Masterstudenten grijpen de winst

Winnaars campuscolumnist willen komend jaar zaken op scherp stellen

Winnaars Campuscolumnist 2025 Foto: DUB
Winnaars Campuscolumnist 2025 Foto: DUB

De bekendmaking van de Campuscolumnisten voor 2025 vond woensdag plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van DUB in de bar van Parnassos.

De jury constateerde  dat het accent bij de 17 inzendingen vooral lag op het persoonlijke verhaal,  zoals ook al staat in het artikel waarin de nominaties bekend gemaakt werden

Eerder koos de jury al zes genomineerden.  Drie maakten kans de  campuscolumnist voor de Nederlandstalige pagina te worden, en drie voor die van de Engelstalige.

Winnaar Campuscolumnist 2025 Bastiaen Huijnen Foto: DUB

Winnaar Campuscolumnist 2025 Bastiaen Huijnen (midden) Foto: DUB

En de Nederlandstalige campuscolumnist is....
De jury koos als winnaar Bastiaen Huijnen voor de Nederlandstalige site. Na zijn rechtenstudie koos Bastiaen voor een master Legal Research met het accent op strafrecht. Zijn bachelorthesis ging over de juridische struikelblokken om een partijverbod voor Forum voor Democratie in te stellen. Op grond van deze scriptie schreef hij een opiniestuk in Trouw en dat wakkerde zijn enthousiasme voor schrijven aan en met name ook zijn interesse voor de journalistiek. 

Bastiaen specialiseerde zich de afgelopen jaren op het gebied van long covid, een ziekte die hij zelf heeft. Hij schreef er zowel in Trouw als NRC opiniestukken over. Hij noemt het daarin verwerpelijk dat vele duizenden getroffenen door de overheid aan hun lot worden overgelaten. 
Om zich verder in de journalistiek te verdiepen, is hij in december 2024 stage gaan lopen bij De Groene Amsterdammer. “In dat rijtje paste ook mijn wens campuscolumnist voor DUB te worden”, legt hij uit. “Mijn streven is om als campuscolumnist stelling te nemen en bepaalde zaken die spelen binnen de universiteit op scherp te stellen.”

In zijn genomineerde column De geromantiseerde sigaret laat hij zien over vlotte en creatieve pen te beschikken. Hij beschrijft de sigaret als een cultuuricoon en zegt zelf zijn eigen kortstondige fase als roker een halt toe geroepen te hebben toen hij corona kreeg. “Met een kankerstokje in je mond erken je de kwetsbaarheid en eindigheid van je gezonde lichaam niet. Wellicht overbodig om te zeggen, maar die is er wel. Misschien is dat dan de aantrekkingskracht: met een sigaret in je hand toont de student dat die zich, in ieder geval nu, een dosis teer en nicotine kan veroorloven.”

De andere genomineerden waren bachelorstudenten. Merlijn van Leerzem is eerstejaars Geschiedenis en was als middelbare scholier van het gymnasium al een fervent schrijver van opiniestukken. Voor Trouw, het Parool en Joop schreef hij opinieartikelen over onder meer het gebrek aan visie van RutteEuropees burgerschap en het bevorderen van leesplezier. In zijn genomineerde column over ChatGPT stelt hij dat je voor een goed idee altijd menselijke creativiteit nodig hebt. Je hebt nooit genoeg aan alleen kunstmatige intelligentie.

Lisa Schüssler is tweedejaars student aan University College Utrecht. Haar genomineerde column De wereld aan je voeten had een voor de jury herkenbare zin: “hoewel ik geniet van deze tijd vol vrijheid, is het juist die overvloed aan mogelijkheden die soms behoorlijk verstikkend aanvoelt.” 

Winnaar Campuscolumnist 2025 Tara Neary Foto: DUB

Winnaar Campuscolumnist 2025 Tara Neary (rechts) Foto: DUB

De internationale winnaar is...
De winnaar van de Engelstalige Campuscolumnist moest woensdag racen om op tijd bij de uitreiking  te komen. Ze kwam rechtstreeks van een tentamen van de master bij de Graduate School of Life Sciences met als richting Milieubiologie. Tara Neary komt uit Ierland en woont al sinds 2019 in Utrecht. Ze heeft al eerder voor DUB foto's en een video gemaakt. Haar interesse is dan ook de relatie tussen mens en natuur, reizen en filmen. 

Dat ze graag reist, blijkt ook uit haar genomineerde column Say a little prayer: saints, Slavic gods, and a successful fieldwork season. Onderdeel van haar studie is het doen van veldwerk en daarover gaat de column. Beeldend beschrijft ze de obstakels die zich bij het veldwerk in Tsjechië voordeden en haar begeleider voorstelt om de demonen met een gebed proberen te bestrijden. Haar column is lichtvoetig geschreven en serieus tegelijk. 

Zij wil als campuscolumnist goed observeren wat gaande is binnen de universiteit en voor haar opvallende zaken beschrijven. “Speciale aandacht wil ik besteden aan de relatie tussen de internationale en de Nederlandse student.” 

Tara werd verkozen boven Matthew Tan, junior docent Anatomie bij de faculteit Geneeskunde. Tan is eveneens een bekende van DUB. Als student Liberal Arts & Sciences, schreef hij al eens een opinie dat het met Osiris zo lastig is om je voor cursussen buiten de eigen faculteit in te schrijven. In zijn genomineerde column Bring Friends Home Instead of Laundry on the Weekends focust hij zich op het contact tussen Nederlandse en internationale studenten. Ga niet elk weekend naar huis, maar zoek elkaar op, of neem eens een international mee, is de boodschap. 

Ook student Hubert Matuszewski werd door de jury genomineerd voor zijn column Op de fiets in de winter.  Hij doet een master Climate Physics in Utrecht. De student met Poolse roots is opgegroeid in Ierland, maar is al sinds 2019 in Nederland. In Groningen deed hij eerst de bachelor Liberal Arts & Sciences en daarna de master Voice Technology. In Utrecht is hij dus met zijn tweede master bezig.  Zijn Engelstalige column heeft een Nederlandse titel. Zo combineert hij op een speelse manier  typisch Nederlandse elementen over de winter vanuit een internationaal perspectief.  “De Nederlandse winter is koud, maar nooit zo koud om ‘cool’ te zijn.” 

Winnaars Campuscolumnist 2025 Foto: DUB

Bastiaen Huijnen en Tara Neary krijgen allebei het Erik Hardemanstipendium van 1000 euro. Zij zijn de opvolgers van Emma Ravenhorst en Monica van de Ridder . Monica heeft het afgelopen jaar weinig columns kunnen schrijven. Ze kreeg in het voorjaar een ongeluk.

Jury
De jury bestond dit jaar uit Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Nieske Vergunst, communicatieadviseur bij de Bètafaculteit, Quintijn de Leng, masterstudent Urban & Economic Geography en de campuscolumnnist van 2023, Marjorie van Elven, internationaal redacteur van DUB en Ries Agterberg, hoofdredacteur DUB.

Advertentie