*Update* UU tijdens lockdown: open voor practica, tentamens en studieplekken
Blok 3 begint op 7 februari 2022. In de week van 10 januari neemt het universiteitsbestuur een beslissing over de roostering voor dat blok.
Hoor- en werkcolleges op locatie gaan niet door, tenzij de docent een online alternatief aanbiedt. Dit horen de studenten bijtijds van de docent. Diploma-uitreikingen op locatie mogen nu niet en worden eventueel uitgesteld.
Wat wel doorgaat, zijn de tentamens – ook die op locatie worden afgenomen. Daarnaast gaat het praktijkonderwijs door. Studenten moeten vanaf vandaag wel anderhalve meter afstand tot elkaar bewaren, lukt dit niet, dan zijn mondkapjes tijdens het practicum verplicht.
Studeren op de UU kan ook nog, zowel in de twee UB’s als in onderwijsgebouwen. Studenten moeten wel een plek reserveren en er mogen maximaal 75 studenten in een ruimte zitten. Promoties mogen op locatie doorgaan.
Deze maatregelen staan in de corona-update van 18 december van het universiteitsbestuur die zaterdagavond na de persconferentie van het kabinet werd verstuurd aan alle medewerkers en studenten van de UU. In de persconferentie werd meegedeeld dat Nederland vanaf zondagochtend 5 uur in lockdown gaat.
Kerst online, minimum aantal bezoekers
Alle medewerkers met een ‘kantoorbaan’ moeten nog steeds zoveel mogelijk thuis werken. Het universiteitsbestuur roept alle medewerkers op om zich af te vragen wat echt nog moet voor kerstmis. “Stel alle andere zaken uit tot na kerst”, schrijft het bestuur wetende dat veel UU-medewerkers deze week ook met de kinderen thuis zitten van wie de scholen ook zijn gesloten.
Alle evenementen, bijeenkomsten en congressen zijn of online of worden afgelast. Ook activiteiten van studieverenigingen en kerstactiviteiten voor internationals moeten online. Elkaar opzoeken wordt moeilijk met de regel dat je maar met maximaal twee mensen op bezoek mag hebben. Tijdens de twee kerstdagen is het aantal bezoekers beperkt tot vier.
De cursussen op locatie van Cultureel Centrum Parnassos zijn voorlopig stopgezet. Vele sporten van Olympos zijn stilgelegd. Je kunt daar alleen terecht voor klimmen, tennis en drytooling als je hiervoor reserveert.
Komende woensdag komt het universiteitsbestuur met plannen voor na de kerstvakantie die officieel afloopt op 9 januari. Of het onderwijs op 10 januari weer open kan is nog onduidelijk. Op 3 januari neemt het kabinet hier een beslissing over. De lockdown voor de rest van Nederland duurt tot en met 14 januari.
Belofte gebroken
Tijdens de lockdown zit vrijwel heel Nederland op slot. Alleen essentiële winkels zoals supermarkten en drogisten mogen open zijn. Hiermee volgt het kabinet het advies van het Outbreak Management Team (OMT) op om zo de opmars van de omikronvariant van het coronavirus te vertragen. Die grijpt razendsnel om zich heen. Onbekend is nog hoe ziekmakend de nieuwe variant is, maar het kabinet wil voorkomen dat de druk op de ziekenhuizen en de intensive care-afdelingen verder oploopt.
Het kabinet hoopt de komende weken zoveel mogelijk mensen aan een ‘boosterprik’ te helpen. Daarmee zijn mensen beter beschermd tegen het coronavirus, zei Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding van het RIVM tijdens de persconferentie.
Bij de start van het nieuwe studiejaar had demissionair minister Van Engelshoven gezegd dat het hoger onderwijs niet meer dicht zou gaan. Die belofte is nu gebroken; het kabinet trekt aan de noodrem.
Eerdere maatregelen (zoals de avondlockdown) lieten het hoger onderwijs dit najaar goeddeels ongemoeid. Er klonk wel kritiek op het coronabeleid in het hoger onderwijs, dat te weinig rekening zou houden met de opmars van het virus. Sommige studenten voelden zich door de aanwezigheidsplicht gedwongen naar tentamens of lessen te komen, ook als ze corona-achtige klachten hadden. Dit speelde onder meer bij de faculteit Sociale Wetenschappen van de UU.
Maar het kabinet wilde geen strenger beleid afkondigen. Zelfs de anderhalve meter afstand gold niet voor het hoger onderwijs. De enige echte beperking was dat er maar 75 studenten in collegezalen bijeen mochten komen.
Rauw op het dak
Nu is er dus weer een lockdown. De twee landelijke studentenorganisaties LSVb en ISO snappen het wel, maar balen ervan. “De mentale gezondheid van jongeren staat door de coronacrisis onder enorme druk”, zegt voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond. “Door de sluiting van het onderwijs zullen nog meer jongeren te maken krijgen met eenzaamheid en psychische klachten.”
“De sluiting van het hoger onderwijs valt rauw op ons dak; we hadden gehoopt dat we zo vlak voor de kersvakantie het jaar nog fysiek konden afmaken”, zegt voorzitter Lisanne de Roos van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Maar we houden ons vast aan het idee dat als we nu door de zure appel heen bijten, we na de kerstvakantie weer verder kunnen gaan met fysiek onderwijs.”
Hard gelag
Zo reageren de universiteiten en hogescholen ook. “Dit nieuws zal toch hard aankomen bij onze studenten, docenten en medewerkers”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging hogescholen. “We hebben de afgelopen tijd steeds het belang van fysiek onderwijs vooropgesteld omdat we weten hoe belangrijk dat is voor de mentale gezondheid van onze studenten. We hopen daarom van harte dat deze situatie van korte duur is.”
“Net als voor de rest van Nederland is dit voor onze medewerkers en studenten een enorme tegenslag”, snapt voorzitter Pieter Duisenberg van de Universiteiten van Nederland, “maar we respecteren uiteraard het besluit van het kabinet. Gelukkig kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven de universiteitsbibliotheken open.”