Campuscolumnist 2023: vijf genomineerden
Van schurft en chlamydia tot colleges op Tiktok-niveau
Na de coronatijd pakken studenten de draad weer op. Ze gaan weer naar college, er wordt gehospiteerd om een kamer te bemachtigen en volop geëxperimenteerd met relaties. Dat zien we terug in de columns van de deelnemers dit jaar. Eén deelnemer schrijft over de combinatie van schurft, luizen en chlamydia onder huisgenoten, anderen over de ongemakken bij het hospiteren, de worsteling met het aseksueel zijn of over gevoelens van depressiviteit.
“Wat me opviel is dat er veel eenzaamheid, onzekerheid en twijfel in de verhalen voorkomt. Alsof de studenten worstelen met de tijd die ze tijdens corona verloren hebben”, merkte een jurylid op tijdens de beoordeling van de columns.
Vandaag publiceert DUB van elke genomineerde de beste van de twee ingezonden columns. Net als vorig jaar besloot de jury te kiezen voor twee winnaars. In totaal deden achttien mensen mee, van wie twaalf in het Nederlands schreven en zes in het Engels. De jury heeft drie Nederlandstalige en twee Engelstalige kandidaten genomineerd.
De winnaars zullen woensdag 25 januari bekendgemaakt worden tijdens de DUB nieuwjaarsreceptie. De twee campuscolumnisten ontvangen beiden het Erik Hardeman-stipendium van 1000 euro en publiceren in het jaar 2023 elke twee weken een column op DUB.
De drie Nederlandstalige genomineerden
In de categorie Nederlandstalige campuscolumnist is Charisma Hehakaya de eerste genomineerde. Zij is pas gepromoveerd bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het afgelopen jaar hadden we een interview met haar. Ze nam in 2021 het initiatief voor een eerstegeneratiefonds. Ook haar genomineerde column gaat over de eerste-generatie student die volgens Hehakaya bruggenbouwers zijn tussen verschillende werelden.
De tweede genomineerde is Quintijn de Leng. Hij studeert Sociale Geografie & Planologie en is als student-assistent werkzaam bij het UU-initiatief Community Engaged Learning. In zijn genomineerde column Ode aan de Meelifter maakt hij zich boos over het fenomeen meeliften. In feite is hij jaloers. Hij zet in zijn column op een rijtje wat wij van de meelifter kunnen leren.
Irem Zoodsma is de derde genomineerde. Zij studeert Liberal Arts & Science en is voor DUB ook geen onbekende. Zij schreef voor ons al eerder een aangrijpend verhaal over haar tentamenangst en over haar ervaringen als uitwisselingsstudent in Turkije. Haar genomineerde column De beste tijd van je leven is een kritisch verhaal over studeren anno 2023 met overvolle agenda’s en colleges op TikTok-niveau.
Twee Engelstalige nominaties
Er zijn dit jaar twee nominaties van Engelstalige inzenders. De Zuid-Afrikaanse Helen Aadnesgaard doet een master Gender Studies in Utrecht. Haar column Am I Dutch now? beschrijft hoe vreemd ze zich voelde bij aankomst in Nederland en hoe snel dat veranderde. Toen ze een jaar later in het buitenland was, miste ze de Nederlands cultuur.
De tweede genomineerde is Luca Salman. Zij studeert Engelse taal & cultuur. In haar column Loneliness as a student beschrijft ze hoe lastig het is om voor het eerst in je leven helemaal aangewezen te zijn op jezelf. Dat is bedreigend en kan pijn veroorzaken, maar het geeft ook de mogelijkheid om jezelf te ontdekken.
De uitslag
De jury bestaat dit jaar uit cabaretier Boban Braspenning, projectleider public engagement bij het Centrum voor Wetenschap en Cultuur Stephanie Helfferich, alumnus Samuel de Weerd en DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg.
Alle deelnemers moesten twee columns inleveren. De jury kreeg de columns anoniem voorgelegd. In beide categorieën de beste inzendingen gekozen. Deze worden vandaag gepubliceerd.