U-raad stemt in met herverdeling van bestuursbeurzen

‘Goed opletten of het niet desastreus uitpakt voor kleine verenigingen’

Studentenhockey bij Olympos. Foto: Tara Neary
Hockeysters op Olympos. Foto: Tara Neary

Studentbestuurders van studentenverenigingen en -organisaties die door de Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) zijn erkend, kunnen bestuursbeurzen krijgen. Daarnaast krijgen de verenigingen basissubsidie om activiteiten, commissies en materialen van te betalen. De Universiteit HU en UU willen die gelden vanaf volgend jaar anders gaan verdelen, omdat de huidige toekenning voor studentenverenigingen onduidelijk en ingewikkeld is. 

Om de herverdeling was veel te doen en de studentgeleding U-raad kwam daarom met eigen aanbevelingen. De meeste adviezen van de U-raad zijn overgenomen, bleek deze week uit een nieuw voorstel van het UU-bestuur (solis-id verplicht) waar de raad mee instemde. 

Studentenverenigingen die minder basissubsidie krijgen, verliezen dat bedrag volgend collegejaar niet in één keer. Voor de periode 2025-2028 krijgen studentenverenigingen nog de helft van de misgelopen basissubsidie. 

Daarnaast krijgen grotere studentenverenigingen bij ook sneller meer bestuursbeurzen als ze verder groeien. Hiervoor worden de categorieën voor de toekenning van het aantal bestuursbeurzen voor verenigingen vanaf vijfhonderd leden aangepast. Volgens de studentleden hebben vooral die verenigingen behoefte aan meer bestuursbeurzen, omdat zij in het nieuwe beleid vanaf vijfhonderd leden één klap de maximale basissubsidie van 3500 euro verliezen. 

Extra bestuursbeurzen
Voor vijf studentenverenigingen is deze aanpassing financieel gunstig. Het aantal bestuursbeurzen voor de gezelligheidsverenigingen Unitas en Veritas gaat er minder hard op achteruit. De gezelligheidsvereniging USC en roeiverenigingen Triton en Orca gaan er nog meer op vooruit dan in de eerdere plannen.

USC krijgt er nog eens 2125 euro aan bestuursbeurzen bij, bovenop de 10.625 euro die de vereniging er in het aanvankelijke voorstel van het UU-bestuur al bijkreeg. Het studentencorps ging er fors op vooruit, omdat de vereniging niet langer gekort wordt. In 2018 had het corps te weinig HU- en UU-leden, waardoor het USC tijdelijk beurzen in moest leveren.

Ten slotte is er voor de ‘overige’ verenigingen meer duidelijkheid gekomen. Hieronder vallen verenigingen die geen ledenaantal hebben. Zij werken bijvoorbeeld met vrijwilligers of buddy’s. Die verenigingen gaan getoetst worden met behulp van vragenlijsten. 

Grote verschuivingen
De studentgeleding moest eigenlijk al tijdens de vorige Universiteitsraadvergadering in april stemmen over het nieuwe kader, maar vanwege grote bezwaren bij de studentleden werd die stemming uitgesteld. De studentleden wilden graag met aanbevelingen komen.

De studentgeleding vreesde voor grote verschuivingen, waarbij sommige verenigingen er hard op achteruit zouden gaan. Ook zou er in de nieuwe verdeling structureel zo’n 26.000 euro minder basissubsidie uitbetaald worden aan studentenverenigingen. 

Uit onderzoek van DUB bleek dat zeven studentenverenigingen minstens 10.000 euro zouden verliezen. Afgezien van Veritas, gaan die studentenverenigingen en -organisaties ook in de aangepaste herverdeling gewoon gekort worden en zullen ze moeten gaan bezuinigen. 

Akkoord
Hoewel er een aantal aanpassingen zijn gedaan, is het beleid hetzelfde gebleven. De bestuursbeurzen gaan nog steeds toegekend worden op basis van enkel het ledenaantal van de studentenvereniging. De kritiek hierop was dat het ledenaantal geen goede afspiegeling is van de werklast van de studentbestuurder. Ook kan de aard van de vereniging of de activiteiten niet meegenomen worden. 

Volgens Claire Bruls, studentlid van Vuur, zijn er nog steeds zorgen, maar is er “geen goede manier om de problemen op te lossen. Het enige wat we kunnen doen is afwachten hoe het de komende jaren zal gaan, waarbij we goed in de gaten moeten houden dat het nieuwe beleid niet tot minder diversiteit leidt of desastreus uitpakt voor kleine verenigingen.”

Ondanks de bedenkingen gaat de studentgeleding toch akkoord met het nieuwe beleid. Bruls: “We denken wel dat het nieuwe kader beter is dan het oude beleid en dat het gaat zorgen voor een mooiere verdeling van beurzen. Verenigingen die structureel te weinig geld krijgen, zoals sportverenigingen, gaan nu wel veel meer beurzen krijgen.” 

Meer lucht
Levi Verbeek, secretaris bij studentenbelangenbehartiger Vidius, is nauw betrokken bij de herverdeling van bestuursbeurzen en basissubsidie en adviseerde de studentleden over de herverdeling. 

Verbeek is “verheugd” dat de adviezen van de U-raad zijn overgenomen. Vooral de overgangsregeling voor de basissubsidie zal de studentenverenigingen lucht geven. “Het helpt een aantal verenigingen ontzettend dat ze hierbij ondersteund worden, want het verlies van basissubsidie was voor hen de grootste klap.”

Generieker aanbod
Maar ook hij houdt “een grote zorg” en wil samen met de U-raad goed in de gaten houden wat het effect is van het nieuwe beleid op de studentenwereld. Er is een risico dat het zorgt voor minder “verenigingen en dat het ertoe leidt dat er geen plek is voor unieke verenigingen”. Verbeek: “Ik hoop het niet, want Utrecht heeft een mooi divers studentenleven.” 

De studentgeleding van de Universiteitsraad stemde maandag in met de herverdeling. De Hogeschoolraad stemde op 17 april al in met het beleid. Nog in 2024 zal er aan de hand van het nieuwe beleid getoetst worden. Dat beleid wordt vanaf collegejaar 2025-2026 van kracht. 

Advertentie