Een kijkje in het vernieuwde museum

Bezoekers worden zelf onderzoeker in universiteitsmuseum

Bezoekers worden zelf onderzoeker in het vernieuwde universiteitsmuseum
Bezoekers worden zelf onderzoeker in het vernieuwde universiteitsmuseum

Maandag bij de opening van het academisch jaar zullen de hoogleraren in cortège van het academiegebouw lopen naar het universiteitsmuseum op de Lange Nieuwstraat. Daar zal het vernieuwde universiteitsmuseum geopend worden door Erik van Sebille, de eerste hoogleraar Public Engagement aan de Universiteit Utrecht.

Het Universiteitsmuseum werd de afgelopen drie jaar verbouwd, omdat het oorspronkelijke museumgebouw uit 1996 te klein werd voor de sterk groeiende bezoekersaantallen. In 2019 trok het museum 75.000 bezoekers. In het vernieuwde museum zijn de grootste knelpunten opgelost.

Dat bood perspectief om de exposities te vernieuwen en het accent te verschuiven naar een doe-museum. Tijdens het eerste weekend dat het museum weer open is, gaat het citizen science project ‘Check je plek’ van start. Bij citizen science projecten helpen niet-wetenschappers mee aan een onderzoek. Aan kinderen en jongeren wordt gevraagd om hun favoriete buitenplek te observeren en aan te geven wat het hun favoriete plek maakt. Wetenschappers Kathrine van den Bogert en Gijs van Campenhout zullen daarna de opgehaalde data onderzoeken en hopen zo meer te weten te komen over wat jonge mensen zelf een fijne plek vinden.

Advertentie