Meer studentenpartijen en meer kandidaten
Studenten lijken zetel in de Universiteitsraad aantrekkelijker te vinden

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen van maandag 12 mei tot en met woensdag 14 mei stemmen. De meeste UU’ers kunnen twee keer hun stem uitbrengen: voor de Universiteitsraad en hun faculteits- of dienstraad. De verkiezingen voor de personeelsgeleding is eens in de twee jaar, die voor de studentgeleding ieder jaar.
Voor studenten valt er dit jaar meer te kiezen voor de Universiteitsraad: er doen deze keer vijf studentenpartijen mee. In de afgelopen 15 jaar konden studenten kiezen uit twee, drie of vier partijen. Opvallend is dat bij de Universiteitsraad en een aantal faculteiten zich veel studenten kandidaat hebben gesteld. Voorgaande jaren hadden studentenpartijen door het tanende animo voor de medezeggenschap veel moeite met het vinden van kandidaten.
Er zijn twee nieuwe studentenpartijen: Rups en Student Coalition Utrecht. Beide partijen leveren net als oudgediende Vuur en de nieuwkomer van vorig jaar de Vrijmoedige Studenten Partij (VSP) ook kandidaten aan voor een aantal faculteitsraden. De Partij voor de Utrechtse Student (PvdUS) doet uitsluitend mee aan de verkiezingen van de Universiteitsraad.
Faculteiten
Rups doet naast de U-raad mee bij het departement van Bestuur & Organisatie (B&O) van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatiewetenschap (Rebo). Student Coalition Utrecht doet behalve bij de U-raad ook mee bij het departement Rechtsgeleerdheid en de faculteitsraad van Sociale Wetenschappen.
Bij de vorige verkiezingen greep VSP naast een zetel in de faculteitsraad van Bètawetenschappen. Dit jaar is de partij al zeker van een zetel bij de Bèta’s omdat er geen tegenkandidaat is voor het district waar ze meedoet. VSP doet ook weer mee bij Rebo voor de districten Rechtsgeleerdheid en B&O waar ze vorig jaar succes boekte. Dit jaar doet de partij voor het eerst ook mee bij de faculteit Geesteswetenschappen.
Vuur is al jaren op facultair niveau actief. Ook dit jaar doet de partij niet alleen mee bij de U-raadsverkiezingen, maar ook bij de districten Rechtsgeleerdheid en Bestuur & Organisatie van Rebo, bij Geesteswetenschappen en bij twee districten van de Bèta’s.
Kandidaten
Bij lijst Vuur hadden ze dit jaar “totaal geen moeite met het vinden van kandidaten”, zegt studentlid Saban Caliskan. “Terwijl dat eerdere jaren vaak een uitdaging was. Toen hadden we net genoeg of soms zelfs te weinig kandidaten.”
Studenten voelen zich vanwege een aantal politieke ontwikkelingen aangespoord om zich in te zetten voor de medezeggenschap, denkt Saban. “Er is veel onvrede onder studenten over het rechtse geluid vanuit Den Haag en de VSP in de U-raad, die door veel studenten als niet-representatief wordt ervaren. De aangekondigde bezuinigingen en de dreiging van een langstudeerboete hebben geleid tot meer betrokkenheid. Studenten willen zich verzetten tegen die ontwikkelingen.” Daarnaast is Vuur volgens het studentlid dit raadsjaar “heel zichtbaar” geweest in de raad en bij protesten, wat kan hebben geholpen bij het vinden van nieuwe kandidaten.
Personeelsgeleding Universiteitsraad
Het enthousiasme voor de medezeggenschap onder de studenten is nog niet overgeslagen naar het personeel. In totaal hebben zich twaalf kandidaten gemeld voor twaalf zetels in de personeelsgeleding in de U-raad, waardoor de samenstelling van de raad al is bepaald. Toch zijn er verkiezingen. Dat komt doordat voor het district Geesteswetenschappen zich één kandidaat meer heeft gemeld dan het district zetels heeft. Voor het district Bèta/Diergeneeskunde hebben zich echter maar twee kandidaten gemeld voor de drie zetels. Daardoor krijgt de kandidaat van Geesteswetenschappen met de minste stemmen deze zetel. Er zijn twee lijsten van het personeel: Lijst Vlam en de Utrecht PhD Party (UPP).
Personeelslid Frank van der Salm merkt dat vanwege de hoge werkdruk het steeds moeilijker wordt om kandidaten te vinden voor de Universiteitsraad. “Deze ronde hebben we evenveel kandidaten als plaatsen, en dat is natuurlijk een vrij treurige verhouding voor een vertegenwoordiging gebaseerd op stemmen. Met name onder PhD’s horen we heel vaak dat leidinggevenden hun PhD’s ontraden om ‘hun kostbare onderzoekstijd’ te verdoen met medezeggenschapswerk. Daarmee wil ik niet de leidinggevenden de schuld geven van ons wervingsprobleem, maar het is denk ik wel redelijk om te veronderstellen dat veel collega’s een hogere werkdruk en concurrentiestrijd verwachten en daarom minder geneigd zijn om hun tijd aan de medezeggenschap te besteden.”
UBD
Voor de UBD zijn er wel verkiezingen. Er zijn elf kandidaten voor negen zetels.
Kiesdistricten
Een deel van de faculteiten werkt ook met kiesdistricten. Bij een paar kiesdistricten zijn er te weinig of geen kandidaten. Zo zijn er geen studenten voor het kiesdistrict Sociale Geografie & Planologie gevonden bij de faculteit Geowetenschappen en ook geen studentkandidaten voor het district Klinische Gezondheidswetenschappen van de faculteit Geneeskunde, waardoor de desbetreffende opleidingen niet vertegenwoordigd zijn in de faculteitsraad. De meeste lege zetels worden opgevuld met kandidaten van een ander kiesdistrict.
Niet of nauwelijks iets te kiezen
Bij een aantal kiesdistricten hebben zich evenveel kandidaten aangemeld als er zetels zijn. De kandidaten krijgen automatisch deze zetels toebedeeld en daarvoor worden dus geen verkiezingen gehouden. Dat is onder meer het geval bij de faculteit Bètawetenschappen. Het overgrote deel van de zetels van de faculteitsraad zijn automatisch toegewezen: zes van de zeven personeelsleden en vijf van de zeven studentleden heeft zonder verkiezingen direct een plekje in de faculteitsraad bemachtigd. Er zijn voor de personeelsleden alleen verkiezingen voor een zetel van het district Informatica. Bij studenten zijn er verkiezingen voor het district Student Algemeen en het district Biologie.
Daarnaast zijn er voor de personeelsgeleding geen verkiezingen voor de Dienstraad van de bibliotheken, het University College Utrecht (UCU) en het kiesdistrict Filosofie en Religiewetenschappen van de faculteit Geesteswetenschappen.
Voor de studenten van Economie van de faculteit Rebo zijn er ook geen verkiezingen voor studentleden van de opleiding. Er zijn voor deze medezeggenschapsraden precies genoeg kandidaten voor het aantal zetels.
Ten slotte zijn er volgende week geen verkiezingen voor de studentenraad van University College Utrecht (UCU), die zijn in april al geweest. Voor de personeelsgeleding zijn precies genoeg kandidaten gevonden. Voor de personeelsgeleding van de Onderwijs & Onderzoeksraad van de faculteitsraad van Geneeskunde zijn er dit jaar geen verkiezingen. Die worden iedere drie jaar gekozen.
Studentenunie Vidius organiseert op de avond van 12 mei een verkiezingsavond in de Aula van het Academiegebouw.
Iedereen die dat wil, kan daar pleiten voor een student die zich verkiesbaar heeft gesteld voor een van de raden. Dit kan bijvoorbeeld door pitches voor kandidaten, maar ook voor onderwerpen die het komende jaar in de medezeggenschap aan de orde zouden moeten komen.
Wie wil spreken op de avond kan zich aanmelden via: https://forms.cloud.microsoft/e/5Epsi9CE8X Andere geïnteresseerden zijn vanaf half 7 welkom. Er zullen gratis hapjes en drankjes zijn.
De avond zal worden opgenomen en gelivestreamd. Kijken kan via de volgende link:
https://video.uu.nl/lives/academiegebouw-aula-2025-2026/.