universiteitsraad

Creative commons: pixabay

Bij vrijwel alle universiteiten gingen vorig jaar minder studenten naar de stembus voor de medezeggenschap. Alleen bij de Universiteit Utrecht was de opkomst hoger dan het jaar daarvoor. Ongeveer één op de vier studenten bracht zijn stem uit. 

Bij de Erasmus Universiteit is het opkomstpercentage al jaren erg laag: in 2018 slechts 12 procent. Om zijn zichtbaarheid en mandaat te vergroten, experimenteerde de raad dit jaar met universiteitsbrede verkiezingen, in plaats van per faculteit.

Maar dat haalde weinig uit: slechts tien studenten stelden zich kandidaat, terwijl er twaalf zetels te verdelen zijn. “Heel teleurstellend”, zegt voorzitter Aleid Barmentlo tegen Erasmus Magazine. De tien studentleden komen nu zonder stemming in de universiteitsraad. “De enige manier waarop andere studenten nu van hun bestaan kunnen weten, is doordat de raadsleden zelf actief informatie gaan verspreiden, of doordat studenten een raadsvergadering bijwonen”, aldus Barmentlo.

Mogelijk volgen er in de zomer nog verkiezingen voor de twee open zetels. De stemlokalen voor de medewerkers in de universiteitsraad gaan deze week wel open. Bij de faculteiten waar voldoende kandidaten zijn, wordt gewoon gestemd.  

De afgeblazen verkiezingen in Rotterdam zijn geen unicum. Bij de Vrije Universiteit konden studenten in 2016 niet naar de stembus voor de centrale studentenraad. Er waren maar acht kandidaten voor negen zetels. 

De medezeggenschapsverkiezingen van de Universiteit Utrecht vinden plaats van 20 tot en met 22 mei. Studenten en medewerkers stemmen voor de universiteitsraad, de dienstraden en de faculteitsraden. Voor de Universiteitsraadsverkiezingen heeft zich dit jaar een nieuwe partij voor medewerkers en studenten kandidaat gesteld: UUinActie.

Advertentie