Is er extra beveiliging tijdens Opening Academisch Jaar?

UU doet geen uitspraken over anticipatie op pro-Palestijnse acties op maandag

opening academisch jaar
IDe Opening Academisch Jaar van 2022, foto DUB

Sinds de terroristische organisatie Hamas Israël aanviel en honderden Israëli ontvoerden op 7 oktober 2023, heeft de Israëlische regering gezworen Hamas uit te roeien en de ontvoerde landgenoten te bevrijden. De strijd wordt met name uitgevochten in de Gazastrook. Actievoerders eisen van de universiteit dat zij de banden verbreekt met universiteiten in Israël waarmee wordt samengewerkt. De Israëlische universiteiten zouden bijdragen aan de oorlog waar onschuldige Palestijnen het slachtoffer van worden. 

De Universiteit Utrecht heeft het afgelopen academisch jaar al veel te maken gekregen met pro-Palestijnse protesten op de campus. Van vreedzame demonstraties tot de bezetting van verschillende gebouwen. Omdat de UU de banden niet wil verbreken met Israëlische wetenschappers die niets met de oorlog te maken hebben, beloofden actievoerders voor de zomer om in het nieuwe academisch jaar de protesten voort te zetten. De universiteit houdt dus rekening met nieuwe acties en de vraag is of de Opening van het Academisch jaar verstoord zal worden door een demonstratie zoals vorig jaar tijdens de Dies, het verjaardagsfeest van de UU.

De UU wil niet zeggen of de veiligheidsmaatregelen tijdens de viering op 2 september aangescherpt zijn. “Juist in het kader van de veiligheid.”

Volgens het bestuur is het geen probleem als studenten en medewerkers willen demonstreren zo lang dit gebeurt volgens de huisregels. “Vreedzaam demonstreren past in een democratie en ook bij een academische instelling. Een universiteit is dé plek voor een open dialoog, met respect voor elkaars zienswijzen.” Het bezetten van een gebouw of een terrein geldt niet als demonstreren of protesteren, zegt het bestuur, “en is niet toegestaan, net als overnachten in gebouwen of op terreinen van de universiteit”. 

Het College van Bestuur laat weten het menselijk leed dat het geweld tussen Israël en Hamas heeft veroorzaakt afschuwelijk te vinden. “We delen de gevoelens van verdriet, verbijstering en onmacht. We veroordelen alle schendingen van het humanitair oorlogsrecht, en hopen dat dit conflict zo snel mogelijk eindigt.” 

Advertentie