Henk van Rinsum

Henk van Rinsum

Henk van Rinsum was tot aan 1 september 2019 aan de faculteit Sociale Wetenschappen verbonden als hoofd van de afdeling onderzoeksondersteuning en bestuurssecretaris. Tot aan 2001 was hij verantwoordelijk voor de universitaire ontwikkelingssamenwerking. Door zijn werk voor toenmalige Bureau Buitenland en de vele reizen naar met name Afrika, ontwikkelde hij een fascinatie voor het 'koloniale' verleden van de universiteit.

In 2006 publiceerde hij Sol Iustitae en de Kaap over de geschiedenis van de relaties van de universiteit van Utrecht met Zuid-Afrika. Ook werkte hij mee aan een studie naar de hoogleraar Orientaalse talen Adrianus Relandus (1676-1718). Deze hoogleraar publiceerde in 1705 De Religione Mohammedica, een boek over de islam dat tot op de dag van vandaag gezien wordt als een kantelpunt in de westerse beeldvorming inzake de islam.
Van Rinsum werkt nu aan een publicatie over het koloniale verleden van de Universiteit Utrecht.

Vanaf 1 april 2021 is hij als research fellow aangesteld bij de Universiteit van Stellenbosch, South Africa, at CREST and the DSI-NRF Centre of Excellence in STI Policy. Samen met prof. Jan Botha werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de Universiteit van Stellenbosch vanaf 1919 aan de hand van biografieën van de personen die een ere-doctoraat aan de Universiteit van Stellenbosch hebben ontvangen.