Na ruzie over hoge kosten afgelopen jaar

Nieuwe maatregelen inboedelcheck UCU

Afvalcontainer op UCU-terrein, foto DUB
De UCU-studenten hebben het terrein verlaten, foto's DUB

Het is maandag 3 juli, 13 uur. Vanochtend om 7 uur begon Tessa van der Tol van verhuurder Lekstede Wonen met de inspectie van de lege woningen. Dit deed de landlady van de UCU-studenten voor het eerst met een GoPro-camera op de borst. Een collega plakte stickers op spullen die vervangen, gerepareerd of schoongemaakt moeten worden. Nu zijn de schoonmaakploegen bezig de ruimtes leeg te maken van de spullen die de studenten hebben achtergelaten en zijn klusjesmannen aan diverse karweitjes begonnen.

Om middernacht moesten de studenten van University College Utrecht (UCU) die op de International Campus wonen, het terrein hebben verlaten. Te oordelen aan de vele flessen met schoonmaakmiddelen, zeep, shampoo of frisdrank, voedselresten, ijzige vriezers, meubelstukken, huisaccessoires , kleding en zelfs een dode muis, hebben velen dat overhaast gedaan. Ze hadden veel van die spullen ook kunnen afgeven zodat die door andere studenten opnieuw gebruikt kunnen worden of indien niet herbruikbaar in een van de containers kunnen gooien die verspreid over het terrein staan. “De studenten weten als ze hier komen wonen, wanneer ze moeten vertrekken. Toch is inpakken, opruimen en schoonmaken iets voor het laatste moment en komen ze in tijdnood”, lacht UCU’er Maarten Diederix die na 25 jaar huismeester van UCU te zijn, zijn pappenheimers wel kent.

Bij één unit staan de stoelen op tafel. De prullenbakken zijn geleegd, de koelkast en vriezer zijn leeg, schoon en uit. De vloer is zelfs gedweild. Zo zouden opzichter Marcel Gijsbertse van Lekstede, Van der Tol en Diederix het elk jaar wel willen zien. “De studenten van deze unit, hebben in elk geval heel goed hun best gedaan”, zegt Diederix. De afspraak is dat de studenten hun persoonlijke spullen meenemen, de keuken en badkamer schoon achterlaten en de vloer aanvegen. Er zijn wel meer studenten die beter dan anders hebben opgeruimd of schoongemaakt, zegt het drietal. Vorig jaar waren de studenten geschrokken van de hoge rekeningen die ze kregen voor het vervangen, repareren of schoonmaken van spullen na de inspectie. Daar is een flinke discussie over geweest. “Bij sommige studenten zit de schrik er daarom goed in”, zegt Diederix.

Slaapkamer UCU, foto DUB

Een keurig achtergelaten slaapkamer, foto DUB

Het ging dan ook om een fiks totaalbedrag van 42.000 euro. Daar kwamen de UCU-studenten vorig jaar tegen in opstand. De studenten zeiden dat ze niet aansprakelijk waren voor álle schade en dat de bewijslast te veel bij de studenten lag. Een aantal is in het gelijk gesteld en rekeningen zijn (deels) ingetrokken.

Elk jaar opnieuw is er wel discussie over de kosten die gepaard gaan met vervangen of repareren. Want is er geen sprake van achterstallig onderhoud of was die stoel vorig jaar eigenlijk niet al aan vervanging toe? De woningbouwvereniging is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gebouwen en de vaste inboedel als keukens of badkamers. Maar wat niet onder het reguliere onderhoud valt, wordt verhaald op de universiteit die vervolgens de verantwoordelijke studenten een rekening stuurt.

Diederix heeft hier een goed voorbeeld van. In een slaapkamer met geel linoleum op de vloer wijst hij naar het grijze vlak onder de wasbak. Het gaat om een reparatie van een voorgaand jaar. “De afvoer lekte en heeft zo de vloerbedekking aangetast. Dat ontdekten we pas bij de controle. De student zei dat de lekkage veroorzaakt werd door achterstallig onderhoud, maar als wij niet weten dat er een lekkage is, kunnen we ook niets repareren. Het verhelpen van de lekkage is op onze kosten, maar het vervangen van de vloerbedekking niet. Dat heeft de student moeten betalen.”

Van een slaapkamer worden deze zomer de muren gewit. Gevalletje achterstallig onderhoud? Nee, zegt het trio. Hier is het afgelopen jaar stevig gerookt. “Die geur gaat er niet zomaar meer uit. Deze kamer heeft een hele opfrisbeurt nodig.” Roken op de kamer mocht al niet, maar sinds alle onderwijsterreinen rookvrij moeten zijn, moet buiten de poorten van de campus worden gerookt. “Dat doet dus vrijwel niemand. Er wordt nu stiekem op de eigen kamer gerookt en deze student heeft dat fors gedaan.”

UCU, foto DUB

Achtergelaten keukenspullen, achtergelaten huisraad, een stoel die te lang in de regen heeft gestaan en een vriezer die niet is ontdooid. foto's DUB

Gaten in het behang
De ongeveer 750 studenten die studeren aan UCU krijgen aan het begin van het studiejaar een gemeubileerde kamer op de International Campus. De kamer is onderdeel van een woonunit waar vier tot maximaal elf studenten een woonkamer, keuken en badkamer delen. In de slaapkamer staat een bed met matras en beschermlaken, een kledingkast, bureau met bureaustoel, een hang- en een bureaulamp en er hangen overgordijnen. In de gemeenschappelijke ruimte staat een eettafel met stoelen, een of twee banken met een salontafel en een of meer luie stoelen en hangen er ook overgordijnen. De keuken is voorzien van een koelkast, vriezer, combimagnetron, kookplaat, afzuigkap en drie prullenbakken om het afval te scheiden. De studenten betalen huur inclusief servicekosten ter hoogte van 7373 euro en een borg die vanaf komend collegejaar 300 in plaats van 100 euro is.

“Voor studenten hun kamer aanvaarden, moeten ze zelf een controle uitvoeren”, zegt Diederix. Ze krijgen een lijst waar ze alle gebreken op kunnen aangeven. Van die gebreken moeten ze een foto maken en meesturen wanneer ze de lijst inleveren. “Kijk”, zegt hij, “hier zitten gaten in het behang. Wij vinden het nu nog niet nodig om het behang te vervangen. Meestal vinden studenten dit niet erg, en hangen er een poster overheen. Maar ze moeten het wel melden, zodat we weten dat die gaten er al inzaten toen ze de kamer huurden. Als ze na een jaar de kamer verlaten, pakken we die lijst erbij en zien dus dat die gaten er al zaten. Dan komen er geen problemen.”

Zo gaat het ook met de meubels. Als een stoel er in augustus goed uitzag en eind juni weerplekken heeft, omdat die te lang buiten in de regen heeft gestaan dan worden de kosten voor een vervanger doorberekend aan de studenten, zegt opzichter Marcel Gijsbertse. Diederix heeft nog een voorbeeld. Hij tilt een hoes op van een bank en laat een scheur zien. “Deze was aan het begin van het jaar nog heel maar moet nu worden vervangen. De studenten van deze unit krijgen daarvoor een rekening.” Maar de studenten kunnen ook geconfronteerd worden met schoonmaakkosten. “De combimagnetrons worden zelden schoon opgeleverd. Het kost 70 euro als wij ze laten schoonmaken. Die kosten worden verhaald op de studenten uit de unit.”

Dode muis UCU, foto DUB

GoPro-camera
Om discussies in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, is er sinds dit jaar de controle met de GoPro-camera. De beelden kunnen als bewijsmateriaal dienen. Later dit jaar gaat de woningbouwvereniging een levensduur toekennen aan de huisraad. “Hoe lang gaat een magnetron mee, hoe lang een bankstel of matras? Op die manier kunnen we producten op tijd vernieuwen zodat we de discussie ‘het was al aan vernieuwing toe toen ik die kamer kreeg’ kunnen vermijden”, zegt landlady Van der Tol. Komend jaar gaan de studenten ook meer borg betalen. In plaats van 100 euro wordt dat 300 euro. “De kosten voor arbeidsloon en materialen zijn gestegen, producten duurder”, zegt Diederix. “Studenten schrikken als ze horen dat wij 50 euro per uur betalen voor een schoonmaker en 60 voor een klusjesman. Dat verwachten ze niet.”

Het trio neemt samen nog even de details door van de inspectieronde terwijl de schoonmakers gestaag doorgaan met het verwijderen van spullen uit de woningen die de studenten hebben achtergelaten en spullen die vernieuwd moeten worden. Vriezers worden ontdooit en koelkasten uitgezet waarna de woningen grondig worden schoongemaakt. Ook de muis zal ergens in een container terecht komen. Daarna gaan het klusbedrijf aan de slag. Veel tijd hebben ze niet want de  zomergasten van de Utrecht Summer School die op 4 juli begint, zullen hier hun intrek nemen. In augustus zijn de kamers dan weer klaar voor het nieuwe collegejaar van UCU.

Advertentie