Deze week verkiezingen voor de U-raad

Vijf studentenpartijen; wat willen ze?

campagne 2 verkiezingen UR
Studentenpartijen op campagne in het Educatorium. Foto's DUB

Natuurlijk, er moet een grotere supermarkt komen op het Utrecht Science Park. En ook over de strenge UU-regels voor herkansingen is weer veel te doen. 

Maar wat willen de vijf partijen waar Utrechtse studenten deze week op kunnen stemmen tijdens de verkiezingen van de Universiteitsraad nog meer? Bijvoorbeeld wanneer het gaat over het al dan niet verbreken van de banden van de UU met Israëlische universiteiten. Of over het verbeteren van het studentenwelzijn.

Aan de hand van verkiezingsprogramma’s, websites, standpunten geuit via social media en een stemwijzer op de UU-site, maakten we deze vijf korte profielen. We beginnen met de partijen die al langer in de raad zitten.


VUUR verkiezingen foto DUB

Lijst Vuur

Lijst Vuur heeft haar sporen verdiend in de Utrechtse medezeggenschap. De partij is al jarenlang een stabiele factor in de Universiteitsraad. 

In haar verkiezingsprogramma benadrukt Lijst Vuur standpunten over het inclusiever en democratischer maken van de universiteit. En over de verantwoordelijkheid die de universiteit heeft waar het gaat om het socialer maken van de maatschappij en het aanpakken van de klimaatcrisis. 

De afschaffing van de 4 als minimale eis voor een herkansing moet gaan bijdragen aan het verlagen van de prestatiedruk en daarmee aan het verhogen van het welzijn van studenten. De UU moet zich daarnaast actief inzetten om de LHBTQI+-gemeenschap te beschermen.
 
De universiteit zou volgens Lijst Vuur ook tegemoet moeten komen aan behoeften van religieuze studenten, bijvoorbeeld als het gaat om deadlines rondom feestdagen. Tegelijkertijd moeten internationale studenten onderdeel kunnen zijn van de UU-gemeenschap door de Engelse taal binnen en buiten onderwijsprogramma’s te blijven gebruiken. Ook zou de kloof met internationals verkleind kunnen worden door de organisatie van een Cultural Appreciation Week.

Verder is Lijst Vuur zeer kritisch over de banden van de universiteit met fossiele bedrijven en met Israëlische universiteiten die “medeplichtig” zijn aan wat er in Gaza gebeurt. Opvallende voorstellen zijn daarnaast het invoeren van anoniem tentamineren over de hele UU en van volledig veganistische kantines.

Meer weten:
Website: https://verenigingvuur.nl/
Verkiezingsprogramma: VUUR Centraal verkiezingsprogramma 2025 NL.pdf


 

PvdUs verkiezingen foto DUB

Partij voor de Utrechtse Student (PvdUS)

De Partij voor de Utrechtse Student is al bijna twee decennia een bekend gezicht in de Universiteitsraad. 

De partij maakt zich hard voor het Utrechtse verenigingsleven en voor mogelijkheden voor UU-studenten om zich ook buiten hun studie om te kunnen ontwikkelen. De universiteit moet daar zoveel mogelijk ruimte aan geven, bijvoorbeeld door studentbestuurders financieel te ondersteunen. Ook goede sportfaciliteiten zijn traditioneel een belangrijk speerpunt voor de PvdUS.

Een bloeiend studentenleven komt ten goede aan studieprestaties en aan studentenwelzijn, is de insteek van de partij. Wat de PvdUS betreft zouden studentbestuurders dan ook beloond moeten worden met een maatschappelijk certificaat dat ze bijvoorbeeld kunnen gebruiken als ze na hun studie gaan solliciteren.

Veel flexibiliteit in het onderwijsprogramma kan studenten helpen om zich ook op andere manieren te ontplooien. De partij was daarom een groot voorstander van het experiment met flexstuderen. Ook de PvdUS wil af van de 4 als minimumeis om de prestatiedruk terug te dringen.

Net als Lijst Vuur wil de PvdUS dat de UU zich inzet om in 2030 een CO2-neutrale organisatie te zijn. De partij stelt voor studenten als bijbaan mee te laten denken over de manier waarop dat zou kunnen.

Wat betreft internationalisering hecht de partij zeer aan mogelijkheden voor Utrechtse studenten om op uitwisseling te gaan en een tijd in het buitenland te studeren.

Meer weten? 
Website: https://partijvdutrechtschestudent.nl/


 

VSP verkiezingen foto DUB

Vrijmoedige Studenten Partij (VSP)

De Vrijmoedige Studentenpartij kwam vorig jaar voor het eerst met twee leden in de Utrechtse Universiteitsraad. De partij, die ontstond aan de Amsterdamse VU, groeit en doet dit jaar ook mee aan de verkiezingen aan de Universiteit van Amsterdam, in Leiden en Groningen.

De VSP profileert zich als de verdediger van de academische vrijheid en keert zich tegen de ‘cancelcultuur’ aan universiteiten. Raadsleden zeggen zich zorgen te maken over de mogelijke gevolgen van ‘censuur en indoctrinatie’ in de collegezaal voor studenten met minder progressieve meningen of voor gelovige studenten.

De partij laat een conservatief geluid horen en is uitermate kritisch over het diversiteitsbeleid van universiteiten en over concepten als ‘quota’s’ en ‘safe spaces’. 

Daarnaast maakt de VSP zich sterk voor een onderwijsklimaat waarin presteren en excelleren wordt beloond. De partij is het daarom oneens met voorstellen om het afstuderen met cum laude af te schaffen of om te loten voor selectieve opleidingen. 

De partij vindt dat universiteiten trots moeten uitstralen waar het gaat om het eigen verleden en om de Nederlandse identiteit. De instroom van internationale studenten moet worden beperkt en Nederlands moet zoveel mogelijk de onderwijstaal zijn. 

De partij pleit voor een pragmatische en realistische aanpak waar het gaat om het duurzaamheidsbeleid van de universiteit. Nieuwe plannen mogen niet leiden tot hoge kosten voor de instelling of voor studenten. 

De VSP keert zich ook tegen het bannen van vlees uit de universitaire kantines. Liever ziet de partij “een gevarieerd aanbod, waaronder ook halalopties”.

Meer weten? 
Website: https://vrijmoedigesp.nl/



 

Rups verkiezingen foto DUB

Rechtvaardige Utrechtse Partij Studenten (Rups)

Rechtvaardige Utrechtse Partij Studenten (Rups) is een nieuwe partij die graag een pragmatische alternatief wil zijn voor de overige partijen. 

De standpunten zijn volgens de partij vooral gericht op het verbeteren van het dagelijks leven van de student. In een interview met DUB zeiden de twee oprichters dat de huidige partijen weinig doen aan de concretere problemen van studenten.

Als belangrijk speerpunt noemt de partij de komst van een grotere supermarkt op het Utrecht Science Park, iets wat overigens ook door andere partijen wordt nagestreefd. 

Ook wil de partij meer duidelijkheid over de manier waarop studenten onvoldoendes kunnen compenseren binnen een vak, dat verschilt nu soms per opleiding. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat niet per se voor alle cursusonderdelen een voldoende hoeft te worden behaald – zolang het gemiddelde van alle behaalde cijfers maar voldoende is.  

Verder wil de partij dat bij belangrijke vraagstukken de mening van studenten wordt gepeild in een niet-bindend referendum. 

Rups zegt wars te zijn van de ideologische insteek van andere partijen, maar geeft wel aan pro-Palestina en pro-duurzaamheid te zijn en laat daarmee een ‘links-progressief’ geluid horen. 

De partij is ook een voorstander van diversiteitsbeleid en pleit voor strenger straffen voor wangedrag zoals het verspreiden van bangalijsten. Daarnaast moet de internationale studentengemeenschap meer bij de universiteit worden betrokken.

Meer weten?
Website: https://stemrups.nl/


utrecht student coalition verkiezingen foto DUB

Student Coalition Utrecht (SCU)

De tweede nieuwe partij is Student Coalition Utrecht. Op de lijst van die partij staan voornamelijk moslim-studenten. Zij willen graag dat de universiteit voor meer en betere stilteruimtes gaat zorgen en voor kantines met een betaalbaarder en breder aanbod met ook halal en koosjere producten.

De partij stelt zich op het principiële standpunt dat de universiteit alle relaties moet opzeggen met Israëlische universiteiten. In een interview met DUB zegt lijsttrekker Amine Lakhal dat andere partijen tot nu toe te weinig hebben gedaan om dat voor elkaar te krijgen.

Ook SCU vraagt om het afschaffen van de minimumeis van een 4 om te kunnen herkansen in een cursus. Opmerkelijk is verder het voorstel om alle studenten een gratis printtegoed te geven.

SCU ziet verder graag dat er workshops komen voor studenten die willen werken aan hun fysieke gezondheid en voor studenten die kampen met financiële problemen of schulden.

De partij wil dat in selectieprocedures rekening wordt gehouden met de achterstandspositie van studenten van wie de  ouders geen academische opleiding hebben genoten. Ook moet de universiteit kritischer kijken of Engels als onderwijstaal in de bachelor noodzakelijk is.

Meer weten?
Instagram: https://www.instagram.com/studentcoalitionutrecht/

 

Studentenunie Vidius organiseert maandagavond een verkiezingsavond in de Aula van het Academiegebouw.

Iedereen die dat wil, kan daar pleiten voor een student die zich verkiesbaar heeft gesteld voor een van de raden. Dit kan bijvoorbeeld door pitches voor kandidaten, maar ook voor onderwerpen die het komende jaar in de medezeggenschap aan de orde zouden moeten komen.

Wie wil spreken op de avond kan zich aanmelden via: https://forms.cloud.microsoft/e/5Epsi9CE8X Andere geïnteresseerden zijn vanaf half 7 welkom. Er zullen gratis hapjes en drankjes zijn.

De avond zal worden opgenomen en gelivestreamd. Kijken kan via de volgende link:
 https://video.uu.nl/lives/academiegebouw-aula-2025-2026/.
 

Advertentie