Verkiezingen medezeggenschap

VSP nieuw in de raad, Lijst Vuur levert twee zetels in

Universiteitsraad verkiezingen 2024-2025. Foto: DUB
Kandidaten wachten op de uitslag van de Universiteitsraadsverkiezingen. Foto: DUB

De meeste stemmen gingen dit jaar wederom naar Vuur, maar doordat PvdUS een restzetel in de wacht sleepte, veroverden beide partijen vijf zetels in de studentgeleding. 

In totaal brachten 6211 studenten hun stem uit, waarbij 2806 studenten stemden op Lijst Vuur, de partij die van oudsher haar basis heeft bij de studieverenigingen. Op de Partij voor de Utrechtse Student (PvdUS) stemden 2345 studenten. Die partij richt zich op de Utrechtse gezelligheidsverenigingen. 

De PvdUS zit op dit moment ook met vijf zetels in de raad en behoudt dus het aantal zetels. Vuur heeft in de huidige studentgeleding zeven zetels en levert er twee in. Die twee zetels gaan naar de rechts-conservatieve Vrijmoedige StudentenPartij (VSP), die voor het eerst meedoet aan de verkiezingen. Met het toetreden van VSP komt er dus weer wat meer variatie aan partijen in de U-raad. 

Nederlandse taal
VSP zat al in de medezeggenschap van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. De partij wil tegengewicht bieden aan het “eenzijdig, woke-geïnspireerd geluid”. Ze zetten zich in voor de vrijheid van meningsuiting, de academische vrijheid en het open debat op de universiteit. Ook is de partij voor het behoud van de Nederlandse taal en identiteit. 

VSP deed ook mee aan de verkiezingen bij de faculteitsraden van Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (Rebo) en Bètawetenschappen. De nieuwe internationale studentenpartij Better Living For Students kreeg slechts 77 stemmen: niet genoeg voor een plek in de U-raad. 

Studentleden en kandidaten van de PvdUS horen dat ze vijf zetels hebben gekregen.

Lijsttrekkers
De meeste stemmen (687) gingen naar de lijsttrekker van Vuur, Lieke Fokker, die aan de faculteit Geesteswetenschappen studeert. Ook nummer zeven Saban Caliskan, student Bètawetenschappen, is een populaire kandidaat. Caliskan zit dit collegejaar al in de studentgeleding en maakt zich onder meer hard voor een kritische evaluatie van de banden met Israëlische universiteiten en instituten. Eerder uitte hij zijn teleurstelling tegenover het College van Bestuur (CvB), vanwege hun keuze om geen stelling te nemen in het conflict. Zijn inzet levert hem 471 stemmen op, waardoor hij onverwacht met voorkeursstemmen in de raad komt. Caliskan laat weten zich voor een tweede jaar voor Vuur in te willen zetten en een "morele verplichting" te voelen naar alle studenten die op hem gestemd hebben. 

Bij de PvdUS gaan de meeste stemmen niet naar de lijsstrekker Sammie Verhoeven, student bij Geesteswetenschappen, maar – met een klein verschil – naar de nummer vijf: Pien van der Meij van Rebo, die 270 stemmen heeft gekregen. 

Lijsttrekker van Lijst Vuur, Lieke Fokker, heeft de meeste stemmen gekregen. 

De lijsttrekker van VSP, Lloyd-Leonard Opdam, student bij Rebo, krijgt 359 stemmen. Hij zegt "ontzettend blij" te zijn dat VSP als nieuwe partij meteen met twee zetels een plek in de Universiteitsraad weet te bemachtigen. "Het is precies waar we op hoopten, vanuit hier kunnen we verder groeien. Bij drie zetels was ik de gracht in gesprongen", zegt Opdam. De lijsttrekker weet nog niet voor welke standpunten hij zich als eerste hard gaat maken, maar hij verzekert de studenten te gaan vertegenwoordigen die zich "niet gehoord en gezien voelen" op de universiteit. 

Opkomst
Deze week kon er gestemd worden op de nieuwe leden van de studentgeleding van de U-raad en de faculteitsraden. Hoewel de opkomst hoger ligt dan vorig jaar, zijn studenten niet massaal naar de stembus getrokken: slechts 18 procent van de UU-studenten bracht dit jaar hun stem uit.

Bij de faculteitsraadverkiezingen zijn er grote verschillen in opkomst. Bij de meeste faculteiten gingen tussen de 10 en 20 procent van de studenten stemmen, waarbij Diergeneeskundestudenten het vaakst naar de stembus (35,5 procent) trokken. De faculteit Geneeskunde bungelt met een opkomst van slechts 6,4 procent ver onderaan. 

De opkomst voor de verkiezingen is al jarenlang dramatisch laag. De medezeggenschap op de universiteit kampt met een gebrek aan animo en een lage betrokkenheid van studenten. De verkiezingen voor de personeelsgeleding vinden iedere twee jaar plaats. Dit jaar kon er niet op personeelsleden gestemd worden.

Advertentie