U-raad redt twee projecten van bezuinigingen

Toch geld voor rugbyveld en vergroenen binnenplein UB

Binnenplein-UB-Binnenstad, foto DUB

De studenten in de Universiteitsraad hadden het in een eerdere vergadering al aangekondigd: we willen niet dat de gehele opbrengst die de UU in 2024 heeft verdiend aan rente, bewaard moet worden voor toekomstige bouwprojecten. Ze hadden eind 2024 veel moeite om in te stemmen met de begroting van 2025. Het was voor de gehele U-raad moeilijk uit te leggen aan de achterban waarom er al zo fors bezuinigd moest worden op een moment dat nog onduidelijk was wat de kabinetsplannen precies inhielden.

Nu de jaarrekening van 2024 is opgemaakt, blijkt dat er 57 miljoen euro minder is uitgegeven dan begroot. In plaats van negatief, sluit 2024 financieel af met 30 miljoen in de plus. Alle faculteiten, met uitzondering van Geesteswetenschappen, eindigden in de plus en mogen het geld dat is overgebleven in de eigen reserve stoppen. Wat de Universitaire Bestuursdienst (UBD) minder heeft uitgegeven, gaat naar de algemene reserve. Het zorgt ervoor dat de UU wat meer vlees op de botten heeft in de komende, magere jaren, zegt vicevoorzitter Margot van der Starre.

Een van de plussen in de jaarrekening is de rente die de UU kreeg over haar bankrekening. In totaal ontving de UU aan rente 14,2 miljoen euro. Van der Starre wil dit gehele bedrag doorsluizen naar de zogeheten egalisatiereserve. Dit is een pot waaruit in de toekomst de rente betaald kan worden van het geld dat de UU gaat lenen voor verschillende bouwprojecten. De Universiteitsraad moet hiermee instemmen. 

De Universiteitsraad vindt het bedrag te hoog om in zijn geheel naar de egalisatiereserve te sluizen. De U-raad vindt het moeilijk uit te leggen dat in tijden van bezuinigingen, 2024 met een onverwacht positief resultaat is afgesloten. De U-raad vindt dat 4,6 miljoen van de rente-inkomsten, het bedrag waarop tijdens het maken van de begroting in 2024 niet was gerekend, terug de organisatie in moet. 

De raad vraagt het universiteitsbestuur daarom om 1,1 miljoen te besteden aan het uitvoeren van twee projecten die vorig jaar zijn stopgezet. Het gaat om het vergroenen van het binnenplein van de UB in de Binnenstad dat op het punt van uitvoeren stond, en het vervangen van het gras van een sportveld van Olympos door “rugbyproof” kunstgras dat ook voor dit jaar op de planning stond. Daarnaast willen de raadsleden dat 3,5 miljoen gaat naar de Directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek. De directie kan dit naar eigen goeddunken besteden aan zaken die door de bezuinigingen zijn blijven liggen. Het gaat dan om initiatieven op het vlak van welzijn van studenten en medewerkers, leefbaarheid, onderwijs en onderwijskwaliteit.

Het universiteitsbestuur ging niet zonder slag of stoot akkoord. Volgens de bestuursleden is het heel ongebruikelijk om nu al geld te bestemmen aan bepaalde doelen, zonder dat hierover met de hele organisatie is gesproken. Zij opperden de 4,6 miljoen naar de algemene reserves te laten vloeien, waarna tijdens de behandeling van de begroting voor 2026  de raad een voorstel kan doen het geld te bestemming aan deze zaken. 

De raad ging hier niet in mee. Volgens studentlid Orlando Weening heeft het bestuur wat goed te maken. “We hebben destijds ingestemd met een begroting met zware bezuinigingen die misschien wel overdreven waren.” 

Van der Starre snapt de redenen van de raad, maar geeft aan dat meer ideeën en plannen zijn gepauzeerd of afgeblazen. Ook zijn er al mensen “afgevloeid” en zijn grote ingrepen nodig bij  Geesteswetenschappen. “In veel onderdelen is het nu moeilijk”, zei ze. Voorzitter Anton Pijpers vult aan dat door nu al te kiezen, andere zaken op achterstand worden gezet. 

Uiteindelijk kwam het universiteitsbestuur met een compromis waar de raad mee instemde: geld voor het vergroenen van het binnenplein en voor het rugbyveld waarvoor 1,1 miljoen van de rente gebruikt mag worden. De overige 13,1 miljoen gaat naar de egalisatiereserve. “Iets voor de binnenstad en iets voor het Science Park”, zegt Van der Starre die toch enigszins ongemakkelijk is onder deze toezegging omdat het een precedent schept. “We willen hier geen gewoonte van maken.” 

Van der Starre besluit met een disclaimer. De universiteit moet goed kijken of de uitgave tegenover het ministerie van Onderwijs te verantwoorden is, waarschuwt ze. “Er is een aangescherpte beleidsregel van het ministerie die zegt dat we niet zomaar publiek geld mogen uitgeven aan private zaken zoals een sportveld. We zijn nog aan het kijken wat dit betekent voor ons als universiteit.”

Ontwerp vergroening van UBU

Een schetsontwerp uit 2024 van het plan van de PvdUS om het plein van de UB Binnenstad te vergroenen.

Advertentie