Met emeritaat
UU-voorzitter Anton Pijpers vertrekt

Pijpers kreeg in 2017 de leiding over het UU-bestuur. Hij werd daarmee de verrassende opvolger van Marjan Oudeman. Het was de eerste keer dat iemand die al bij de universiteit werkte de hoogste baas werd. De zeven voorgangers die sinds de invoering van het College van Bestuur in 1971 de Utrechtse universiteit leidden, kwamen allen van buiten.
Anton Pijpers zat voor zijn benoeming al drie jaar in het bestuur als vicevoorzitter. Daarvoor was hij vrijwel zijn hele loopbaan verbonden aan de UU. In 2021 werd Pijpers herbenoemd als collegevoorzitter. In april wordt Pijpers 67, hij gaat dan ook met emeritaat.
Werkdruk
Als collegevoorzitter loodste Pijpers de UU door de coronaperiode. Daarnaast zette hij sterk in op het versterken van onderzoeksconsortia die zich richten op maatschappelijke vraagstukken. Daarbij hoorde onder meer de samenwerking met de universiteiten in Eindhoven en Wageningen.
Ook wist hij met zogenoemde impulsmiddelen, een bedrag van 50 miljoen euro faculteiten te bewegen meer vaste medewerkers aan te nemen. Dit moest leiden tot een reductie van de werkdruk. Met het programma Erkennen & Waarderen werd ook het starre loopbaanbeleid voor wetenschappers op de schop genomen.
Hij kreeg onder meer te maken met de ingewikkelde huisvestingsopgave van de universiteit Dat ging onder meer gepaard met discussies rondom de toekomst van het Kruytgebouw, het Van Unnikgebouw en het University College-terrein. Ook de komende jaren moet de UU nog fors investeren in het upgraden van het verouderde gebouwenbestand.
Verder was hij nauw betrokken bij de plannen voor de ontwikkeling van het Utrecht Science Park. Zo vroeg het opstellen van een omgevingsvisie veel aandacht. Belangrijke punten daarin zijn de vergroening van het universiteitsterrein en de toename van studentenwoningen en bedrijvigheid.
Declaraties
In 2018 kwam hij onder vuur te liggen vanwege de hoge kosten die hij declareerde aan reiskosten. Hij woonde toen nog in de buurt van Zutphen, later verhuisde hij naar Utrecht. De onderwijsinspectie concludeerde uiteindelijk dat die kosten niet onrechtmatig of ondoelmatig waren, maar de kwestie bleef Pijpers lang achtervolgen.
In de afgelopen jaren was de collegevoorzitter een mikpunt van kritiek van studenten en medewerkers die zich inzetten voor het verbreken van de banden met de Israëlische universiteiten en met de fossiele industrie. Ook zou hij zich te weinig hebben verweerd tegen de bezuinigingen die het kabinet-Schoof de universiteiten oplegt.
Voorzitter van de Raad vanToezicht Karin Laglas zegt Pijpers te gaan missen: “Zijn combinatie van een academische en een zakelijke blik, resultaatgerichtheid, bestuurlijke vaardigheid en prettige omgangsvormen waren belangrijke ingrediënten van een zeer succesvolle bestuursperiode”.
Veertig jaar
Pijpers studeerde Diergeneeskunde aan de UU. In een interview met DUB vertelde hij dat hij in die periode vooral veel tijd besteedde aan trainingen op de schaatsbaan.
Na enkele jaren als dierenarts werkzaam te zijn geweest, werd hij docent. In 1990 promoveerde hij. Drie jaar later werd hij benoemd tot hoogleraar, met pluimvee als specialisme, Vanaf 2009 was hij ook decaan van de faculteit Diergeneeskunde.
In totaal was hij bijna veertig jaar verbonden aan de UU. Alleen tussen 2000 en 2009 maakte hij een uitstapje als Algemeen Directeur van de Gezondheidsdienst voor Dieren te Deventer.
Pijpers noemt het “vreemd” dat er een einde komt aan dit hoofdstuk van zijn leven. “Tegelijkertijd kijk ik ook uit naar mijn pensioen en dat er meer ruimte komt voor familie en hobby’s zoals fietsen. Ik zal de universiteit in mijn hart nooit meer helemaal los laten, en de ontwikkelingen van de organisatie met interesse blijven volgen.”
Inmiddels is ook de zoektocht naar een opvolger van Pijpers begonnen. Geïnteresseerden hebben nog drie weken om te reageren.