Beste Medezeggenschapper en Bestuurder
Het regent Vidius-awards bij UU-studentleden en -bestuurders
Ieder jaar wijst studentenbelangenbehartiger Vidius de Beste Medezeggenschapper en Beste Studentbestuurder van de Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool (UU) aan. Zo ook dit jaar. Al zijn er een aantal dingen anders.
Dit jaar zijn er niet drie winnaars, maar zes, doordat Vidius nieuwe categorieën aan de prijsuitreiking heeft toegevoegd. Zo is er een onderscheiding voor de Beste Medezeggenschapper voor de centrale raad en een Beste Medezeggenschapper voor de decentrale raad. Bij de UU komen de studentleden van U-raad en de faculteitsraden voor deze prijs in aanmerking.
Bij beste studentbestuurder is er onderscheid gemaakt in gezelligheidsverenigingen, studieverenigingen en overige verenigingen. “Er zijn veel verschillende medezeggenschappers en studentbestuurders. We vonden het belangrijk dat ieder van hen zich goed vertegenwoordigd voelt in de prijsuitreiking”, zegt Quincey Mok, vicevoorzitter bij Vidius en zelf oud-winnaar van de Vidius-awards. Zij kreeg vorig jaar als HU-student de prijs Beste Medezeggenschapper toegekend.
Universiteitsraad
Tijdens de Nacht van de Utrechtse Student dinsdag in bar-club de NAR in Zuilen werden de prijzen uitgereikt. Vijf van de zes categorieën werden gewonnen door een student van de UU. Bij slechts een categorie ging een HU-student met de prijs ervandoor. HU'er Rachèl Verhoeven werd uitgeroepen tot Beste Studentbestuurder voor studieverenigingen.
Claire Bruls ging met de titel ‘Beste Utrechtse medezeggenschapper’ in de categorie centrale raad naar huis. Claire is secretaris bij de Universiteitsraad en zet zich in voor een verhoging van de bestuursbeurzen. In acht jaar tijd is die bestuursbeurs van 425 euro namelijk onveranderd gebleven.
Volgens Mok heeft Claire zich “de afgelopen jaren heel hard ingezet” voor dit dossier. In het vorige academische jaar, 2022-2023, was Claire faculteitsraadslid bij Sociale Wetenschappen. Het jaar daarvoor was ze voorzitter van de studievereniging van Psychologie Alcmaeon.
Faculteitsraad
Axel van Dijk is de ‘Beste Utrechtse medezeggenschapper’ in de categorie decentrale raad. Hij is faculteitsraadslid bij Geesteswetenschappen en student Filosofie. Mok omschrijft Axel als “scherp, betrokken, nieuwsgierig en makkelijk benaderbaar”.
Het faculteitsraadslid wordt geroemd om de manier waarop hij studenten weet “te betrekken bij de medezeggenschap”. Eerder was hij voorzitter van de FUF, de studievereniging van Filosofie.
Gezelligheidsverenigingen
Daarnaast vielen twee UU’ers in de prijzen voor ‘Beste Studentenbestuurder’. Marielotte Riedstra, preses van UVSV, won in de categorie gezelligheidsverenigingen. Riedstra heeft de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie afgerond. De preses heeft een turbulent jaar achter de rug, nadat naar buiten kwam dat vrouwelijke leden van UVSV slachtoffer waren geworden van een bangalijst van leden van het studentencorps USC.
Mok zegt: “Marielotte heeft een geweldige inzet getoond naar aanleiding van het incident dat bij Utrechtse Studenten Corps afgelopen voorjaar naar buiten kwam. Zo heeft ze de getroffenen bijgestaan en heeft ze ijzersterk gecommuniceerd naar het USC en de media. Sociale veiligheid is een groot thema waar zij zich hard voor maakt.”
Overige verenigingen
De award Beste Utrechtse studentbestuurder voor de overige verenigingen ging naar Niels Vreeswijk, voorzitter van de Sportraad Utrecht. Niels is masterstudent Infection and Immunity en hij is de nieuwe studentassessor in het College van Bestuur (CvB) voor komend academisch jaar, 2024-2025. Eerder was hij voorzitter van de Utrechtse Studenten Hockey Club (USHC) en studentlid van de opleidingsadviescommissie van de bachelor Scheikunde.
Als voorzitter van de Sportraad zette hij zich in voor de uitbreiding van sportvelden en -zalen bij de vernieuwing van sportcentrum Olympos. Hij schreef een opiniestuk in DUB waarin hij kritisch is naar het universiteitsbestuur. De universiteit kijkt vooral naar de kosten van de studentensport en onderschat daarbij de opbrengsten, schreef hij.
Mok zegt: “Niels heeft er ook voor gezorgd dat de belangen van de Sportraad gehoord werden. Niels is bijzonder sterk gebleken in het belang van sport voor studenten onder de aandacht te brengen bij onder meer de gemeente.”
Social Impact
De laatste UU’er die in de prijzen viel, was Lisanne van Barneveld. Zij ging er met de Utrechtse Social Impact Award voor 2024 ervandoor. Ze is masterstudent Science and Business Management en rondde hiervoor de bachelor Biomedische Wetenschappen af.
Ze was bestuurder bij de studievereniging van Biomedische Wetenschappen Mebiose en zette zich in coronatijd in als mentor. Mok omschrijft haar als iemand die zich inzet “voor haar medestudenten” en prijst haar inzet voor de studievereniging, waarbij ze “de samenwerkingen met andere verenigingen” heeft “verbeterd”.
Publieksstemmen
Bij de vorige editie ging de fysieke prijsuitreiking niet door, omdat er te weinig tickets verkocht waren. Dat vond Mok “jammer”, omdat de uitreiking van de awards volgens haar een moment is “om stil te staan bij studenten die zich onvoorwaardelijk inzetten” en aandacht te geven aan het vaak “onzichtbare werk” dat zij doen.
Mok zette zich er daarom voor in om deze editie onvergetelijk te maken. Een vakjury had de medezeggenschappers en studentbestuurders voor de verschillende categorieën genomineerd.
In die jury zaten Ruben Snijder, fractievoorzitter van Student & Starter, Jill Delsink van het HU-adviesteam Medezeggenschap en Jelmer Becker, beleidsadviseur onderwijs bij de Gemeente Utrecht. UU’ers en HU’ers konden daarna online hun stem uitbrengen op de achttien genomineerden. In totaal zijn er 510 publieksstemmen uitgebracht.