Emotionele bijeenkomst met UBD’ers
Vakbonden waarschuwen: ‘Neem geen overhaaste beslissingen’

Zo’n veertig medewerkers van de Universitaire Bestuursdienst (UBD) kwamen donderdag 3 juli naar een bijeenkomst van de vakbonden over de aangekondigde reorganisatie. De emoties zaten hoog. Zo vertelde een medewerker dat het aantal ontslagen in zijn groep wellicht veel minder hoog zou zijn, als er vorig jaar niet nog een mensen zouden zijn aangenomen. Een ander vroeg zich af wat ze tot het einde van het jaar moet doen als nu al duidelijk is dat haar baan er na februari 2026 niet meer is. Ook was een aantal medewerkers verbaasd dat bij een directie niet iedereen op dezelfde wijze was geïnformeerd en dat sommige collega’s zelf niets hadden vernomen van de eigen directeur. Een aanwezige vertelde dat een leidinggevende zijn medewerkers al had aangemoedigd uit te kijken naar ander werk.
Op 1 juli hadden vrijwel alle medewerkers van de acht directies van de UBD te horen gekregen dat er vanwege de bezuinigingen een reorganisatie komt. Hierbij gaan zo’n tachtig tot honderd banen verloren, maar kan een groter aantal medewerkers treffen doordat velen parttime werken. De vakbonden werden een dag later op de hoogte gebracht in het Lokaal Overleg, het orgaan waar de bonden overleggen met het universiteitsbestuur. In allerijl organiseerden ze een bijeenkomst over de reorganisatieplannen die in februari volgend jaar moeten zijn afgerond.
De medewerkers, van wie de meesten lid van een bond zijn, kwamen met name van de directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek (SO&O) die grote klappen krijgt. Zo wil het universiteitsbestuur die de leiding heeft over de UBD het Skills Lab schrappen dat studenten ondersteunt en moet het Center Academic Teaching (CAT), dat docenten ondersteunt, het met minder geld doen wat een equivalent is van tien voltijdsbanen. Te horen was dat de bijeenkomst op dinsdag als zeer pijnlijk en ongemakkelijk werd ervaren door de werknemers van SO&O die bij deze onderdelen werken. “Ze hadden de groepen die het meest geraakt worden, eerst even apart moet nemen. Dan waren we voorbereid geweest. Nu werden we ten overstaan van alle collega’s aangewezen als degenen die er volgend jaar niet meer bij zijn.”
Geen overhaaste beslissingen
De verschillende aanwezige vakbondsmensen schrokken van de verhalen. Ook voor hen was nog niet duidelijk hoe de bezuinigingen precies uitpakken voor de UBD-medewerkers en of de werkzaamheden die bij de UBD worden geschrapt niet opgepakt moeten worden door de faculteiten.
De bonden vertelden de aanwezigen dat het beter is om het nieuws over de reorganisatie nog even te laten bezinken en geen overhaaste beslissingen te nemen. Zo moet de Dienstraad nog akkoord gaan met de reorganisatie en daarna moet er in overleg met de bonden nog een sociaal plan komen waarin afspraken worden gemaakt hoe de ontslagen medewerkers naar bijvoorbeeld ander werk worden geholpen en welke financiële afspraken daarbij horen.
“Niets is nog definitief”, waarschuwden de verschillende aanwezige vakbondsmensen. Zo lijken onderdelen van de reorganisatie al een definitieve vorm te hebben, maar niets is minder waar. “Er zijn nu UBD’ers die denken veilig te zijn voor ontslag, er zijn UBD’ers die in onzekerheid verkeren over hun werk en er zijn UBD’ers die denken te weten dat ze ontslagen worden. En dat is gevaarlijk, want de bezuinigingen kunnen nog anders uitpakken en andere collega’s treffen.” Tussen september en oktober moet daar meer duidelijkheid over zijn, vertelden ze.
Bij twijfel wachten op sociaal plan
Natuurlijk, zeiden de vakbondsmensen, is het prima om een nieuwe baan te accepteren, als je daar helemaal blij van wordt. “Maar bij twijfel kun je misschien beter wachten tot duidelijk is welk banen er precies verdwijnen en wachten tot het sociaal plan er is.” Als voorbeeld noemden de bonden dat wie nu een baan aanneemt die minder betaalt, geen aanvulling op het salaris krijgt, terwijl dat wel het geval zou kunnen zijn als het sociaal plan is aangenomen. “De bonden gaan vechten voor zo gunstig mogelijke regelingen.”
Pijnlijk voor de medewerkers die hun baan zien verdwijnen, is dat de bonden vertelden dat cao-regelingen die over ontslag gaan, juist zijn verslechterd. “Omdat het toen financieel zo goed ging bij alle universiteiten en er meer vaste contracten werden geboden”, zegt een vakbondsman. Zo is de ontslagtermijn teruggebracht van dertien naar drie maanden en is de ontslagbescherming teruggebracht van zeven naar vier maanden. En de gouden handdruk? “Dat was eens, maar niet meer.”
Eind juli willen de bonden nog een bijeenkomst voor UBD’ers organiseren. “We hopen dan wat meer over de reorganisatie te weten. De Dienstraad vergadert op 10 juli voor het eerst openbaar over de plannen. We vragen ons ook af of niet ook de Universiteitsraad zich over de reorganisatie moet buigen, omdat deze gevolgen kan hebben voor de faculteiten.”
Op 5 augustus is een tweede bijeenkomst van de vakbonden. Plaats en tijd wordt nog bekendgemaakt.