Een eigen geluid
Nieuwe campuscolumnisten bekijken het net even anders
De bekendmaking van de Campuscolumnisten voor 2023 vond woensdag plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van DUB in de bar Goliath in het David de Wiedgebouw. Het was voor het eerst in twee jaar dat er weer een fysieke uitreiking was.
Hoofdredacteur Ries Agterberg constateerde in zijn toespraak dat de 18 ingezonden columns voor de columnistenwedstrijd studenten en medewerkers een spiegel voorhouden. Ze laten zien wat de impact is van de jaren die je niet meer kunt inhalen, vatte een van de juryleden het samen.
Gingen de columns een aantal jaren terug veelal over de propvolle bus 12 en het uitgaan,nu gaan de columns over een zoekende generatie, worstelend met identiteit, eenzaamheid en prestatiedruk. Opvallend veel columns gingen over queer zijn, of biseksueel. Een van de inzenders schreef over het onbegrip dat ze ontmoet omdat ze aseksueel is. “Aseksuelen zijn zeker geen emotieloze robotten”, is haar conclusie. “Onze generatie is zoekende in een wereld waar niet te ontkomen valt aan negatieve berichten.”
Eén andere student pleit voor eerlijkheid. Ophouden om je ouders hoge cijfers voor te spiegelen, maar toegeven dat je depressief en verslaafd bent. Toen hij eindelijk eerlijk was en schreeuwde om hulp, lukte het om met steun ‘de maskers af te nemen en kracht te vinden voor verandering’.
Van de vijf genomineerden , maakten er drie kans op de positie van Nederlandstalige campuscolumnist en twee voor die van Engelstalige.
En de Nederlandstalige campuscolumnist is....
De jury koos als winnaar Quintijn de Leng voor de Nederlandstalige site. Deze student Sociale geografie & Planologie is ambitieus. Hij doet naast zijn opleiding het Descartes-honoursprogramma en is als student-assistent bezig om Community Engaged Learning te integreren in het Honourscurriculum in de faculteit Geowetenschappen. In het programma van Community Engaged Learning gaat het erom in het onderwijs direct de relatie te leggen met de maatschappij. In het geval van Quintijn gaat dat bijvoorbeeld over de samenwerking met het project New Dutch Connections waarbij geholpen wordt het netwerk van vluchtelingen op te zetten en uit te bouwen.
In september begint Quintijn met de researchmaster Global Urban Transformations en uiteindelijk hoopt hij daarna te kunnen promoveren. Naast de studie is hij als drummer actief in een rockband.
Hij hoopt als campuscolumnist te schrijven over ‘persoonlijke’ dingen, over zaken die hem bezig houden. Hij wil de lezer raken door het alledaagse en vanzelfsprekende vanuit een andere hoek te belichten.
Dat zie je ook terug in zijn genomineerde column Ode aan de Meelifter. “Sinds het begin van mijn studie loop ik ertegenaan dat ik werk van anderen oppak. Irritant natuurlijk- maar het heeft ook eigenlijk wel een grappige kant. Door hierover te schrijven worden dit soort vervelende zaken vermakelijk, voor mezelf en hopelijk ook voor anderen.”
De jury waardeerde in deze column de vlotte schrijfstijl en de ironisch humoristische benadering van het onderwerp. “Hiermee creëert de auteur op een toegankelijke manier een discussie over een voor veel studenten herkenbaar fenomeen.”
De uiteindelijke keuze voor deze winnaar was voor de jury niet gemakkelijk. De genomineerde column De beste tijd van je leven van Irem Zoodsma, student Liberal Arts & Science sprong eruit door de kritische toonzetting. Zij vindt dat de UU steeds minder uitstraalt een intellectuele gemeenschap te zijn. Het is gewoon een plek waar je gaat om onderwijs te volgen en daarna ga je weer terug naar andere delen in je leven. “Het is goed dat iemand zich ook als columnist ook krachtig durft uit te spreken”, zei de jury.
Ook de column Haal het beste uit beide werelden als eerstegeneratiestudent kreeg waardering. De jury vindt het inspirerend hoe de auteur Charisma Hehakaya dit belangrijke onderwerp zo persoonlijk beschrijft. Zij heeft zelf een carrière achter de rug van schoonmaker tot pas gepromoveerde onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Vanuit die ervaring heeft ze gemerkt dat het voor eerstegeneratiestudenten moeilijk is om te aarden op de universiteit of om te weten wat van hen verwacht wordt. In haar columns geeft ze op een constructieve manier aan welke drempels er zijn en hoe die overwonnen kunnen worden.
De internationale winnaar is...
De winnaar van de wedstrijd om de titel van Engelstalige Campuscolumnist had aanvankelijk ook moeite om aan de universiteit te wennen. Dat had te maken met een verhuizing van Zuid-Afrika naar Nederland. “Het was de eerste keer dat ik in het buitenland ging wonen en dat had wel impact op me”, vertelt Helen Aadnesgaard die de master Gender Studies doet. In haar column Am I Dutch now kijkt ze terug. “Ik ben nieuwsgierig naar mijzelf in die beginperiode. Zo vreemd dat ik zaken toen zo lastig vond terwijl ik me hier nu helemaal thuis voel en gelukkig ben.”
De lichtvoetige manier waarop Helen dat verwoord, kon de jury zeer waarderen. Die exploratieve houding is ook wat Helen voor ogen heeft als campuscolumnist. “Ik wil verschillende schrijfstijlen uitproberen en experimenteer graag op een creatieve manier om mijn eigen stem te ontdekken. Humor vind ik daarbij belangrijk.” Helen deed in Zuid-Afrika een bacheloropleiding communicatie en werkte in de advertentiewereld. Daar schreef ze juist in opdracht van anderen schreef. “Als columnist kan ik mijn eigen geluid laten horen en kan ik die zaken benadrukken die belangrijk voor mij zijn.”
Zij werd verkozen boven de Duitse Luca Salman, bachelorstudent Engelse taal & Cultuur is. Haar column Loneliness as a student sprak de jury aan omdat ze de eenzaamheid van de student op een indringende manier weet te verwoorden. Luca: “Mensen hebben de neiging om in columns vooral de positieve ervaringen te delen en minder snel de zaken waar ze echt mee worstelen. Eenzaamheid is zo’n ongemakkelijk onderwerp. En toch ervaart ieder mens momenten van eenzaamheid. Ik denk dat erover praten met vrienden en familie je kan helpen. Met deze column heb ik mijn angst willen overwinnen en hoop ik het thema terug te brengen tot iets overzichtelijks waar ik mee kan omgaan.”
Quintijn de Leng en Helen Aadnesgaard krijgen allebei het Erik Hardemanstipendium van 1000 euro. Zij zijn de opvolgers van Leonie van Bruggen en Chandni Shyam.
Jury
De jury bestond dit jaar uit cabaretier Boban Braspenning, projectleider public engagement bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur Stephanie Helfferich, UU-alumnus Samuel de Weerd en DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg.
Interview met campuscolumnisten op Instagram
Vanaf vrijdag 27 januari kun je de campuscolumnisten ook zien en horen op onze instagrampagina. We maakten kort na de bekendmaking een interview waarin ze vertellen over hun plannen voor het komende jaar.