Gevolgen bezuinigingen op huisvesting binnenstad
UU wil Bijlhouwerstraat verkopen; USBO naar international campus

De bezuinigingen op de huisvesting van de Universiteit Utrecht die zijn ingegeven door de forse korting op de rijksbijdrage, de inflatie en stijgende kosten, krijgen vorm. In totaal wil de Universiteit Utrecht 15 procent aan onderwijs-, onderzoeks- en kantoorruimte afstoten. Panden die behouden blijven, worden intensiever gebruikt.
Eerder werd bekend dat de universiteit haar drie campussen behoudt, maar panden gaat afstoten. De gebouwen voor onderwijs en onderzoek worden zoveel mogelijk gespaard. Bouwplannen die niet tot het primaire proces behoren, zoals het circulair paviljoen voor de Botanische Tuinen, worden uitgesteld. Een en ander moet de komende jaren zijn beslag krijgen.

Munststraat 2a en Kromme Nieuwegracht 20-22, foto UU
De binnenstadscampus en ICU
Nu is bekend wat de Universiteit Utrecht ziet als het beste scenario is voor de faculteiten Recht, Economie, Bestuur & Organisatie en de faculteit Geesteswetenschappen. De plannen kunnen na overleg met de faculteiten en medezeggenschap nog wijzigen.
In dit ‘voorkeursscenario’ staat onder meer dat de universiteit het pand aan de Bijlhouwerstraat wil afstoten. De opleiding Bestuur- & Organisatiewetenschap die hier huist, zou dan in 2030 vertrekken naar de International Campus Utrecht. De Bijlhouwerstraat wordt dus niet meer gerenoveerd. De opleiding Philosophy, Politics & Economics moet haar Descartesgebouw verlaten en verhuist naar de binnenstad.
Hoe de huisvesting van beide opleidingen eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Beide opleidingen hebben het Bijzonder Kenmerk Kleinschalig en Intensief Onderwijs (BKKI). Dat vereist onder meer een ‘eigen infrastructuur’ waar staf en studenten een hechte gemeenschap kunnen vormen. Dit werd in het verleden door de universiteit uitgelegd als het hebben van een eigen, speciaal voor de opleiding gereserveerde ruimte.
University College Utrecht en de Utrecht School of Economics mogen op de International Campus blijven. Alle gebouwen, zo is het voornemen, zullen intensiever gebruikt gaan worden.
Het departement Media & Cultuurwetenschappen van Geesteswetenschappen moet zich opmaken voor een verhuizing. Het departement gaat mogelijk naar Trans 10. Na een verhuizing worden de aan elkaar verbonden panden aan de Muntstaat 2a en Kromme Nieuwegracht 20-22 verkocht. Iets wat eigenlijk al op de planning stond.
Onderwijsruimte afstoten
De universiteit wil ook panden afstoten die ze nu huurt. Als een huurcontract afloopt, wordt deze wellicht niet verlengd. Zo wordt gekeken of de Israëllaan, Janskerkhof 15a, Drift 13 en de Daltonlaan nog echt nodig zijn voor het onderwijs. In de binnenstad gaat de bouw van het onderwijspand Anna Maria van Schurmangebouw (panden aan Achter de Dom en Achter Sint Pieter) door. De oplevering staat nu gepland voor medio 2028. Hier komt onder meer het onderwijs dat nu gegeven wordt aan de Israëllaan, is het idee.
Het idee is, zo werd duidelijk tijdens de dienstraadvergadering van de Universitaire Bestuursdienst(UBD), om de hoeveelheid onderwijsruimte van de gehele universiteit weer terug te brengen naar het volume van voor 2021. In dat jaar werd het aantal onderwijsruimtes uitgebreid door een groei van het aantal studenten. Veel onderwijsruimtes worden echter niet optimaal benut, vindt de UU en werkt daarom al enige tijd aan een plan om onderwijsruimten beter te benutten. Dit roosterprogramma houdt onder meer in dat colleges beter gespreid gegeven zullen worden over de dagen van de week en studenten ook vaker college zullen krijgen vanaf 17 uur. Dit project verloopt echter niet heel vlot en er is ook veel kritiek op.

Het kantoorpand van Rechten aan Achter de Sint Pieter 200, foto DUB
Minder kantoorruimte
De grootste winst wil de UU halen uit een besparing op kantoorruimte. Op deze manier, wordt de ruimte voor onderwijs en onderzoek zo veel mogelijk gespaard. Doordat werknemers deelt thuis mogen werken en door de invoering van het activiteit gerelateerd werken waardoor het ‘eigen’ bureau iets van het verleden is of wordt, is er minder ruimte nodig, zeker als deze ruimte door de week ook beter wordt benut.
Voor de binnenstad betekent dit dat de faculteiten Rebo en Geesteswetenschappen panden gaan delen. Zo zal er in het onlangs gerenoveerde kantoorgebouw van Rebo, het Johanna Hudig-gebouw aan Achter de Sint Pieter 200, ook andere werknemers van de Universiteit Utrecht komen te werken. “Er zal dus ingedikt gaan worden”, staat in een bericht op Intranet, maar hoeveel precies is nog niet duidelijk.
De plannen zijn nog in ontwikkeling en zijn deze week besproken met de faculteiten in de binnenstad. Wat het totaal aan veranderingen op huisvestingsgebied voor de hele universiteit eruit gaat zien, wordt begin juni duidelijk. Dit najaar zal de officiële besluitvorming plaatsvinden.