Hiep hiep hoera, veel UU-studenten in de prijzen
26 april
Emeritus hoogleraar Levensmiddelenhygiëne & Veterinaire Volksgezondheid Frans van Knapen is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. De koninklijke onderscheiding is voor iemand die "bijzondere of zeer uitzonderlijke" prestaties heeft geleverd op werkgebied. Van Knapen kreeg het lintje uit handen van minister Carola Schouten die hem "een inspirerende bruggenbouwer" noemt "die veel energie heeft gestopt in voorlichting in taal die mensen konden verstaan". Van Knapen was 21 jaar hoogleraar aan de UU. Hij richtte zich met name op maatschappelijke onderwerpen zoals de risico's van het consumeren van dieren, het hebben van een hond of kat en wild-life gerelateerde gezondheidsvraagstukken zoals de ziekte van Lyme. Van Knapen nam in 2014 afscheid van de faculteit en is nu nog onafhankelijk voorzitter van de faculteitsraad van Diergeneeskunde.
Frans van Knapen vanochtend door minister Carola Schouten bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. Prachtige verdienste voor hem en de Diergeneeskunde! @VET_UniUtrecht @UniUtrecht pic.twitter.com/P6aoSonLlG
— Wouter Dhert (@WouterDhert) April 26, 2018
Hoogleraar Dermatologie Carla Bruijnzeel-Koomen wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De onderscheiding is onder andere voor mensen die zich hebben onderscheiden door uitzonderlijke wetenschappelijke (onderzoeks-)prestaties. Bruijnzeel leverde de afgelopen 25 jaar een belangrijke bijdrage aan de patiëntenzorg en het wetenschappelijke onderzoek aan het UMC Utrecht.
23 april
Arts-onderzoeker Iris Otto wint de jaarlijkse pitchwedstrijd 'Breaking Science' van de UU. Tijdens de wedstrijd heeft de promovendus van het UMC Utrecht drie minuten de tijd om haar onderzoek in lekentaal uit te leggen. Daarbij mag ze geen powerpoint of video gebruiken, maar wel twee voorwerpen. Volgens de jury vertelt Otto 'natuurlijk' en tegelijkertijd op een 'indrukwekkende manier' over haar onderzoek naar het 3D-bioprinten van een menselijke oorschelp. Otto wint 1500 euro die ze mag besteden aan een congres of summer school.
22 april
Tijdens roeiwedstrijd de Hollandia op de Bosbaan in Amstelveen worden UU-studenten Kaj Hendriks (geneeskunde) en Harold Langen (natuurkunde) Nederlands kampioen in de twee zonder stuur. UU'er Monica Lanz (rechten en Frans) eindigt samen met Ellen Hogerwerf van Proteus (Delft) als derde in de dames twee zonder stuur.
20 april
UU-alumnus Debbie van Bommel wint de Jan Brouwer Scriptieprijs 2018 in de categorie Menswetenschappen met haar masterscriptie over conflicten tussen moeders en adolescenten. De jury van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is lovend over de kwaliteit van de thesis en vindt deze origineel en innovatief. Het is niet de eerste keer dat de alumnus in de prijzen valt met haar scriptie voor de master Development & Socialisation in Childhood and Adolescence. In december ontving ze ook al de Unilever Research Prijs. Voor beide prijzen werd Van Bommel voorgedragen door haar scriptiebegeleider Susan Branje.
Ook in de categorie Taal- & Literatuurwetenschappen gaat de Jan Brouwer Scriptieprijs 2018 naar een alumnus van de Universiteit Utrecht. Elsbeth Blok-den Braber wint met een onderzoek naar de verzenboeken van de Verenaren. De jury schrijft over haar: "Ze heeft een enorme inspanning verricht en de bergtop bereikt met een indrukwekkende en hoogst originele scriptie". Daarnaast stelt de jury dat het veel te bescheiden is van haar om het werk "een eerste aanzet tot meer onderzoek" te noemen. "Het onderzoek voor deze scriptie is veel meer dan slechts een aanzet."
Tijdens dezelfde uitreiking krijgt alumnus Merlijn Staps de ASML Afstudeerprijs voor Wiskunde. Die prijs is voor een recent afgestudeerde wiskundige die zich tijdens zijn hele studie heeft onderscheiden en ook een innovatief afstudeerwerk heeft afgeleverd. De jury schrijft: "Het talent van Merlijn blijkt uit de zeer hoge cijfers die hij bij zijn beide studies wiskunde en biologie behaalt, uit de aanmoedigingsprijs die hij eerder van de KHMW ontving, en uit zijn staat van dienst in wiskunde-olympiades. Er mag nog veel van hem verwacht worden."
Eerstejaars studenten Bouke Jansen (Natuur- en Wiskunde), Hidde Schönberger (Wiskunde), Luc van der Krabben (Scheikunde), Merel de Boer (Farmacie) en Marien Raat (Informatica) winnen de Jong Talent Aanmoedigingsprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De Jong Talent Aanmoedigingsprijs is bedoeld ter bevordering van het wetenschappelijke onderwijs in de technische en exacte vakken. Eerstejaars studenten met de beste studieresultaten van hun jaar, maken kans op de prijs van 500 euro.
Zo wint Hidde omdat hij voor acht wiskundevakken, drie keer een 10 en vijf keer een 9,5 haalt. Bouke valt in de prijzen, omdat hij gemiddeld een 9,3 voor zijn eerstejaarsvakken staat. Op het UU-intranet zegt hij echter over de prijs: "Ik vind het erg leuk, hoor. Maar ik vraag me wel af of je voor deze prestaties prijzen moet uitreiken. Je maakt er zo'n competitie van. Het is toch wetenschap en daarin zou je juist moeten samenwerken."
19 april
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) kiest 21 nieuwe leden. Acht hoogleraren van de Universiteit Utrecht mogen toetreden tot het "genootschap van excellente Nederlandse wetenschappers" op basis van hun "wetenschappelijke prestaties". De acht UU'ers die op maandag 17 september worden geïnstalleerd zijn: Pedro Crous (hoogleraar Fungal Biodiversity en Evolutionary Phytopathology, directeur van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute), Arwen Deuss (hoogleraar Structuur en Samenstelling van het binnenste van de aarde), Judith van Erp (hoogleraar Publieke Instituties), Petra de Jongh (hoogleraar Anorganische Nanomaterialen), Christian Lange (hoogleraar Arabische & Islamitische studies), Ingrid Robeyns (hoogleraar Ethiek van Instituties), Jeannot Trampert (hoogleraar Geofysica) en Detlef van Vuuren (bijzonder hoogleraar Mondiale Milieuproblematiek).
Tijdschrift Fortune kiest alumnus medische biologie Feike Sijbesma als één van de 50 grootste leiders wereldwijd. Op de lijst staan ook Bill en Melinda Gates (2), Oprah Winfrey (27), Reese Witherspoon (35), de #MetToo-beweging (3) en de president van Zuid-Korea (4). Sijbesma die ceo bij DSM is, staat als 43ste op de lijst. In 2017 verkoos de Universiteit Utrecht Sijbesma als ‘Alumnus van het Jaar’.
Studenten Jorke Vlas, Mike de Vries en Freek Henstra die alle drie de bachelors Informatica en Wiskunde combineren, worden zowel 31ste als 53ste tijdens de International Collegiate Programming Contest van de Association for Computing Machinery (ACM-ICPC). Bij de wereldfinale van de programmeerwedstrijd in Bejing buigen teams van 140 universiteiten zich over elf opgaven. Geen enkel team slaagt erin om alle opdrachten af te ronden binnen de gestelde tijd. De universiteit van Moskou wint met negen geslaagde opgaven. Het team van de Universiteit Utrecht lost vijf opgaven op en eindigt daarmee op de gedeelde 31ste plaats samen met onder andere de universiteiten van Cambridge en Oxford. Op volgorde van tijd eindigt de UU als 53ste. Volgens docent informatica Jeroen Fokker is het überhaupt al een eer dat de drie UU-studenten mochten meedoen aan de wedstrijd.
14 april
Alumnus Aafje de Roest (24) krijgt de Vliegenthart Scriptieprijs. De UU-prijs is voor uitzonderlijk getalenteerde studenten die een 8 of hoger voor hun masterscriptie hebben gehaald. De Roest schreef voor de onderzoeksmaster Nederlandse Letterkunde een scriptie met de titel ‘Buurtvaders: een kritische lezing van de performance van represent door vier Nederlandse hiphopartiesten’.
De jury looft haar "gedurfde" werk. “Door teksten, interviews en performances van rappers te analyseren op hoe ze uiting geven aan de manier waarop zij Nederland en de rest van de wereld bezien, weet Aafje overtuigend te betogen dat globaliserende hiphoptrends uit de VS een heel lokaal maar toch geloofwaardig karakter weten te behouden wanneer ze in de Nederlandse context worden gebruikt.”
8 april
De Utrechtse studentenroeivereniging Triton wordt tweede in de Oude Vier-finale tijdens studentenroeiwedstrijd de Varsity. De ploeg met UU’ers Kaj Hendriks (geneeskunde), Harold Langen (wiskunde), Jacob van de Kerkhof (rechten) en Fiep Warmerdam (informatiekunde) verliest op drie seconden van het Amsterdamse Nereus. Toch gaan de Utrechtse roeivereniging niet met lege handen naar huis. Triton zet op vijf nummers de snelste tijd neer: de Dames Overnaadse vier, heren skiff (gevorderd), lichte dames dubbeltwee (gevorderd), heren elite twee met stuur en de jonge vier.
Aan die nummers deden UU’ers Jakub Grabmuller (Business Economics), Inez den Hond, Annemarie Steutel (Algemene Sociale Wetenschappen en Economie), Marike Blanken (Bestuurs- & Organisatiewetenschap), Ragna Hoogenboom, Fieke Verhaaf, Wessel Boosman, Linda Goudvis (Liberal Arts & Sciences en rechtsgeleerdheid), Pieter van Veen en Daan van Herwaarden mee. Voor Orca pakte UU-student Business Informatics Vincent Goris de winst met de skiff (licht).
6 april
De Universiteit Utrecht haalt de meeste Europese advanced grants van alle Nederlandse universiteiten binnen. Van de 269 beurzen die The European Research Council vergeeft, gaan er drie naar de UU. Hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap Ann Rigney, hoogleraar Biomacromoleculaire Kristallografie Piet Gros en hoogleraar Global Sustainability Governance Frank Biermann kregen een beurs. Ook UU’er René Bernards kreeg een ERC-beurs. Hij deed de aanvraag echter niet namens de UU, maar vanuit het Amsterdamse Nederlandse Kanker Instituut.
3 april
De Universiteit Utrecht maakt bekend dat Isabel Arends per 1 juli de nieuwe decaan Bètawetenschappen wordt. Arends werkt momenteel nog aan de TU Delft als hoogleraar Biokatalyse en Organische Chemie. Daarnaast is ze voorzitter van de afdeling biotechnologie van die universiteit.