De DUB 2000

UU’ers presenteren hun beste popsong ooit

My Songs
Foto: 123rf
Soul II Soul

Henk Kummeling, rector magnificus van de Universiteit Utrecht
was onder meer in het nieuws over het slavernijverleden en het anoniem tentamineren.

Beste nummer:
Soul II Soul:  Get A Life

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Het is een geweldige mix van ritmes, instrumenten, melodieën en verschillende zangstemmen. Maar het meest fantastische aan dit nummer is dat een ongeordend kinderkoortje van 5/6-jarigen op een zeer aanstekelijke wijze een van de meest fundamentele vragen zingt: "What's the meaning of life?" Ik word van dit nummer altijd ontzettend vrolijk, en voor mij dus een perfectie remedie bij sombere momenten.”


 

Rondé

Renate Bosman, student Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen
was genomineerd voor de studentenprijs met het platform Onbeperkt studeren en is studentlid van de commissie interpersoonlijke intergiteit

Beste nummer:
Rondé : All That Was Left

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“De feestdagen zijn voor veel mensen, zoals de naam al doet vermoeden, een feest, maar voor sommige mensen kan dit een eenzame of confronterende periode zijn. De feestdagen worden door de meesten gevierd met dierbaren en dat is niet voor iedereen mogelijk ook al zouden we dat wel gewild hebben. Zelf heb ik ook mensen dichtbij mij verloren, mensen met wie ik juist kerst had willen vieren omdat ze me dierbaar zijn. Dit lied geeft voor mij heel goed weer hoe het voelt om iemand te verliezen. Hoewel het liedje de eenzaamheid aankaart die komt kijken bij het verlies, laat het me ook zien dat ik zeker niet de enige ben die iemand mist.”


 

Rolling Stones

Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale en politieke geschiedenis
was te zien bij vele talkshows  te zien over verschillende crises, onder meer in Oekraïne

Beste nummer:
Rolling Stones: Paint It, Black

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Paint It, Black sloeg bij mij in als een bom. Ik had al een cassetterecorder, maar nog weinig cassettebandjes. Thuis keken we vrijwel geen tv. Maar toen ik 12 ofzo was mocht ik toch ineens Tour of Duty kijken, samen met mijn vader die gefascineerd was door de geschiedenis van de oorlog in Vietnam. Paint it black is de begin tune, die samen met die oorlogsbeelden een wereld voor mij opende. Actie, oorlog, maar ook de pijn en het duistere van de oorlog, "no colors anymore, I want them to turn black". Dat kwam echt hard aan. En het is me altijd bijgebleven in de studie van oorlog, conflict en terrorisme zoals ik dat later ben gaan doen. Het was ook mijn introductie in de rockmuziek. Daarmee maakte ik toen nog (ik zat volgens mij nog op de lagere school), niet echt vriendinnen mee. Die beluisterden toen nog de Dolly Dots, en keken Fame, terwijl ik daarna alleen nog maar de Rolling Stones, en bands als The Doors wilde horen, en oorlogsseries wilde zien. Het interessante is dat je Paint it black natuurlijk ook gewoon als een lied over liefdesverdriet kunt verstaan. Maar voor mij is het onlosmakelijk met het verdriet en verlies door oorlog en geweld verbonden. En daarmee pijnlijk mooi, en helaas nog steeds actueel.”


 

Davey Arthur

Anneloes Krul, student Sociologie
werd in de zomer de opvolger van Merel Dekker als studentassessor van het College van Bestuur

Beste nummer:
Davey Arthur and the Fureys: Green Fields of France

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Dit was een van de favoriete liedjes van mijn vader. Ik hou sowieso zelf ook heel veel van Ierse muziek, en dit nummer heeft een prachtige tekst over de ontzettende zinloze verspilling van mensenlevens die oorlogen met zich meebrengen.  Het is alweer bijna een jaar geleden dat Rusland Oekraïne aanviel, en oorlog in Europa een realiteit werd. Maar natuurlijk zijn er jarenlang verschrikkelijke schendingen van mensenrechten overal ter wereld, waarbij je soms uit het oog verliest dat dit over echte personen gaat, en geen slachtoffer aantallen. Ik luister het vaak omdat het zo mooi en klein een gezicht geeft aan het leed. Misschien niet een hele vrolijke noot, maar juist rond de feestdagen is het ook goed om dankbaar te zijn voor wat we hebben, en stil te staan bij hoe de wereld een beetje liever kan worden voor elkaar, en wat je daarin kunt betekenen.”


 

Bag Raiders

Charisma Hehakaya, promovendus afdeling Beeld & Geluid Oncologie
is de oprichter van het fonds voor eerstegeneratie studenten

Beste nummer:
Bag Raiders: Shooting stars

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“De melodie, het ritme en de tekst van het nummer zijn heel goed. Het nummer gaat over een relatie (de shooting star) die mooi en waardevol is, maar ook moeilijk te houden is omdat het zo snel gaat. Het roept bij mij de gedachte op dat je moet genieten van alle mooie kleine én grote momenten in het dagelijks leven, vooral omdat – heel cliché –het leven veel te snel gaat. Ik draai het vaak als ik iets te vieren heb of iets belangrijks moet doen.”


 

Bløf

Corné Pieterse, hoogleraar Plant-Microbe Interacties 
won dit jaar een van de Spinozaprijzen

Beste nummer:
Blof & Fernando Lameirinhas: Omhels me/Abraça me

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Dit is een van de beste nummers ooit: Omhels. Het heeft een prachtige versmelting van muziek en tekst waarbij twee verschillende culturen heel mooi samenkomen. In mijn onderzoeksgroep smelten dagelijks meer dan tien culturen samen en dat levert niet alleen mooie wetenschap op, maar is ook sociaal een verrijking voor iedereen. Ik luisterde het vorig jaar vaak in de periode nadat mijn beide ouders vlak na elkaar zijn overleden. Mooie herinnering.”


 

Ardavan Hatimi

Leonie van Bruggen, senior staflid Radiologie bij Diergeneeskunde
was dit jaar campuscolumnist van DUB

Beste nummer:
Ardavan Hatami : Christmas Song

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Ik kreeg het nummer als tip van mijn nieuwe, Iraanse collega. In deze tijd van het jaar denk ik aan mensen die spannende tijden beleven, door oorlog en conflicten in hun eigen land. Dit nummer, gaf mijn collega aan, vind ze heel mooi. Graag breng ik dan ook dit nummer in voor de speellijst. Een bekende tune, wereldwijd, maar dan in het Iraans gezongen.”


 

Abba

Elena D’Onofrio, student Media & Culture
schreef als stagiaire van DUB verhaal over Italiaanse verkiezingen

Beste nummer:
Abba: Slipping Through My Fingers

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Ik vind dit nummer bijzonder mooi omdat het me herinnert aan de verjaardag van kleine zus, toen ze 18 werd. Ik realiseerde me dat ze werkelijk opgegroeid was en een eigen persoonlijkheid had gekregen. De teksten van het lied spiegelen deze emoties. Ernaar luisteren gaf me een bitterzoete herinnering, eentje die ik wel koester. Dus, Abba weet het altijd goed te verwoorden. Al hun songs zijn geweldig."”


 

Adele

Rosi Braidotti, Universiteitshoogleraar
was oprichter Gender Studies in Utrecht en nam dit jaar afscheid

Beste nummer:
Adele: Set Fire to the Rain

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Omdat dit nummer kwetsbaarheid combineert met veerkracht, pijn met liefde. En vooral, omdat het niet uit is op wraak, het weigert negatieve emoties te verspreiden, maar geeft juist hoop terwijl het helder blijft over de specifieke hachelijke situatie die het accentueert. Aanstekelijk, en geweldig om op te dansen, het is inspirerend. Ik luister er al jaren naar als een soort spirituele vitamine. Maar ik heb er ook een speciale herinnering aan: een tijdje geleden had ik een gezondheidsprobleem en moest ik een pijnlijke medische behandeling ondergaan. Dat nummer was de soundtrack die ik koos om me gezelschap te houden tijdens de lange uren van de behandeling. Voor mij werd het de soundscape van mijn herstel - een lofzang van levensvreugde.   Het is nu een deel van mij."


 

Brigitte Kaandorp

Willem Vos, masterstudent Kunstgeschiedenis
is studentlid van het Equality, Diversity & Inclusion en zat op de UU-boot tijdens Utrecht Pride.

Beste nummer:
Brigitte Kaandorp: Zwaar Leven

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Ik denk dat dit nummer als geen ander het leven van de gemiddelde student die dienszelf bijzonder waant weerspiegelt. De melodramatische toon van het nummer weerspiegelt precies mijn gedachtegang van een tentamenweek, of juist een week vol deadlines. Soms is het gewoon goed als student je beklag te doen over je zware leven, het is immers ook moeilijk, moeilijk… Het voelt alsof dit nummer geschreven voor de student. Maar ik denk dat dat wellicht ook aan mijzelf kan liggen en dat ik mij gewoon net iets te goed identificeer met de tekst, melodie en drama van het nummer.”


 

Jim Croce

Jolanda Mulder, medewerker front office
nam dit jaar afscheid als vaste medewerker bij de receptie Bestuursgebouw

Beste nummer:
Jim Croce: I got a name

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“De stem van Jim Croce is zalvend en de teksten zijn vaak troostend. 2022 was een jaar van afscheid van vier dierbare (oud)collega's, Bob, Leo, Fred en Linda. Ook was 2022 het afscheid van de receptie en de mensen van het Bestuursgebouw. 2022 was echter ook nieuw begin bij de receptie van het Androclusgebouw en het Meldpunt. En..de geboorte van twee prachtige kleinkinderen, Joah en Josephine.  Daarom voor hen Bob, Leo, Fred, Linda, Joah en Josephine; I got a name.”


 

Burial

Tim de Winkel, promovendus Media & Cultuurwetenschappen
is actief bij de actiegroep 0.7 en maakte zich jaar sterk voor betere contracten docenten

Beste nummer:
Burial - Archangel

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Dit is komt van het album Untrue, een van de belangrijkste albums uit de elektronische muziek, of IDM, of hoe je het wil noemen. En misschien wel mijn lievelingsalbum ooit. Opener Archangel is de reden dat ik de plaat 15 jaar geleden direct op repeat zette. Het nummer zal nooit in de top 2000 komen, terwijl het zeer toegankelijk is. Dus dan maar in de UU-2000. Alternatieve elektronische muziek moet sws eens succesvol over de generaties heen gaan reizen. In een pitchfork review werd Burial de Joy Division van de dubstep-generatie genoemd. Ik vond dat een mooie omschrijving. Untrue is London based, en gaat over grenzen, de stad en hoop, en uiteraard over de clubscene en opgroeien enzo. Het is compromisloos zoals vroege dubstep was, solitair, maar warm en extreem emotief. Het is alsof je de uitgaansscene vanuit de bus meekrijgt. Of vanuit een steeg. Alleen de doffe beat, koude wind, en wat omgevingsgeluiden. Maar als de deur dan open gaat, dan krijg je zo’n vlaag rook, muziek en warme lucht van binnen mee.”


 

Dodie

Chiara Stam, student Media & Cultuur
werd door Vidius in 2022 uitgeroepen tot beste universitaire medezeggenschapper

Beste nummer:
DODIE: She

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Het is een heel mooi en zacht nummer. Het vertelt het verhaal van een meisje dat verliefd is op haar beste vriendin, maar zij niet op haar. Waar ik veel van dit soort nummers altijd een beetje te zoet vind, is dit heel oprecht. Ik moet altijd een beetje huilen. Ik kende DODIE al, maar ik luisterde het niet zoveel. 2,5 jaar geleden liet een meisje dit aan me horen, dat was mijn eerste privécontact met haar. Ik werd verliefd op dit nummer en we bleven praten via Whatsapp. Dit nummer doet me altijd aan haar denken. Oh ja, ze is nu mijn vriendinnetje.”


 

James Blake

Annemarijn Oudejans, masterstudent Sociologie
kwam dit voorjaar in de gemeenteraad voor Student & Starter

Beste nummer:
James Blake: Godspeed

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Het origineel is gezongen door Frank Ocean, James Blake heeft dit nummer (deels) geschreven en later gecovered. Ik vind dit een van de beste nummers omdat zowel de muziek, tekst als de zang enorm mooi zijn. De muziek bestaat uit een warme en subtiele piano. Dit maakt het nummer erg makkelijk om naar te luisteren en zorgt er tegelijkertijd voor dat je wordt meegesleept in het nummer. De titel Godspeed betekent dat je iemand veel geluk wenst in de reis die komen gaat. De tekst gaat dan ook over het loslaten van een persoon maar deze persoon toch nog altijd veel goeds wensen. Uit het oog maar niet uit het hart. Voor mij gaat dit nummer niet alleen over een persoon die losgelaten wordt, maar ook over herinneringen die in het verleden liggen. Een herinnering aan een specifiek persoon of moment ik niet bij dit nummer, maar het laat me juist wel dankbaar terugkijken op veel herinneringen of op mensen die ik nu niet meer om me heen heb. Een mooi reflectiemoment zo aan het eind van het jaar. En ondanks de wat zwaardere betekenis is het een hartverwarmend nummer. Wat we zeker kunnen gebruiken met deze gasprijzen ;).”


 

Dire Straits

Floris van den Berg, Milieufilosoof
kwam dit jaar in het nieuws over Woke en zijn project naaktfotografie in het academiegebouw

Beste nummer:
Dire Straits: Telegraph Road

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Ik had als puber nog nooit een nummer gehoord dat zo lang duurde (14.18 min). Het nummer was sowieso anders dan alles wat ik ook gehoord had, maar dat lag misschien aan mijn beperkte muzikale horizon. Ik vond het prachtig. Ik kocht het album Love over gold met Telegraph Road als de openingssong als mijn eerste cd (40 gulden destijds, een enorm bedrag). We hadden echter geen cd speler in huis. Ik heb toen iemand gevraagd de cd op cassettebandje op te nemen. We gingen die zomer met mijn ouders met de auto naar Spanje en ik verheugde mij erop om er onderweg naar te luisteren. Dat ging helaas niet door, want mijn ouders vonden het herrie.  Het was voor het eerst dat ik totaal gegrepen werd door muziek. Het was mijn ontdekking van de symfonische rock met lange gitaarsolo’s maar ook de piano. Het grote verschil in tempo en volume. Als milieufilosoof houd ik mij bezig met de mens-milieu relatie en hoe wij op een harmonieuze wijze met elkaar en met de natuur zouden kunnen leven. Telegraph Road zet aan tot kritische reflectie daarover. Het nummer geeft veel gelegenheid tot nadenken want er zitten lange stukken muziek in zonder zang.”


 

Kate Bush

Dan Hassler-Forest, universitair docent Media & Cultuur
geeft in Nederlandse media commentaar op populaire cultuur.
Best song:
Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
Het nummer is in de eerste plaats zo goed omdat het een sonisch landschap creëert dat volstrekt uniek is: de ritmes en harmonie van de openingsmaten van het nummer weten me me altijd onmiddellijk te boeien omdat ze klinken alsof je een andere wereld binnengaat. De percussie voelt aan als een buitenaardse hartslag, terwijl de vele lagen synthesizer en andere instrumenten zo'n rijke textuur hebben dat het zelfs moeilijk is om te achterhalen welke instrumenten de geluiden produceren!
En dan is er natuurlijk de stem van Kate Bush die zowel vol klinkt als etherisch door de wijze waarop ze boven de instrumentatie zweeft. Tenslotte gaat de tekst over het thema macht tussen mannen en vrouwen, op zoek naar een verbinding die dieper gaat dan mogelijk lijkt. De "deal met god" die de zangeres wenst, is om van plaats te kunnen wisselen met haar (mannelijke) partner, zodat beiden kunnen voelen hoe het is om in de schoenen van de ander te staan. Dit is zo'n universeel verlangen, maar tegelijkertijd weerspiegelt het hoe de vrouw meestal niet dezelfde mate van macht heeft als de man, en daarom is haar wens er ook een van meer gelijkheid. Het album Hounds of Love, waarvan dit het openingsnummer is, kwam uit toen ik een tiener was die meer alternatieve popmuziek ging maken. Dat hele album veranderde mijn ideeën over wat er mogelijk was in populaire muziek, en het is een nummer waar ik in de loop der jaren steeds weer naar teruggekeerd ben. Deze herinneringen maakten het nog bijzonderder dat het nummer dit jaar bij een nieuwe generatie ineens weer bovenaan de hitlijsten stond, na het memorabele gebruik ervan in de streaming serie Stranger Things. Het gebruik ervan in de serie was perfect, want voor het personage Max opende het luisteren naar het liedje een wereld in haar hoofd die haar een 'veilige ruimte' gaf van de buitenwereld, en die haar troostte in momenten van crisis. Dit weerspiegelt direct mijn eigen ervaring met het lied, als iets dat zowel zoekt naar antwoorden als geruststelt in momenten van twijfel." 


 

David Bowie

Kees van den Bos, hoogleraar Sociale Psychologie en Empirische Rechtswetenschap
geeft regelmatig commentaar in media op politieke ontwikkelingen

Beste nummer:
David Bowie: Heroes

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Dit nummer is onder meer zo goed door de prachtige muziek die tezamen gaat met mooie tekst, een tekst die ook ruimte laat voor ambiguïteit. Die raadselachtigheid trekt me bijzonder aan in de muziek van Bowie. Dat zie je ook in het feit dat de titel officieel tussen haken staat, dus ‘Heroes’, niet Heroes. Met mijn allereerste salaris aan de universiteit heb ik een kaartje gekocht voor een optreden van Bowie in Ahoy. M’n maandsalaris als student-assistent was toen meteen op, maar ik realiseerde me al snel tijdens het concert: ‘als je zo gaaf werk mag doen aan de universiteit en daarmee ook dit soort prachtige concerten kunt bezoeken dan is dat wel een heel mooi leven. Dat houd ik me nog steeds voor en dat is ook een van de redenen waarom ik mijn collegereeks in de Inleiding Sociale Psychologie gewoonlijk afsluit met het draaien van dit nummer.”


 

Nagada Sang Dhol

Lune de Rijck, student Philosophy, Politics & Economics
is het jongste raadslid in Universiteitsraad en maakt zich sterk voor de positie van non-binairen

Beste nummer:
Nagada Sang Dohl

Waarom spreekt dit nummer jou zo aan?
“Dit is een Bollywood-nummer dat ik via mijn vriend heb ontdekt. Dit nummer heeft een geweldige betekenis, maar is vooral een perfect nummer om op te dansen. Altijd als ik dit nummer luister, denk ik aan de eerste keer dat ik het hoorde, waarna ik direct begon te dansen.”


 

Tags: muziek

Advertentie