Alternatieven worden onderzocht
UU krijgt UCU-terrein niet verkocht
Vijf jaar geleden kondigde de universiteit aan het terrein van de international campus, waarop ook de Engelstalige opleidingen Economie en PPE zijn gevestigd, van de hand te doen. De monumentale status van de gebouwen en de uitgestrektheid van het terrein maakte het onderhoud te duur, zo meende het UU-bestuur.
Voor veel studenten en medewerkers kwam de mededeling destijds hard aan. De sfeer op het voormalige kazerneterrein was volgens hen bepalend voor de aantrekkelijkheid van de opleidingen.
Maar de verkoop van het terrein is vijf jaar later zeer onzeker geworden, zo bleek eind vorige maand uit de woorden van vicevoorzitter van de UU Margot van der Starre. “We zouden het verkopen, maar het blijkt niet verkocht te kunnen worden”, zei ze tijdens een commissievergadering van de U-raad. “We onderzoeken nu ook of we er kunnen blijven.”
Erfgoed
Navraag bij de universitaire directie Campus & Facilities leert dat de aanwezigheid van de flats van Lekstede Wonen op het terrein een probleem vormt voor geïnteresseerde kopers. Met de woningcorporatie waarvan UCU de kamers voor de studenten huurt, heeft de universiteit meerdere erfpachtovereenkomsten. Die zou een nieuwe eigenaar moeten afkopen.
En er zijn meer obstakels. Zo heeft het Fort Vossegat vlak naast de international campus in 2021 een beschermde status gekregen. UNESCO riep de Nieuwe Hollandse Waterlinie toen uit tot werelderfgoed. Een zone rondom het fort, waarvan een deel op het UCU-terrein ligt, heeft deze status eveneens gekregen.
Ook de recente toewijzing van de jong-monumentenstatus aan de Dining Hall door de gemeente Utrecht beperkt de ontwikkelmogelijkheden van het terrein.
Volgens directeur Campus & Facilities Eddie Verzendaal is verkoop “niet onmogelijk, wel moeilijk”. De UU houdt vooralsnog vast aan de wens om het terrein van de hand te doen. “Maar we gaan ook alternatieven onderzoeken. Dat doen we met de gebruikers van het terrein en met de beide binnenstadsfaculteiten.”
Opties verkennen
Als de UU besluit af te zien van de verkoop van de international campus, is het de bedoeling dat het UCU daar gewoon blijft. Maar dan zal er wel nauwgezet onderzocht worden hoe het terrein en de gebouwen zo efficiënt mogelijk gebruikt kunnen worden, laat Verzendaal weten. De universiteit probeert al jaren meer grip te krijgen op de kosten van de huisvesting.
Onduidelijk daarbij is nog of studenten en docenten van de opleidingen Economie en PPE hun huidige huisvesting op de campus in dat geval behouden. Samen met de binnenstadsfaculteiten worden verschillende opties verkend.
Daarbij komt ook de mogelijke verkoop van dure binnenstadspanden op tafel. In de commissievergadering noemde vicevoorzitter Van der Starre het Geesteswetenschappenpand aan de Kromme Nieuwegracht 80 in dit verband. Activiteiten in dit gebouw kunnen dan naar de international campus verplaatst worden.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om niet het gehele UCU-terrein af te stoten, maar om een deel van het terrein en de panden te verkopen of te verhuren.
Lange adem
Dat de verhuizing van het UCU een kwestie van de lange adem is geworden, was overigens al enige tijd duidelijk. In de speurtocht van de afgelopen jaren naar een nieuwe locatie voor het UCU is er nog één optie over: naast of op de plek van het Androclusgebouw van de faculteit Diergeneeskunde op het Utrecht Science Park.
Wanneer het huidige terrein toch verkocht zou worden, kan het UCU daar op zijn vroegst over tien jaar zijn intrek nemen. Eerst moet de nieuwbouw van Diergeneeskunde klaar zijn en het Androclusgebouw zijn ontmanteld. Einde 2034 zou er dan een nieuw complex van het University College kunnen staan, zo is nu de inschatting.