De best gelezen artikelen van 2018

illustratie: DUB

Ruim negenhonderd achtergrondverhalen, nieuwsberichten, blogs en opiniestukken publiceerde de redactie van DUB het afgelopen jaar. Maar welke artikelen werden verslonden? De redactie zet de populairste verhalen in chronologische volgorde en neemt je zo mee terug in de tijd.

Januari 2018
Het jaar begint met het nieuws dat oud-U-raadsvoorzitter Matthias Jorissen op zijn werkplek overlijdt. In zijn in memoriam wordt de beleidsmedewerker van het departement Rechtsgeleerdheid en lid van de faculteitsraad van Recht, Economie, Bestuur & Organisatie herinnerd als een sociaal mens. "Als hij zin had in koffie, kwam hij met een dienblad met volle bekers voor de hele gang weer terug."


Februari 2018
Het is even schrikken voor de bewoners van een Utrechts studentenhuis: hun huisbaas trekt bij hen in. De 55-jarige man heeft huwelijksproblemen en moet daardoor op zoek naar andere woonruimte. Een kamer in zijn eigen studentenhuis lijkt hem wel wat. De studenten zijn iets minder enthousiast. De huisbaas zou namelijk zonder hun toestemming in hun kamers komen en commentaar leveren op vrienden en logés. De studenten willen dat de rechter de huisbaas dwingt om weer te vertrekken, maar de huisbaas vindt dat je niemand kan verbieden om in zijn eigen huis te wonen

Uitgaansfotograaf, barmedewerker op festivals, figurant, mystery shopper of bijlesdocent. Studenten hebben best weleens opvallende bijbaantjes naast hun studie. De destijds 23-jarige UU-student Jess begint tijdens haar premaster een eigen escortservice. Iets wat zelfs haar ouders niet weten. "Ze willen dan waarschijnlijk geen contact meer met mij. Dat is natuurlijk pijnlijk. Maar als het bedrijf groeit, en ik kan laten zien hoe goed het is, dan kijken ze er misschien anders naar."


Maart 2018
15 procent van de studenten kampt met psychische problemen, volgens internationaal onderzoek. Klinisch psycholoog Yvonne Stikkelbroek: "In je studententijd depressief worden: dat is zeer belemmerend voor je toekomst. Een depressie is niet minder zwaar dan wanneer je 40 bent en vrouw en kinderen hebt, maar je hebt op die leeftijd vaak al wél dingen in je leven geregeld."

Waarom worden bètaopleidingen steevast als moeilijk bestempeld en alfaopleidingen juist als makkelijk gezien? Dat vraagt oud-UU-rector Bert van der Zwaan zich af. 14 studieverenigingen maken een ranglijst en geven hun mening. "Als je niets kan, kan je altijd nog rechten doen."


April 2018
40 procent van de UU-medewerkers vindt de werkdruk te hoog. Volgens de universiteit zijn de teruglopende financiering per student en afnemende onderzoeksgelden de veroorzakers van veel van de problemen. Toch zijn er mogelijkheden om ook zelf iets te veranderen, staat in het werkplan werkdruk. Meer aandacht voor samenwerken in teams, beter overleg met leidinggevenden en meer expertise bij HR-afdelingen. 


Mei 2018
De Universiteit Utrecht kondigt in mei aan te gaan experimenteren met genderneutrale toiletten in drie gebouwen. In juli worden de toiletgroep in de hal van de begane grond van het Bestuursgebouw, de toiletgroep in de hal op de begane grond van het W.C. Schimmelgebouw en de toiletgroep op de begane groep bij de doorgang naar het Educatorium in het Marinus J. Ruppertgebouw genderneutraal. Na december vindt er een evaluatie van de pilot plaats. Op dit moment gaat een enquête rond onder toiletbezoekers. Als de reacties op de pilot positief zijn, wordt er in meer gebouwen een aantal mannen- en vrouwentoiletten vervangen.

Het 21-diner wint aan populariteit onder studenten. Goedkoop is het niet. De ouders van Marlinde (25) spenderen 3000 euro aan het diner, haar jurk, de versiering, de alcohol en het feest. "Het is iedere euro van m'n ouders waard geweest."

Bomvol zit de Universiteitsbibliotheek op Tweede Pinksterdag als studenten worden opgeschrikt door een man in tovenaarskleding. Tegen iedereen die wil passeren zegt hij: "You shall not pass". Een verwijzing naar Gandalf, de tovenaar uit Lord of the Rings.


Juni 2018
40 procent van de plekken in de universiteitsbibliotheken wordt bezet door niet-UU'ers, blijkt in juni uit onderzoek. Dit tot ongenoegen van UU-studenten. Want waarom zijn studenten van buiten de UU welkom in 'hun' UB tijdens de toch al drukke tentamenperiode? Naar aanleiding van de cijfers besluit het universiteitsbestuur om als pilot de universiteitsbibliotheken in oktober te reserveren voor UU'ers. De pilot blijkt in de UB binnenstad een onverwachts bijeffect te hebben: er wordt minder overlast ervaren. De bieb is schoner en er is minder geluidsoverlast. Daarnaast zou het strengere toegangsbeleid mogelijk ook drugsdealers afschrikken. Omdat het experiment een succes lijkt, wordt de proef tijdens de aankomende tentamenperiode in januari herhaald. Daarbij wordt een verruiming van het toegangsbeleid in de avonden overwogen.


Juli 2018
De UU barst van het talent. In de Veelbelovende Vijftien zet DUB uitblinkers onder de 30 in de spotlights. Helemaal verkeerd volgens hoogleraar Paul Boselie. Je moet geen uitblinkers in de schijnwerpers zetten. Dat leidt tot stress bij andere studenten. Het werkt allesbehalve motiverend. Student Gwenny: "Die nadruk op excellente cijfers zorgt ervoor dat ik het gevoel heb dat het niet goed genoeg is wat ik doe. Ik heb een bestuursjaar gedaan, ben medezeggenschapper geweest, werk naast mijn studie, heb commissiewerk gedaan en zit in de Taskforce Studentenwelzijn. Maar ik sta ‘maar’ een zeven gemiddeld.


Augustus 2018
Een nieuwe lichting studenten staat te trappelen om in Utrecht te gaan studeren. Als kersverse eerstejaars vliegen de nieuwe woorden en afkortingen je om de oren, want studenten hebben zo hun eigen taal. Maar wat betekent 'even afpilsen'? En wat wordt er bedoeld met een 'grondpizza'? DUB maakt het studentikoze woordenboek waarin ruim tweehonderd studentenwoorden worden verklaard. De 'bruine fruitschaal', het synoniem voor een portie bittergarnituur, wordt verkozen tot de origineelste studentenuitdrukking


September 2018
De Universiteit Utrecht werkt aan een rookbeleid voor de hele instelling. Het plan wordt in de loop van 2019 verwacht. "Er zijn verschillende opties. Dat varieert van een totaalverbod op eigen terrein, tot het faciliteren van roken op speciale plekken." Maar dat het nieuwe beleid scherper wordt, staat buiten kijf.

UCU-student Charlotte Remarque heeft als kind een paar jaar in Berlijn gewoond. Ze kan zich weinig herinneren van die tijd, maar het heeft 'blijvende schade achtergelaten'. 

Geertje Hulzebos, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, stapt op. Binnen het bestuur zou een richtingenstrijd hebben geheerst over de vraag hoe activistisch de organisatie zich moet opstellen. Volgens eigen zeggen zette een interview in Trouw, waarin ze de bezuinigingen op het hoger onderwijs 'om te janken' noemt, kwaad bloed. “De LSVb werd door de minister op het matje geroepen en de rest van het bestuur vond dat mijn schuld. Ze waren er niet van gediend, terwijl ik vind dat we blij moeten zijn als de minister zit te zweten. Daar zijn we als vakbond toch voor?” Vicevoorzitter Carline van Breugel zegt zich niet te herkennen in dat beeld

De kamernood is hoog en dat maakt van sommige bewoners van studentenhuizen niet de leukste mensen. Zo moeten kamerzoekers voor een hospiteeravond drank meenemen of seksueel getinte vragen beantwoorden, komen ze voor kamers die niet bestaan of worden ze onderworpen aan een vleeskeuring, ontdekt redacteur Jelle Talsma. Student Yuri: “Eens in het jaar organiseren we een Hospitinderavond. Dan gooien we één van onze kamers online en kiezen een stuk of wat mooie dames uit. Dan gaan we een avondje zuipen met de dames en bellen ze vervolgens allemaal op met de boodschap dat ze het niet geworden zijn."


Oktober 2018
Hoe kun je ervoor zorgen dat bus 12 iets minder vol zit? Door studenten te laten betalen voor hun reis naar De Uithof, oppert VVD-lijsttrekker voor de Provinciale Staten André van Schie in een radioprogramma. 

Voor de buitenwereld zijn de Utrechtse studenten Nadia en Bilal, moslims. Maar in werkelijkheid geloven ze allebei al een paar jaar niet meer in god. "Ik moet mij op de UU anders voordoen als er Marokkanen in de buurt zijn."

Studenten die in oktober en november hun diploma-uitreiking hebben, krijgen hun bul niet in de gele UU-koker. Zevenduizend kokers gingen verloren bij een brand. Op Facebook is de teleurstelling groot. "Beter sturen ze hem dan nog na. Ik weet dat mijn banenkans nog steeds waardeloos is met dit diploma, maar om 'm nou in die wc-rol te stoppen die ik mee heb gekregen gaat ook iets te ver", reageert student Emma. Voor haar en al die andere studenten organiseert de UU in december twee bullkoker-ruildagen


November 2018
Steeds meer studentenwoningen die in Utrecht gebouwd worden zijn zelfstandige studio's en appartementen. Voor studenten onder de 23 jaar zijn deze zonder huurtoeslag praktisch onbetaalbaar. De roep om bouw van meer kamers wordt sterker. "De meeste studenten zijn op hun 23ste al afgestudeerd."

Deeltijd-hoogleraar Jan Schellens neemt ontslag bij de UU. De universiteit wist maandenlang niet waarom de vooraanstaande kankeronderzoeker eerder was opgestapt bij het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis. In november komt naar buiten dat hij over de schreef was gegaan in zijn toenaderingen tot een promovenda


December 2018
Gezelligheidsverenigingen meldden in totaal zeventien incidenten die plaatsvonden tijdens de ontgroeningen in augustus bij de universiteit. Vier daarvan zijn overtredingen van de gedragscode. Dat is meer dan in andere jaren. De hogeschool en universiteit zien de stijging van het aantal meldingen als een 'positief signaal'

Het hoogste gebouw in De Uithof, het van Unnik, krijgt na jaren van discussie een nieuwe bestemming. Er zijn drie scenario's. Redacteur Eva de Koeijer liep een rondje door het pand. "De vlekken op het glas en de lagen stof op de grond doen vermoeden dat er al weken, misschien wel maanden, geen schoonmakers meer geweest zijn. Je kunt de lift nog nemen tot de vierde verdieping: hoger mag je niet meer. Wie de trap neemt, wordt door opgeplakte briefjes gewaarschuwd voor de trapbekleding die (al weken) los zit en het struikelgevaar wat daarmee gepaard gaat. Alles wijst erop dat de hoop voor het gebouw is opgegeven."

Advertentie