Student en medewerker gekozen
Winnaars campuscolumnist zijn op zoek naar een frisse blik op universitair leven
De bekendmaking van de Campuscolumnisten voor 2024 vond woensdag plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van DUB in Parnassos. De twee nieuwe columnisten zijn verkozen uit in totaal dertig studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht die meededen aan de jaarlijkse wedstrijd van DUB. Hoofdredacteur Ries Agterberg constateerde in zijn toespraak dat de kandidaten de grote thema’s niet schuwen, zoals hij schreef in het artikel waarin de nominaties bekend gemaakt werden.
En de Nederlandstalige campuscolumnist is....
De jury koos als winnaar Emma Ravenhorst voor de Nederlandstalige site van DUB. Emma heeft de opleiding aan University College Utrecht afgerond en is nu bezig met het afronden van haar bachelor Rechten. Op dit moment zit Emma voor een uitwisseling enkele maanden in Cambridge. Omdat zij niet voor de uitreiking naar Nederland kon komen, kreeg ze woensdagavond via het beeldscherm te horen dat ze had gewonnen. In september hoopt Emma een onderzoeksmaster bij Rechten te kunnen starten.
Emma deed mee aan de wedstrijd van de campuscolumnist omdat ze schrijven erg leuk vindt en met de columns onderwerpen die haar bezig houden wil bespreken op een lossere en creatievere manier dan een academische tekst.
Haar genomineerde column Het jaar van ChatGPT gaat over de worsteling met de goede en kwade kanten van ChatGPT. Zou je het voor de studie met succes kunnen en mogen inzetten? En in hoeverre zou ChatGPT de baankansen en het toekomstperspectief van juristen ruïneren?
De jury waardeerde in deze column de manier waarop dit actuele onderwerp door de auteur aan de orde gesteld wordt. In een vlotte schrijfstijl zonder direct een belerende toon aan de dag te leggen.
De internationale winnaar is...
De winnaar van de wedstrijd om de titel van Engelstalige Campuscolumnist heeft een bijzondere achtergrond. Ze is opgegroeid in Nederland, maar vertrok in 2015 naar de Verenigde Staten waar ze werkte bij de Universiteit van Michigan. In september keerde Monica van de Ridder terug naar Nederland, al heeft ze nog wel een aanstelling in de VS. Bij Sociale Wetenschappen werkt ze nu als onderwijskundige bij het Bureau Onderwijsadvies & Training. Haar promotie deed ze eerder bij de Medische faculteit, maar programma-ontwikkeling was ook daar haar specialiteit.
De reden dat ze meedeed aan de wedstrijd voor campuscolumnist, is omdat ze met het schrijven van columns zichzelf scherp wil houden. “Ik ben vrij nieuw op de UU en ik denk dat ik een frisse kijk heb op het Nederlandse universitaire leven.”
Die nieuwe kijk blijkt wel uit haar genomineerde column Loneliness. Met gepaste weerzin schrijft ze zich als nieuwkomer in voor een lunchbijeenkomst van het Network Utrecht Science Park Inclusive ter gelegenheid van de Nationale Week Tegen Eenzaamheid. De jury waardeert de wijze waarop ze de lezer meeneemt in haar emoties en gedachten tijdens de lunch.
Emma Ravenhorst. Foto: DUB
Monica van de Ridder. Foto: DUB
Andere genomineerden
De uiteindelijke keuze voor Emma was voor de jury niet gemakkelijk. Zij was een van de drie genomineerden voor de Nederlandstalige pagina. De genomineerde column De kwetsbare positie van de verticaal beperkte student van Sara Niknam, bachelorstudent Natuurkunde en Liberal Arts & Sciences viel op doorde ludieke aanpak van het thema diversiteit eens vanuit een ander perspectief en met humor wordt belicht.
Ook de column Jij komt er niet meer in kreeg waardering. De met het OV forenzende student Ize van Gils, bachelorstudent Taal & Cultuurstudies beschrijft hoe studenten in opstand komen tegen de hoogleraar die zegt dat wie te laat komt, de collegezaal niet meer mag betreden. Ze beschrijft dit proces van verzet met grote betrokkenheid.
Monica werd verkozen boven genomineerde John Tang, universitair docent bij Geschiedenis & Kunstgeschiedenis en UCU-student Iren Şerbetcioğlu . De column van Tang, How nerve-wracking an oral exam can be, gaat over de lastige aspecten van een mondeling examen. De jury was zeer gecharmeerd van de manier waarop Tang zo’n examen beschrijft.
Iren Şerbetcioğlu werd door de jury genomineerd voor haar column How leaving my country made me a patriot. Zij studeert aan University College Utrecht. Oorspronkelijk komt ze uit Turkije. Haar column geeft op een mooie wijze aan hoe je in eigen land nauwelijks bezig bent met je culturele identiteit tot je naar het buitenland gaat
Winnaar Emma Ravenhorst en Monica van de Ridder krijgen allebei het Erik Hardemanstipendium van 1000 euro. Zij zullen komend jaar elke drie weken een column publiceren op DUB en zijn de opvolgers van respectievelijk Quintijn de Leng en Helen Aadnesgaard
PVV en studentenstress als inspiratiebron
Vorig jaar viel het op dat de inzendingen veelal gingen over een zoekende generatie, worstelend met identiteit, eenzaamheid en prestatiedruk. Ook dit jaar kwamen deze thema’s weer aan bod. De druk zit niet alleen in de studie, maar in het hele studentenleven. Een columnist pleit voor een nieuwe benadering die hij de afkorting: Jomo heeft gegeven: de Joy of Missing Out, wat tegenhanger is van Fomo, Fear of Missing Out. De inzender pleit met Jomo ervoor om alleen die dingen te doen waar jij zelf gelukkig van wordt, in plaats van het volgen van anderen.
Er waren meer columns waarbij het turbulente studentenleven in het middelpunt staat. “De ene dag sta je met huisgenoten een smerig matras te verbranden, de andere dag sta je in club Poema luidkeels ‘Poemaandag’ te roepen.” Uitgaan is een terugkerend onderwerp waar niet iedereen even enthousiast over is. “Waarom zou je elk weekend een andere tong in je mond willen hebben?”
De inzendingstermijn verliep 1 december waardoor opvallend veel columns over de uitslag van de verkiezingen gingen. Er heerst een soort verbazing dat ook in de eigen omgeving studenten op de PVV gestemd moeten hebben. “Ik heb het idee dat zich in mijn kringen geen PVV-stemmers bevinden, wat statistisch onmogelijk is.” “Leef ik nu echt zo afgezonderd dat ik niet doorheb dat drie van de tien Nederlandse gezichten totaal anders in het leven staan dan ik?” De opdracht is om uit de bubbel te komen en in gesprek te gaan. “Durf het gesprek aan te gaan, durf je kwetsbaar op te stellen, durf en doe het samen.” De toon van een aantal columns was in die zin belerend.
Een aantal columnisten koos voor het laten zien en meebeleven van een situatie. Hilarisch is de beschrijving over de wijze waarop een groep studenten reageert als de huisbaas onverwachts langskomt en poëtisch hoe een student de hekelende herfst beschrijft. Onbeschaamd doet a een student uit de doeken hoe ze op de fiets luistervinkt naar persoonlijke verhalen van andere fietsers die voor het rode licht staan.
Jury
De jury bestond dit jaar uit hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde Els Stronks, social-media strateeg van de UU Nazgol Salamat, masterstudent Sociologie en gemeenteraadslid Annemarijn Oudejans en DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg.